Νέος κύκλος του δημοφιλούς προγράμματος ξεναγήσεων σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο από μικρούς πρεσβευτές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Οι «Μικροί Ξεναγοί» προθερμαίνονται...

Τις γνώσεις τους γύρω από την ιστορία του νησιού μας θα «ξεσκονίσουν» αμέσως μετά τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου οι «Μικροί Ξεναγοί» της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, με στόχο να τις μεταδώσουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, στους επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους μίλησαν για το παρελθόν, και τις ομορφιές της Σύρου, ζητούν από τους υπεύθυνους των ομάδων να επαναληφθεί η ξενάγηση από τα ίδια, σε επόμενη επίσκεψή τους στο νησί.

Το πρόγραμμα των «Μικρών Ξεναγών» θα πραγματοποιηθεί για μία ακόμη χρονιά από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα λάβει χώρα στον Μεσαιωνικό Οικισμό της Άνω Σύρου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Θέατρο «Απόλλων» και στην Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης.

Στη δράση θα συμμετέχουν και φέτος παιδιά, ηλικίας 10-16 ετών. Η προετοιμασία τους θα ξεκινήσει μετά την λήξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν την έναρξη των σχολικών υποχρεώσεών τους.

Κ. Φαροπούλου: «Είναι όμορφο να συνεργάζεσαι με παιδιά»

Συντονίστρια ή καλύτερα «προπονήτρια» των παιδιών της Ερμούπολης, θα είναι η ξεναγός Καλυψώ Φαροπούλου, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια υποδέχεται και ξεναγεί μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η ίδια υπογραμμίζει ότι η συναναστροφή, η συνεργασία και η επικοινωνία της με τα μικρά παιδιά της δίνει μεγάλη χαρά, καθώς βλέπει με πόσο ενθουσιασμό και πόση προσοχή ακούν όλα όσα έχεις να τους πει και ρουφούν σαν σφουγγάρι κάθε πληροφορία.

«Αυτά που θα πω στα παιδιά σίγουρα θα είναι λίγο πιο απλά, από τις πληροφορίες που δίνουμε σε ενήλικες, γιατί στόχος είναι να τα κατανοήσουν, ώστε να μπορούν και τα ίδια να τα μεταδώσουν με τον δικό τους τρόπο, περισσότερο σαν ιστορία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κ. Φαροπούλου καταπιάνεται για πρώτη φορά με τους «Μικρούς Ξεναγούς», ωστόσο το πεδίο και το πλαίσιο δράσης τους είναι κοινό με αυτό, στο οποίο η ίδια κινείται επαγγελματικά στη Σύρο. Άλλωστε, είναι ενήμερη για το πρόγραμμα, καθώς στο παρελθόν, όταν η ίδια εργαζόταν με σύμβαση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είχε την ευκαιρία να δει και να ακούσει τους μικρούς συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

«Ήξερα τι έλεγαν και αν χρειάζονταν κάτι, θα τα βοηθούσα. Εγώ ήμουν η μεγάλη ξεναγός, αλλά είχα και τους μικρούς δίπλα μου» σημειώνει, προσθέτοντας πως είναι όμορφο να συνεργάζεσαι με παιδιά. «Μπορεί να πουν κάτι με πιο χαριτωμένο τρόπο κι αυτό κερδίζει τον επισκέπτη. Αλλιώς ακούει ένα παιδάκι και εντυπωσιάζεται κι αλλιώς ακούει έναν μεγαλύτερο. Η παιδική αθωότητα πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον».

Αναφερόμενη στη σημασία του προγράμματος, η κ. Φαροπούλου εξηγεί πως, η συγκεκριμένη δράση δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν μία ασχολία κατά τη διάρκεια των διακοπών, να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους και να αναδείξουν τις ομορφιές και την ιστορία τους. «Είναι κάτι ιδιαίτερο για το νησί και για όλους».

Η ίδια κατάγεται από την Αθήνα. Η επιλογή της να έρθει και να ζήσει στη Σύρο ήταν συνειδητή. Παρόλο που, σύμφωνα με την ίδια, η δουλειά της ξεναγού είναι περιστασιακή, δηλώνει μαγεμένη από τον τόπο, τον οποίο πλέον δύσκολα θα αλλάξει.

Μ. Καράβα: «Κάθε χρόνο σπάμε το περσινό ρεκόρ συμμετοχών»

Το πρόγραμμα των «Μικρών Ξεναγών» της Άνω Σύρου συντονίζεται από την κ. Μαίρη Καράβα. Η δράση ξεκίνησε το 2012 με 10-12 συμμετέχοντες, ενώ σήμερα λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 20 παιδιά. «Κάθε χρόνο σπάμε το περσινό μας ρεκόρ», δηλώνει η υπεύθυνη στην «Κοινή Γνώμη». Στόχος της ομάδας είναι κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται το πρόγραμμα των ξεναγήσεων στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε εντάξει πάρα πολλά πράγματα. Είναι αρκετά μεγάλη η διαδρομή που κάνουν τα παιδιά. Περιλαμβάνει 15 στάσεις και εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, περιλαμβάνει και πληροφορίες γύρω από τον παλαιό τρόπο ζωής στην Άνω Χώρα (το πλύσιμο των ρούχων στην πηγή, τα κεράσματα, ο εορτασμός των Αποκριών, των Χριστουγέννων), προκειμένου η ξενάγηση να είναι πιο ανάλαφρη για τον επισκέπτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, οι Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου συνεργάζονται και με τους διοργανωτές επιτυχημένων φεστιβάλ του νησιού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». «Οι ξεναγήσεις μας πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη. Παρόλα αυτά, εάν μια άλλη μέρα, μας ζητήσουν από το φεστιβάλ να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες που θα ανέβουν για να παρακολουθήσουν μια συναυλία, ανταποκρινόμαστε με χαρά στην πρόσκληση», εξηγεί η κ. Καράβα. Συγκεκριμένα πραγματοποιείται μία μίνι ξενάγηση από 5 έως 8 παιδιά, που φτάνει μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον, πέρυσι τα παιδιά του οικισμού ξενάγησαν τους συντελεστές του Eye’s Walk Digital Festival. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε και στα αγγλικά, από παιδί που ανέλαβε τη μετάφραση, γνωρίζοντας καλά τη γλώσσα. Όπως τονίζει η συντονίστρια «αυτό δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια, είναι δύσκολο για τα παιδιά, όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το κάνουμε».

Μετά τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, η ομάδα θα συναντηθεί για να κάνει μια μικρή πρόβα, να θυμηθεί τα παλιά και να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες της Άνω Σύρου την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.