Περισσότεροι από 1.500 μαθητές θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις έξι επαγγελματικών ομάδων από την Ελλάδα και το Βερολίνο

4η Γιορτή Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο

Επιλεγμένες παραστάσεις για σχολεία, μία πανελλήνια πρεμιέρα για μικρούς και μεγάλους, ένα διήμερο παιδικό εργαστήρι και ένα κυνήγι αναζήτησης κουκλών περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα της πιο διασκεδαστικής γιορτής στο νησί της Μυκόνου.

Πέντε ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μία ακόμη που ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο συμμετέχουν στην 4η Γιορτή Κουκλοθεάτρου, που διοργανώνει η ΚΔΕΠΑΜΜ από 26 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2019, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Σύγχρονη Παιδεία.

Η διαμόρφωση του προγράμματος, αλλά και ο συντονισμός της γιορτής ανήκουν στην ηθοποιό και εκπαιδευτικό, Εύα Νικηφόρου η οποία μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τη σταδιακή εξέλιξη αυτού του θεσμού, που από την πρώτη κιόλας στιγμή αγαπήθηκε και υποστηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τη συνεχή αύξηση του αριθμού των σχολείων που ενδιαφέρονται κάθε χρόνο είτε να φιλοξενήσουν είτε να παρακολουθήσουν κάποιες από τις παραστάσεις. «Πέρυσι ήταν 10 και φέτος ανεβαίνουμε στα 12» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι μαθητές που θα διεισδύσουν αυτή τη φορά στον μαγικό κόσμο του κουκλοθεάτρου, θα ξεπεράσουν τους 1.500.

Gypsy Moth Puppet Theatre

Μία γενναία και συμπονετική κάμπια είναι η κεντρική ηρωίδα της παράστασης «Ο γύρος της μπουγάδας». Το μικρό αυτό σκουληκάκι που βρίσκεται μπλεγμένο στο μαντίλι μιας κοπέλας, ξεκινάει το ταξίδι του στον μικρό κόσμο των απλωμένων ρούχων, αναζητώντας μία φωλιά. Το κοινό ακολουθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής το ταξίδι της κάμπιας προς την ενηλικίωση και τη μεταμόρφωση. Μετά την παράσταση, η πεταλούδα φεύγει για άλλους τόπους και όλοι εμείς την ακολουθούμε σε ένα σύντομο θεατρικό παιχνίδι όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εμψυχώσουν ένα μικρό αντικείμενο δίνοντας βάση στην κίνηση και στη φωνή του κάθε ήρωα του οποίου τα παιδιά δίνουν ζωή (πουλιά, σύννεφα, δράκοι, παγωτά, κύματα και ξωτικά, κ.α.).

Η ομάδα κουκλοθεάτρου «Gypsy Moth Puppet Theatre» της Πετρίνας Βάσσου και της Αλεξάνδρας Ιορδανίδου εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη παράστασή της «Σελάνα» διακρίθηκε στο 15ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς ενώ με τον «Γύρο της μπουγάδας» διακρίθηκε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς.

 

Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα»

Μία διαδραστική παράσταση με χειροποίητες κούκλες και ζωντανή μουσική βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας θα παρουσιαστεί σε παιδιά προσχολικής αγωγής και μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού από την ομάδα κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα». Οι ήρωες του έργου «Ο ήλιος και ο ποντικός», το οποίο παρακολούθησε και το κοινό της Σύρου, τον Αύγουστο του 2018, στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος»  ψάχνουν τη δύναμη τόσο μακριά από αυτούς και στο τέλος ανακαλύπτουν πως η δύναμη βρίσκεται μέσα τους.

Το κουκλοθέατρο Καραμπόλα γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο. Σήμερα εδρεύει στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, μουσεία, σχολεία, και ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από το 2009 συνεργάζεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή κούκλας με χαρτοπολτό καθώς και παραστάσεις για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται κατά περιόδους στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.

 

Θέατρο μαριονέτας «ΑντάμαΠανταχού»

Σε παιδιά Δημοτικού απευθύνονται «Της μουσικής τα νήματα», μια κωμική παράσταση χωρίς λόγια αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από τη μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους. Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας «ΑντάμαΠανταχού» δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου , κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. «Της μουσικής τα νήματα» έχουν ταξιδέψει ήδη σε 17 διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι μαριονέτες, κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτοπολτό, κινούνται με πολύπλοκους μηχανισμούς, όπου ο χειρισμός απαιτεί συγχρονισμό και ακρίβεια, αναδεικνύοντας κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση τους.

 

Κουκλοθέατρο «Αγιούσαγια»

Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino. Στην αρχή του 20ού αιώνα και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έπαιξαν και το Φασουλή. Στον «Φασουλή» του Κουκλοθεάτρου Αγιούσαγια, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.

 

Ομάδα «Καρυδότσουφλο»

Η θεατρική παράσταση «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με επικεφαλής την πνευμονολόγο, κ. Δήμητρα Μπουσίου, υλοποιείται στα σχολεία της Ελλάδος τα τελευταία 4 χρόνια. Βασίζεται στις αρχές της βιωματικής μάθησης και αποτελείται από 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες, προσαρμοσμένες στο ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, που περιλαμβάνουν παραμύθια, αφηγήματα, διαθεματικά πεδία, παιχνίδια, τραγούδια και θεατρικά έργα. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με συμβολισμούς που παρουσιάζεται με την τεχνική του μαύρου θεάτρου για τον εθισμό, το κάπνισμα, τις ουσίες, τις παγίδες και τις εξαρτήσεις. Η πορεία της Ομάδας «Καρυδότσουφλο» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 με το έργο «Είναι στο χέρι σου», μια συμβολική ιστορία για το σχολικό εκφοβισμό. Οι παραστάσεις της «Το βατραχάκι που πήδησε στο βάλτο» και «Το παραμύθι της Ανάσας» της πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου παρουσιάζονται σε θέατρα (Vault theatre plus, Royal theatre Patras, Methodia Art MultiSpace κ.α.) σχολεία και φορείς πολιτισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.

 

Από το Βερολίνο στη Μύκονο

Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της 4ης Γιορτής Κουκλοθεάτρου στη Μύκονο, η παράσταση του Merlin Puppet Theatre «Noone's Land», που με τρυφερό τρόπο προσεγγίζει τη διαφορετικότητα, την κοινωνική περιθωριοποίηση και τη μοναξιά που ακολουθεί όλα τα «ιδιαίτερα» πλάσματα. Η ομάδα ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και προκαλεί τον θεατή να θέσει τα δικά του ερωτήματα για τον δικό του τρόπο διαφυγής προς τον δικό του ιδανικό κόσμο. Μια visual παράσταση, χωρίς κείμενο, με τη χρήση θεατρικής κούκλας και αντικειμένων σε συνδυασμό με διάφορα οπτικά μέσα για τη δημιουργία ενός δυνατού αισθητικά οπτικοακουστικού αποτελέσματος. Το κουκλοθέατρο Merlin ιδρύθηκε το 1995. Ο Δημήτρης Στάμου και η Ντέμη Παπαδά ξεκίνησαν κατασκευάζοντας κούκλες και μάσκες για το θέατρο. Το 2001 άρχισαν να δημιουργούν τις δικές τους παραστάσεις. Από τότε μέχρι σήμερα ακολουθούν το δικό τους καλλιτεχνικό όραμα. Έχουν ταξιδέψει σε θέατρα και φεστιβάλ σε περισσότερες από 30 χώρες και 75 πόλεις σε όλο τον κόσμο και έχουν λάβει 5 διεθνή βραβεία. Η ομάδα ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο.

Το «Noone's Land» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ και απευθύνεται σε  μικρούς και μεγάλους άνω των 6 ετών.

 

Διήμερο κουκλοθεατρικό εργαστήριο

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των παραστάσεων στα σχολεία, τα παιδιά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες από υλικά ανακύκλωσης, καθώς οι κούκλες θα είναι φτιαγμένες αποκλειστικά από άδεια πλαστικά μπουκάλια. Στο διήμερο κουκλοθεατρικό εργαστήριο (16 & 17 Φεβρουαρίου), η ανακύκλωση γίνεται μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, και έτσι μέσα από τη μεταμόρφωση ενός «ευτελούς» υλικού σε κάτι διαφορετικό κι απρόσμενο, η Σταυρούλα Μαστρογιάννη θα προτρέψει τα παιδιά να προσεγγίσουν το θαυμαστό κόσμο της κούκλας με οδηγό τη φαντασία.