Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Το πνεύμα του Τόπου» για την ανάδειξη της Απάνω Μεριάς

Η Αρχόντισσα της παγκόσμιας γεωλογίας

Την έναρξη των προγραμματισμένων εκδηλώσεων της ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρος», που έχουν ως στόχο να φωτίσουν τη γεωλογική κληρονομιά του νησιού, σηματοδότησαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Genius Loci», λατινική φράση που οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν, αναφερόμενοι στην πνευματική διάσταση ενός τόπου.

Στην έκθεση, όπου συμμετέχουν συνολικά 17 καλλιτέχνες, παρουσιάζονται φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευές, αλλά και ήχοι, που συνυπάρχουν αρμονικά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της Πινακοθήκης Κυκλάδων να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη άποψη για την Απάνω Μεριά. Στην επίτευξη αυτή του σκοπού συμβάλλει επίσης η έκθεση φωτογραφιών και κειμένων γύρω από τον ιστορικό, αρχαιολογικό, αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τη χλωρίδα – πανίδα της περιοχής.

Επαναϊεροποίηση της φύσης μέσω της τέχνης

«Εκτός από την αξιολογότατη πολιτιστική ζωή του νησιού, η Απάνω Μεριά σαν ένας παρθένος τόπος και ταυτόχρονα, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για να επιλέξω τη Σύρο ως μόνιμο τόπο διαμονής και εργασίας», δήλωσε ο εικαστικός και εκπαιδευτικός Τέχνης στην Ειδική Αγωγή, Νίκος Αναγνωστόπουλος.

Αναφερόμενος στην άμεση σχέση της φύσης με την τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ο ίδιος τόνισε ότι, η τέχνη θα πρέπει να καταβάλει συνεχώς προσπάθειες για την επαναϊεροποίηση της φύσης, την οποία έχουμε εκμαυλίσει, από όλες τις απόψεις. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 Οκτωβρίου 2018, θα πραγματοποιηθούν σχολικές επισκέψεις, προκειμένου οι μαθητές της Σύρου να γνωρίσουν τον τόπο τους πιο εκτεταμένα και πιο βαθιά.

«Όταν ζήσεις από κοντά την Απάνω Μεριά, την ερωτεύεσαι»

Των εγκαινίων της έκθεσης, προηγήθηκε συνέντευξη τύπου από μέλη της ΚοινΣΕπ, που μίλησαν για τις προσπάθειες ανάδειξης της γεωλογικής σημασίας του νησιού μέσα από ένα δεκαπενθήμερο εκδηλώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

«Η Απάνω Μεριά αποτελεί μία τράπεζα για το νησί», επεσήμανε ο εικαστικός και βοτανολόγος, Κώστας Καταγάς, υποστηρίζοντας πως, η περιοχή δύναται να προσδώσει μία προστιθέμενη αξία στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, η οποία είναι ανταγωνιστικότερη των κλασικών μοντέλων και πολύ πιο κερδοφόρα. «Πρέπει να προσεγγίσουμε προσεκτικά όλα όσα μας προσφέρει η φύση, ώστε να μην καταστρέψουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι, αυτός είναι ο δρόμος προς την αειφορία. Πρόσθεσε επίσης, πως η ΚοινΣΕπ είναι ανοιχτή σε καινούριες προτάσεις γύρω από την ανάδειξη της περιοχής και στη δυνατότητα συμβολής της στην τοπική οικονομία και στην ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού. «Μπορεί να αγαπάς κάτι από μακριά, αλλά αν το ζήσεις από κοντά, σίγουρα το ερωτεύεσαι», κατέληξε ο κ. Καταγάς με την ευχή αυτές οι κινήσεις να αποτελέσουν σημείο συσπείρωσης όλων των ανθρώπων». 

Οι πρώτες ενέργειες για την προστασία της Απάνω Μεριάς ξεκίνησαν το 1998 από μία ομάδα ανθρώπων με κοινό στοιχείο την αγάπη τους για την περιοχή, οι οποίοι διοργάνωναν εκδρομές και κατασκηνώσεις. «Βλέπεις τον τόπο, παρατηρείς, κατανοείς, αγαπάς, σέβεσαι και αισθάνεσαι μια υποχρέωση να τον προστατεύσεις με όποιον τρόπο μπορείς», σημείωσε η Χρυσάνθη Ζαράρη. Στο πέρασμα των ετών, η συγκεκριμένη ομάδα έδινε τον αγώνα της για να εμποδίσει οποιεσδήποτε απόπειρες εγκατάστασης πυλώνων ηλεκτροδότησης ή ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων. «Θέλαμε η περιοχή να αναπνέει ελεύθερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά και τη δημιουργία της ΚοινΣΕΠ, τα μέλη της ομάδας αισθάνονται την ανάγκη να εξωτερικεύσουν όλα όσα πρεσβεύουν, να προτείνουν λύσεις για την ανάδειξη της περιοχής και με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να τις κάνεις πράξη.

Τέλος, ο γεωλόγος και προϊστάμενος της Μονάδας Παρακολούθησης έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ανδρέας Γιαλόγλου, παρουσίασε τον Ομότιμο καθηγητή Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Βέρνης, Martin Engi, ο οποίος θα επιδιώξει την επόμενη εβδομάδα να εξηγήσει μέσα από την ομιλία του γιατί οι γεωλόγοι γιατρεύουν τη Σύρου. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως, κάθε χρόνο πολλοί καταξιωμένοι επιστήμονες επισκέπτονται το νησί για να ερευνήσουν τη γεωλογία του, κάτι το οποίο δε γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚοινΣεπ, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε γεωολογικός περίπατος στην Απάνω Μεριά με ξεναγό τον κ. Engi, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την περιοχή, από την αρχή.

Τόσο στα εγκαίνια της έκθεσης, όσο και στην ξενάγηση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία στηρίζει αυτή την προσπάθεια.