Κυκλοφόρησε ο 4ο τόμος των Συριανών Γραμμάτων με αφιέρωμα στα παιδικά χρόνια του σπουδαίου Συριανού ποιητή, πεζογράφου, στιχουργού

Μνήμες για τον Μάνο Ελευθερίου

Δ. Βαρθαλίτης: “Οι Συριανοί δεν δέχθηκαν την απώλεια του Μάνου, απλά συνέχισαν να τον σιγοτραγουδούν και να τον αναφέρουν καθημερινά”

Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στα παιδικά χρόνια του Μάνου Ελευθερίου, στη διακριτική μα και συνάμα στην ανήσυχη προσωπικότητά του σπουδαίου Συριανού ποιητή, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις καταθέσεις ψυχής προσωπικών φίλων και συμμαθητών του, αποτελεί ο 4ος τόμος της έκδοσης των Συριανών Γραμμάτων.

Εδώ και λίγες ημέρες, οι λάτρεις της ξεχωριστής περιοδικής προσπάθειας που ζωντάνεψε ξανά, με τη σφραγίδα του Δημήτρη Βαρθαλίτη και την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων Άγιος Παύλος, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πλευρές της ζωής του Μάνου Ελευθερίου, όπως αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του, η οποία κι έγινε γνωστή στον κόσμο των γραμμάτων, της μουσικής και του πολιτισμού μέσα από το σπουδαίο συγγραφικό έργο του.

Ο Συριανός Μάνος Ελευθερίου μέσα από τον 4ο τόμο των Συριανών Γραμμάτων συστήνεται στο κοινό που τον λατρεύει, μέσα από τα εγκάρδια λόγια των δικών του ανθρώπων, όσων δηλαδή των συντρόφευαν στα παιδικά του χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να αγοράσουν τον τόμο στα βιβλιοπωλεία συμπληρώνοντας τη συλλογή τους.

Σημειώνεται πως η νέα καλαίσθητη έκδοση βιβλιοδετήθηκε κι εκτυπώθηκε στην Τυποκυκλαδική, ενώ για το πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενό της δούλεψε η συντακτική ομάδα που συμπορεύεται στην προσπάθεια, με τον Δημήτρη Βαρθαλίτη.

Προτεραιότητα στον ευγενικό “γίγαντα”

Προλογίζοντας το νέο τεύχος των Συριανών Γραμμάτων, ο Δημήτρης Βαρθαλίτης εξηγεί την απόφαση να εκδώσει ένα αφιέρωμα για τα παιδικά χρόνια του Μάνου Ελευθερίου, ανατρέποντας τον προγραμματισμό του, με φόντο το θλιβερό γεγονός της απώλειας του “ευγενικού γίγαντα”.

“Η γνωριμία μου και η σύνδεσή μου με τον Μάνο Ελευθερίου, μου επέβαλε αυτόματα ν΄ αλλάξουμε τον όποιο προγραμματισμό έκδοσης, στον περιορισμένο χρόνο που διαθέταμε μέχρι την κυκλοφορία του τεύχους 4 και να μεταφέρω μέσω των Συριανών Γραμμάτων, αφηγήσεις Συριανών που έζησαν μαζί του τα παιδικά του χρόνια στη Σύρο, στοιχεία της οικογένειάς του και τη γενεαλογία του” δηλώνει σχετικά, δίνοντας μία γεύση για το περιεχόμενο του 4ου τεύχους που μπορούν να έχουν στα χέρια τους οι αναγνώστες.

Αναφερόμενος δε, προσωπικά στη γνωριμία του με τον Μάνο Ελευθερίου, προχωρά σε μία πιο προσωπική εξομολόγηση για τη συμπόρευσή τους, η οποία έχει το αποτύπωμά της και στα Συριανά Γράμματα, αφού ο “ευγενικός γίγαντας” τον βοήθησε να τιτλοφορήσει το περιοδικό του, όταν αποφάσισε τον πρώτο κύκλο έκδοσής του.

“Είμαι σίγουρος ότι όπως κι εγώ, έτσι και όλοι οι Συριανοί δεν έχουν αισθανθεί την απώλεια του Μάνου, δεν τη δέχτηκαν απλά συνέχισαν να τον σιγοτραγουδούν και να τον αναφέρουν καθημερινά στις κουβέντες τους μέσω των στίχων του” σχολιάζει ο κ. Βαρθαλίτης, λέγοντας τέλος πως, “Ο ήρεμος κι ευγενικός αυτός “γίγαντας” μας κάλυπτε και θα συνεχίσει να μας καλύπτει καθημερινά όποιο συναισθηματικό έλλειμά μας. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως πάντα!”.

Πρόταση για Πνευματικό Κέντρο και άγαλμα

Αξίζει να σημειωθεί πως το 4ο τεύχος των Συριανών Γραμμάτων αναπτύσσεται σε 144 σελίδες και περιλαμβάνει 29 κείμενα, συνεντεύξεις και εξομολογήσεις, που αναδεικνύουν λεπτομέρειες της ζωής του Μάνου Ελευθερίου από τα παιδικά χρόνια του στη Σύρο ως και την “μετακόμιση” στην Αθήνα.

Εκτός από τον κ. Βαρθαλίτη συνέδραμαν όπως πάντα τα μέγιστα μεταξύ άλλων, ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος, ο Θωμάς Δρίκος, ο Τάκης Κυριτσόπουλος, ενώ “πρωταγωνιστές” υπήρξαν και συμμαθητές του όπως ο Κώστας Δεκαβάλλας, γνωστός σε όλους ως Αής. Πρόκειται για ένα “ζωηρό” τεύχος που έρχεται να φωτίσει τα νεαρά χρόνια του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο συμπληρώνεται στον επίλογό του με μία πρόταση του Δημήτρη Βαρθαλίτη. Ακίνητο που ανήκει στον Μάνο Ελευθερίου στη Σύρο να μετατραπεί σε Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στη μνήμη του, αλλά και να φιλοτεχνηθεί πλησίον της μαρμάρινης εξέδρας στην πλατεία Μιαούλη ένα άγαλμα για τον “ευγενικό γίγαντα” των γραμμάτων.