Ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Άνδρο

  • Δευτέρα, 30 Ιουλίου, 2018 - 06:21

Τις καλλιτεχνικές προτάσεις τους καταθέτουν και το φετινό καλοκαίρι τρεις σπουδαίοι πολιτιστικοί φορείς του νησιού, που στεγάζονται στη Χώρα της Άνδρου. Πρόκειται για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

Ο Δήμος Άνδρου υποστηρίζει και ενισχύει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των Ιδρυμάτων και των Μουσείων της Άνδρου, αναγνωρίζοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεργάζονται και συνομιλούν με την κοινωνία και την ιστορία του τόπου. Τα εγκαίνια των εκθέσεων που φιλοξενούν οι φορείς αυτοί, πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, «άνοιξαν τις πύλες τους» στο κοινό κατά σειρά, το Μουσείο Γουλανδρή την 1η Ιουλίου, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στις 14 Ιουλίου και το Ίδρυμα Κυδωνιέως στις 21 Ιουλίου.

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η φετινή έκθεση με τίτλο «Από το σύγχρονο στο διαχρονικό» είναι αφιερωμένη στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά και διαρκεί από την 1η Ιουλίουέως τις 30 Σεπτεμβρίου. Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία επιδέξια διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα. Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα. 

Στους 24ους Πλόες, τον εικαστικό θεσμό του Ιδρύματος Κυδωνιέως που ακμάζει κάθε καλοκαίρι, η φετινή έκθεση με υπότιτλο «Ποιητικό Αίτιο», αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας, της οποίας τα τρία προηγούμενα μέρη παρουσιάστηκαν τις περασμένες χρονιές. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού του σκοπού, το Ίδρυμα παρουσιάζει την τέχνη με την ευρύτερη και ολοκληρωμένη της μορφή, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στο ελληνικό στοιχείο. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Από 14 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018 η Καΐρειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί την έκθεση «Έλληνες τοπιογράφοι και θαλασσογράφοι από τον 19ο αιώνα έως τον 20ο αιώνα». Η ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει. Η νοσταλγία του τόπου επανέρχεται, στους πίνακες των Γρηγόρα, Μακρή, Λασηθιωτάκη, Ρήνα, Ρόρρη, Κόττη, Σαρασίτη, Χάρου, Μπελτέκου, Παπαδημητρίου, προτείνοντάς μας ψυχικές καταστάσεις και βιώματα από τον φυσικό και δομημένο χώρο. 

Όσον αφορά τις δράσεις του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Παντζόπουλου με θέμα «Σημεία Αναφοράς», που θα διαρκέσει από τις 4 μέχρι τέλος Αύγουστου. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19:30, το Σάββατο, 4 Αυγούστου και θα μιλήσει η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας κα. Μαργαρίτα Δρίτσα με θέμα «Η Άνδρος μέσα στον χρόνο, ματιές περιηγητών μέχρι τον 20ο αιώνα». Επίσης, εκτίθενται έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της περιήγησής της στην Ελλάδα η Α.Υ. Κάρολος Πρίγκιπας της Ουαλίας «Travels with a Prince», Ιδιωτική Συλλογή. Στα έργα του Καρόλου θα υπάρχουν και λιθογραφίες.