Συνέντευξη της Άννας Μπουρμά με αφορμή την παρουσίαση της μουσικοθεματικής παράστασης «Τα 5 στοιχεία» στο Θέατρο Απόλλων

«Η τέχνη είναι η ζωή μου»

Η γνώση, η αγάπη, η αφοσίωση, η άσκηση του ψυχισμού μέσω της τέχνης και του πολιτισμού και η προσπάθεια να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος άνθρωπος, αποτελούν τα «πέντε στοιχεία» που διέπουν την καλλιτεχνική -και όχι μόνο- ζωή της πολυτάλαντης Άννας Μπουρμά.

Από την άλλη, η φωτιά, το νερό, ο αέρας, η γη και σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο αιθέρας, αποτελούν τα «5 στοιχεία» που συνδιαμορφώνουν και συνθέτουν τη δομή της ομώνυμης μουσικοθεματικής παράστασής της, η οποία έρχεται στη Σύρο και συγκεκριμένα, στο υπέροχο Θέατρο «Απόλλων», τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018.

Οι φιλότεχνοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μυσταγωγική παράσταση, γεμάτη μουσική, ερμηνείες, εικόνες, χορό και μοναδικές αφηγήσεις, η οποία παρουσιάστηκε για δύο συναπτά έτη στο Θέατρο «Αλκμήνη» στην Αθήνα και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς.

«Τα Πέντε Στοιχεία» θα κλείσουν τον κύκλο τους το προσεχές καλοκαίρι με την ολοκλήρωση ενός ντοκιμαντέρ το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις από πολλούς καλλιτέχνες που τα είδαν και τα λάτρεψαν, καθώς και πλάνα από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η δημιουργός, σκηνοθέτης και ερμηνεύτρια της παράστασης, Άννα Μπουρμά, αναφέρεται στη σύλληψη της πρωτότυπης ιδέας της να ενώσει τα στοιχεία της φύσης, συνδυάζοντας πρόζα, τραγούδι, κίνηση, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μετουσιώνει τις ανησυχίες της σε δημιουργία.

Μέσα από τα «Πέντε Στοιχεία», τα οποία διακρίνονται για την πολύπλευρη και ποικιλόμορφη ταυτότητά τους, ανοίγονται πολλοί και διαφορετικοί καλλιτεχνικοί «δρόμοι» ενώπιον των θεατών. Με ποιον τρόπο αυτοί διασταυρώνονται;

«Η αλήθεια είναι ότι, πρόκειται για μία παράσταση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο μουσικοθεματική (που είναι και το βασικό της), όσο και μουσικοχορευτική ή μουσικοθεατρική. Περιλαμβάνει δηλαδή και τις τρεις τέχνες, καθώς και σύγχρονες τεχνικές. Έχει πρόζα, τραγούδι και κίνηση. Τα στοιχεία που πραγματεύεται και γνωρίζουμε στη σύγχρονη εποχή είναι: η γη το νερό, η φωτιά και ο αέρας. Οι Αρχαίοι Έλληνες και ιδίως, η θεωρία του Ησίοδου μας αναφέρουν κι ένα πέμπτο στοιχείο, που είναι ο αιθέρας. Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς μπορούν να συνδεθούν όλα αυτά;  Τόσο οι στίχοι των τραγουδιών από την προσωπική μου δισκογραφία -δημιουργήματα δικά μου και του πατέρα μου, Τάκη Μπουρμά- όσο και εκείνοι που μας έδωσαν άλλοι δημιουργοί, εκφράζουν τα συναισθήματά μας μέσα από τα στοιχεία. Η παράσταση ξεκινάει με ένα σύγχρονο κείμενο, φιλοσοφημένο από τον Τάκη Μπουρμά, ο οποίος το αφηγείται ζωντανά. Αμέσως μετά, αναλαμβάνω εγώ κινησιολογικά και με ερμηνεία να τον βάλω περισσότερο στο θέμα, σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές όπως, computer programming και projection mapping».

Στόχος αυτής της παράστασης ήταν να ενώσει το πραγματικό με το φανταστικό, παντρεύοντας αρμονικά το παρελθόν με το παρόν;

«Προσωπικά δεν κάνω τίποτα με στόχο. Με ενδιαφέρει η αίσθηση. Αυτό ήταν κάτι που είχα πάντα στο μυαλό μου, απλώς δεν μπορούσα να το εκφράσω, να το δείξω και να πω ότι, θέλω να κάνω κάτι σαν κι αυτό, διότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Είχα την τύχη, την τόλμη, την όρεξη και τη γνώση να μπορέσω να το στήσω σχετικά γρήγορα. Οι πρόβες μας και γενικότερα η προετοιμασία διήρκησε ενάμιση χρόνο. Άρα δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς αν ήταν στόχος ή ανησυχία. Έτσι, δημιουργήθηκε αυτό το αποτέλεσμα, που στην αρχή όλοι εμείς το λατρέψαμε και στη συνέχεια, άρχισε να έχει και φανατικούς οπαδούς».

Η μετουσίωση των ερεθισμάτων, των σκέψεων ή και των ανησυχιών σας σε δημιουργία είναι κάτι που εφαρμόζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας σας;

«Το εφαρμόζω σε όλη τη ζωή μου. Δεν το βλέπω σαν δουλειά. Αυτό είναι η ζωή μου. Ξυπνάω με αυτό, τρώω με αυτό, κοιμάμαι με αυτό, ζω με αυτό. Είναι αυτοσκοπός. Άλλοι αφιερώνονται στην επιστήμη, άλλοι στην οικογένειά τους. Εγώ, αυτό που θα ήθελα να αφήσω πίσω, φεύγοντας, είναι ένα δρομάκι νέας παρουσίασης της τέχνης της μουσικής, για να καταλάβουν τα νέα παιδιά τι σημαίνει τέχνη γύρω από τη μουσική, χωρίς να μυρίζει ναφθαλίνη. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει, είναι τα έργα μου να συνδυάζουν τις ρίζες μας με το σήμερα. Ζούμε σε μία απόλυτα ηλεκτρονική εποχή. Οι ζωές μας είναι πλέον δύο. Η μία είναι digital και η άλλη πραγματική. Άρα, δεν μπορεί να μη συμβαίνει αυτό σε ένα καλλιτεχνικό έργο που αφορά το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει λοιπόν να συνδυάζει το σήμερα και τη ρίζα, την οποία κρατάμε, σεβόμαστε και φιλτράρουμε ο καθένας μέσα από τη δική του αισθητική».

Ποια είναι τα «πέντε στοιχεία» που σας ακολουθούν σε ό,τι κι αν κάνετε;

«Ουσιαστικά, είναι η γνώση, η αγάπη και η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, η εκπαίδευση  της ψυχής με τις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και η προσπάθεια να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από το έργο μας και εμείς προς του κάτω και οι κάτω προς εμάς».

Τα «5 Στοιχεία» θα παρουσιαστούν την Μεγάλη Τετάρτη, στο Θέατρο Απόλλων. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Κατόπιν απαίτησης του κοινού, θα επιστρέψουμε στο Θέατρο Αλκμήνη για μερικές ακόμη παραστάσεις. Ο κύκλος τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι υπάρχει η σκέψη και για καλοκαιρινές εμφανίσεις. Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα σχετικό ντοκιμαντέρ για τις ανάγκες του οποίου, μία κινηματογραφική ομάδα από την Αθήνα και κυρίως την ΕΡΤ θα επισκεφτεί τη Σύρο. Θα πάρουμε πλάνα από όλο το νησί, στο οποίο θα είναι αφιερωμένο ένα σημαντικό μέρος της ταινίας. Ο χαρακτήρας της θα είναι και εκπαιδευτικός, καθώς όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική θα καταλάβουν μέσα από αυτό, τι χρειάζεται για να μπορέσεις να φτάσεις σε μια τέτοιου είδους παράσταση. Μόλις ολοκληρωθεί και το μοντάζ, εντός του καλοκαιριού, θα σταματήσουμε για να προχωρήσω στο επόμενο καλλιτεχνικό βήμα. Το θέμα της νέας δουλειάς θα στηρίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έχει συμβεί δυο φορές στον πλανήτη γη».