Η τέχνη του video installation μάγεψε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού μέσα από τις εκδηλώσεις του Eye’s Walk Digital Festival 2018

Η Άνω Σύρος «ξαναδημιουργείται»

Το ποτάμι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού «έβρεξε» την Άνω Σύρο, «πλημμυρίζοντας» με χρώματα, φαντασία και αστείρευτη καλλιτεχνική δημιουργία τα γραφικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού, όπου φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά η τέχνη του video installation.

Οι φετινές εκδηλώσεις του καινοτόμου τεχνολογικά και πολιτισμικά “Eye’s Walk Digital Festival” στην ιστορική έδρα της Σύρου στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες.

Video Installation Art, Virtual Reality, Media Installation, performances και μουσική που απλώνονταν από την Καμάρα έως και την Πιάτσα, ήρθαν σε μια συναρπαστική ανταλλαγή με το κοινό του νησιού για την Ευρώπη.

Για τρεις ημέρες, η Σύρος έγινε ένας μεγάλος αντανακλαστικός φακός για να προβάλει επάνω του, επάνω στα κτίρια και την αρχιτεκτονική του, τα πολλά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού σε μια μεγάλη γιορτή.

Φεστιβάλ που ξεπερνά τα όρια και γίνεται βίωμα

Το φεστιβάλ διεξήχθη στις 28 και 29 Ιουλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018», ενώ η πρώτη γνωριμία με το κοινό έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 27 Ιουλίου, τόσο στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης, όσο και στην Άνω Σύρο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών επάνω σε ταράτσες, τοίχους και σε διάφορα ακόμα σημεία μέχρι και την Πιάτσα.

Στο “Eye’s Walk Digital Festival 2018” συμμετείχαν 23 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισραήλ και από την κοινότητα της Σύρου. Ειδικότερα, έλαβαν μέρος οι: Κυριακή Γονή, Φλωρεντία Οικονομίδου, Bahar Borna Faraz, Christophe Beyler, Ελένη Τσαμαδιά, Emiliano Zucchini & Paolo Tarsi, Emmanuel Tussore, Moran Beeb-noon & Aliina Lindroos, Χρύσα Μπεζιργιαννίδου, Θεοδώρα Πρασσά, Wilfried Agricola de Cologne, Johannes Gerard, Eillen Botsford-Βελισσαροπούλου. Η μεγάλη γιορτή του «Europe Started Here” άνοιξε με τη σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου, η οποία διέσχισε τον οικισμό, τραγουδώντας. Πάνω στο λευκό φόρεμα της καλλιτέχνιδος προβάλλονταν τα video από όλα τα σημεία, τα οποία περνούσε κατά τη διαδρομή της.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης προβλήθηκαν επίσης οκτώ videos μέσα από το διεθνές και πολυβραβευμένο project «The Refugee Film Collection» με εμπνευστή και curator τον Wilfried Agricola de Cologne, καθώς και το έργο εικονικής πραγματικότητας «Ροές» από τη Vira Design, που παραλλήλιζε την πορεία που διέγραφαν οι επισκέπτες του Eye’s Walk Festival στην Άνω Σύρο με τα ρεύματα μεταναστών που χαράζουν διαδρομές στον παγκόσμιο χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο φεστιβάλ προβλήθηκαν και έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το video installation “Sirens” του Emmanuel Tussore που επιμελήθηκε το Palais de Tokyo στο Pont Neuf στο Παρίσι. Κάθε χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο ανοιχτό κάλεσμα του Eye’s Walk και δημιουργούν καινούρια πράγματα, αποκλειστικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Ο σύγχρονος κόσμος της τεχνολογίας σε έναν παραδοσιακό οικισμό

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, αλλά και τη θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε το εγχείρημα τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες της Άνω Σύρου, εξέφρασε στην Κοινή Γνώμη η curator του φεστιβάλ, Φιλία Μηλιδάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι φετινές εκδηλώσεις σηματοδότησαν μια νέα αρχή τόσο για το Eye’s Walk, όσο και για την αναδιαμόρφωση του προφίλ του μεσαιωνικού οικισμού.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι, τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι της Άνω Σύρου που μας βοήθησαν από την πρώτη στιγμή, παρέχοντάς μας δυνατότητες, ρεύμα και προσβάσεις για να πραγματοποιήσουμε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, στόχος του Eye’s Walk Festival ήταν να εισάγει τον οικισμό σε έναν καινούριο γι’ αυτόν κόσμο, στον κόσμο του video installation. «Παίρνουμε έναν οικισμό παραδοσιακό και από την όψη του περίκλειστο και τον ανοίγουμε στην τέχνη και στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η προσπάθεια αυτή θα δώσει το έναυσμα και σε εταιρείες digital τεχνολογιών να έρχονται στην Άνω Σύρο και να παρουσιάζουν για πρώτη φορά οτιδήποτε καινούριο εμφανίζεται στο virtual reality, δημιουργώντας μαζί μας έναν κόμβο εμπειρίας τέχνης και τεχνολογίας στην Άνω Σύρο».

Καταλήγοντας, η κ. Μηλιδάκη σημείωσε πως η Άνω Σύρος αποτελεί τον κατάλληλο τόπο για να πειραματιστούν τόσα πολλά είδη τέχνης. «Ο οικισμός ψάχνει ακόμα να διαμορφώσει το προφίλ του και για μένα είναι παρθένος τόπος».

Αρμονικό «δέσιμο» του video installation και του οικισμού

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, μόνιμη και φανατική κάτοικος της Άνω Σύρου, η οποία καταβάλλει από την πλευρά της σημαντικές προσπάθειες για την αναζωογόνηση του οικισμού. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση και με ευχαρίστησε από την πρώτη στιγμή είναι η θέρμη με την οποία επιχειρήσεις και κάτοικοι αγκάλιασαν το φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα, είχαμε συνδυάσει τον μεσαιωνικό οικισμό με το ρεμπέτικο και την παράδοση. Επομένως, αποτελεί και για μένα έκπληξη το πώς «έδεσε». Νομίζω πως, κατά κάποιον τρόπο, βρήκε τον τόπο του», τόνισε η κ. Μενδρινού, υποστηρίζοντας ότι μέσω του Φεστιβάλ αναδεικνύεται τόσο η τέχνη του video installation, όσο και η μοναδικότητα του οικισμού, ενώ γίνεται η αρχή για να φιλοξενηθούν στον οικισμό και νέες μορφές τέχνης. Δεν έκρυψε μάλιστα τις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει με την κ. Μηλιδάκη προκειμένου η διοργάνωση να φιλοξενηθεί και την επόμενη χρονιά στην Άνω Σύρο με προβολές στην πηγή του Αγίου Αθανασίου, το αμφιθέατρο στο Βορνά και σε άλλα σημεία.

Θετική εμφανίστηκε με την ιδέα αυτή η curator του Eye’s Walk Digital Festival, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιαιτερότητα του οικισμού επιτρέπει στο κοινό να αλληλεπιδράσει ακόμα περισσότερο με αυτό που συμβαίνει. «Περνάς από ένα σημείο, σκύβεις να δεις το έργο από διάφορες γωνίες, απλώνεσαι, παίρνεις την παρέα σου μιλάς και παρακολουθείς.  Σου δίνει τόσες δυνατότητες να το ζήσεις, να το ανακαλύψεις μόνος σου και πιστεύω πως μία μεγάλη πόλη χρειάζεται τέτοιες μικρές εστίες για να αναδείξει και την κοινωνία και το έργο. Θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να ανακαλύψουμε όλα αυτά τα υπέροχα μέρη της Άνω Σύρου, προς τα κάτω ή προς τα πάνω, να αγκαλιάσουμε και να φωτίσουμε από την ταράτσα, την πλατεία και από ένα σπίτι το μπαλκόνι του απέναντι σπιτιού».

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους των φεστιβάλ προκειμένου να καταγραφούν οι ημερομηνίες για τις διοργανώσεις του επόμενου καλοκαιριού. Σημαντική είδηση αποτελεί η σκέψη για την παρουσίαση όλων των Φεστιβάλ στην Αθήνα, την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019, με τη συμμετοχή όλων των διοργανωτών.