Επιστρέφει για 9η χρονιά στην Αμοργό το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών και το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Ιδέες, έμπνευση, δημιουργία

  • Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου, 2018 - 06:13
  • /   Eνημέρωση: 17 Οκτ. 2018 - 22:01

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού καθιερώνεται ως θεσμός, κυρίως για τους νέους κινηματογραφιστές και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, με την 9η διοργάνωσή του να λαμβάνει χώρα τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, θα λάβει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου, έως τις 5 Νοεμβρίου 2018, στο νησί της Αμοργού, στα πλαίσια του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, με θέμα «Γαστρονομία – Πολιτισμός & Τουρισμός».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μεγάλη συμμετοχή δημοσιογράφων, παραγωγών και φωτορεπόρτερ, απεσταλμένων των μεγαλύτερων ΜΜΕ του εξωτερικού και της Ελλάδας , εκπροσώπων άλλων Διεθνών Φεστιβάλ, κινηματογραφικών και τουριστικών οργανισμών αναμένεται να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, επιπλέον Ακαδημία Κινηματογράφου για νέους και φοιτητές, οι οποίοι γυρίζοντας μικρές ταινίες στο νησί, θα συμβάλλουν στην προβολή της τοπικής γαστρονομίας, του πολιτισμού και του πλούσιου φυσικού κάλλους της Αμοργού.

Το Φεστιβάλ Αμοργού αποτελεί μέλος της διεθνούς οργάνωσης CIFFT, με έδρα τη Βιέννη, και διεξάγεται αδιαλείπτως σε ετήσια βάση, προβάλλοντας περίπου 100 νέες ταινίες κάθε χρόνο, με καθημερινές προβολές κατά διάρκεια του συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ, στο ξενοδοχείο “Aegialis Hotel & Spa”, βραβεύοντας τις καλύτερες επιλογές ταινιών και ντοκιμαντέρ που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγχώριου και ξένου τουρισμού και στην εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών.

Τόπος έμπνευσης και έλξης για νέες δημιουργίες

Βασικός σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων, έχοντας υπ’ όψιν την ανάγκη για κοινωνική ευθύνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Φεστιβάλ συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών, με βάση το νησί της Αμοργού και της Ελλάδας. Διοργανώνεται από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων -Αιγιάλης, Αμοργού από το 2010, παράλληλα με το ΥΠΕΡΙΑ , Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Αμοργού, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, και τον ΕΟΤ.

Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους, Αμοργού, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι & εργασία, γυναίκες & εργασία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

• Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,

• Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

• Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του Φεστιβάλ και του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Για την ιστορία της διοργάνωσης, υπενθυμίζεται, πως το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ στοχεύει στην προώθηση της Αμοργού ως νησιού γεμάτου πλούτο που καταφέρνει να κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό του.

Όπως αναφέρεται σχετικά από τους διοργανωτές φορείς του Φεστιβάλ, “όσοι επισκέπτονται το νησί του Απέραντου Γαλάζιου, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, τις περισσότερες φορές μαγεύονται από την ομορφιά του και παραλείπουν να γνωρίσουν καλύτερα όσα δίνουν ψυχή και ζωή στον τόπο. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση του ηλεκτρισμού, την κατασκευή οδικού δικτύου, την αύξηση της κυκλοφορίας σκαφών και του τουρισμού, η Αμοργός συνεχίζει να διατηρεί τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οι Αμοργιανοί εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα, να ακούνε τη φύση και να ζουν στον ρυθμό των τοπικών εκδηλώσεων και των θρησκευτικών εορτασμών. Μέσω του Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ επιθυμούμε να γνωρίσουμε στον καλεσμένο μας αυτή την όψη του νησιού: να περπατήσει στα αρχαία πεζοπορικά μονοπάτια, να επισκεφθεί τα ιστορικά μνημεία, να μαζέψει τα φημισμένα αρωματικά βότανα από τα βουνά, να επισκεφθεί το αποστακτήριο, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα, να μάθει τοπικές συνταγές και να παρευρεθεί στους παραδοσιακούς εορτασμούς”.

Ανταλλαγή ιδεών με θέμα τη διατήρηση του πολιτισμού

“Πώς μπορεί κανείς να βελτιώσει και να κάνει πιο ελκυστική μια πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό περιοχή, χωρίς να την καταστρέψει στο ελάχιστο; Γιατί θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια διατήρηση; Το Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ είναι ένα μέρος ανοιχτό στην ανταλλαγή ιδεών και τον διάλογο σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία της φύσης και την προώθηση της κληρονομιάς των προγόνων μας”, σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Όλες οι απογευματινές συζητήσεις είναι ανοιχτές στο κοινό ώστε οι άνθρωποι της Αμοργού να μπορούν να συμμετέχουν και να ενημερώνονται για το τι επικρατεί σε άλλα μέρη στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, ενώ ερευνητές, καθηγητές και άνθρωποι με επιρροή από διαφορετικές χώρες καλούνται να παρουσιάσουν το έργο τους σχετικά με καινούριους τρόπους προστασίας, διατήρησης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που απαντά σε ερωτήματα, όπως πώς και γιατί ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο έργο, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του, τι μπορεί να αλλάξει μακροπρόθεσμα, κλπ.

Οι παρουσιάσεις και τα θέματα υπό συζήτηση έχουν ως στόχο να φέρουν νέες ιδέες, να γίνουν πηγή έμπνευσης για τους παριστάμενους και να τους δώσουν, ίσως, την ευκαιρία να εισαγάγουν νέες πρακτικές στη χώρα, την πόλη ή το νησί τους.

Στήριξη σημαντικών δράσεων

Το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ αποτελεί ακόμη ευκαιρία για παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Αμοργού.

Σύμφωνα με την οργανωτική ομάδα, “είναι γεγονός ότι εθελοντές εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να διατηρήσουν ή να αποκαταστήσουν κομμάτια από τον πλούτο του νησιού. Η μελέτη που διεξήγαγε η Βιβιάνα Μεταλλινού, αρχιτέκτονας, ειδικός επί του αγροτικού οικισμού του Ασφονδυλίτη καθώς και εθελόντρια με συμμετοχή σε εργασίες καθαρισμού, αναστήλωση μονοπατιών και προγράμματα αναδάσωσης, είναι μόνο ένα από τα έργα σε εξέλιξη στην Αμοργό. Ο κατάλογος είναι μακρύς… Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ προωθεί τέτοιου είδους έργα και, σε πολλές περιπτώσεις, βοηθά τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με συλλόγους ή ανθρώπους με επιρροή που έχουν εμπειρία στους ίδιους τομείς. Έτσι, το ΥΠΕΡΙΑ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δεχτούν συμβουλές και να μοιραστούν τα κοινά τους ενδιαφέροντα με τρίτους”.

Ετικέτες: