Καλλιτεχνική προσέγγιση της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα και το περιβάλλον μέσα από το πρόγραμμα του πολιτιστικού φορέα «We Live Together – Συμβιώνουμε»

Οι περιπέτειες του ΠειΓατή Λουκούμη

Σ’ ένα γόνιμο και γεμάτο έμπνευση τοπίο συνδιαλλαγής για την κατανόηση του κόσμου μέσα από τα ζώα και το περιβάλλον, μετατράπηκε το πρωί της Τρίτης ο χώρος του γάτο – καφενείου στην περιοχή Βαπόρια με όχημα τις πρωτότυπες περιπέτειες ενός Συριανού γάτου.

Ο ΠειΓατής Λουκούμης, σύμβολο ενάντια στην αδιαφορία – κάλεσμα για δράση, αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» του επιμορφωτικού προγράμματος της ΚΟΙΝΣΕΠ «We Live Together – Συμβιώνουμε» με στόχο την ευαισθητοποίηση, δημιουργικότητα και συμμετοχικότητα των παιδιών σε σχέση με τα ζώα, το περιβάλλον και τις δράσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτό.

Υπεύθυνοι του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, είναι ο κτηνίατρος και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Μανώλης Βορρίσης, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, street artist και εικονογράφος, Πάρις Ξυνταριανός – Τσιροπινάς και η ηθοποιός-σκηνοθέτης Ανθούλα Χαιροπούλου.

Ο φορέας «We Live Together – Συμβιώνουμε» συστάθηκε το 2018 και αποτελεί την σύμπραξη ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, από διαφορετικά επαγγελματικά και καλλιτεχνικά περιβάλλοντα και ενδιαφέροντα, αλλά με κοινό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ζώων και με κυρίαρχο σκοπό την ευζωία τους.

Τα ιδρυτικά μέλη της επιχείρησης, καιρό πριν την ίδρυσή της, διέκριναν ότι οι δράσεις που αφορούν τα ζώα (κτηνιατρικές, ενημερωτικές, εκπαιδευτικές) αδυνατούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό και τους στόχους της επιχείρησης, όπως αναγράφεται στο καταστατικό της. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την καλλιτεχνική τους εμπειρία, ούτως ώστε οι δράσεις τους να ανάγονται σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, μονόδρομος για την εξέλιξη της ΚΟΙΝΣΕΠ και το άνοιγμα της στο ευρύ κοινό.

Ευαισθητοποίηση και συμμετοχικότητα των παιδιών μέσω της τέχνης

Με δεδομένο ότι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα πολιτισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι η στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα, επιθυμία των μελών της «We Live Together – Συμβιώνουμε» ήταν να ξεκινήσουν στοχευμένες δράσεις καλλιτεχνικού τύπου, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν, θα επεκταθούν και θα είναι συνεχείς και τοποθετημένες σε επαγγελματική βάση τόσο σε περισσότερα σημεία της Σύρου -έδρα της επιχείρησης- όσο και σε άλλα νησιά ή ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατόπιν σχετικής αίτησης στο υπουργείο Πολιτισμού, ο φορέας απέκτησε πολιτιστικό χαρακτήρα, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία στη χώρα μας η οποία προσεγγίζει καλλιτεχνικά το θέμα της φροντίδας και προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Σημαντικός στόχος για την επιχείρηση είναι να έρθει κοντά με τις νεότερες ηλικίες, τα παιδιά , που σήμερα μεγαλώνουν ζώντας σε μία καθημερινότητα και ένα περιβάλλον που είναι, ως επί το πλείστον, εχθρικό προς τα ζώα.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στο Υπουργείο, αφορά στην παραγωγή μιας πολυθεματικής καλλιτεχνικής δράσης που στρέφεται γύρω από τρεις κύριες κατευθύνσεις, ενισχυμένες με ενημερωτικά στοιχεία τέτοια που θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τον βασικό σκοπό και το όραμα της επιχείρησης. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-15 ετών και έχει τίτλο: “Οι περιπέτειες του ΠειΓατή Λουκούμη - ένα επιμορφωτικό ταξίδι στο τοπίο των Κυκλάδων, με όχημα τη σωστή συμβίωση του ανθρώπου με τα ζώα”.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις: α) site specific performance, β) εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, γ) θεατρική παράσταση.

Επισκέψεις σχολείων στα γάτο-καφενεία της Σύρου

Η επιτόπια παράσταση του φορέα, εμπνευσμένη από το έργο “Οι περιπέτειες του ΠειΓατή Λουκούμη” δίνει την ευκαιρία σε ομάδες μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου να επισκεφτούν το πλησιέστερο γάτο-καφενείο του νησιού τους και να ενημερωθούν για το στήσιμο, τη λειτουργία και τους στόχους του (βελτίωση συνθηκών γειτονιάς για ανθρώπους και ζώα, καλλιέργεια αγάπης και σεβασμού προς τα ζώα, ενίσχυση του ενδιαφέροντος για εξωραϊσμό περιβάλλοντος χώρου).

Κατόπιν, ένας μουσικός και ένας ηθοποιός αφηγούνται από τη δική τους σκοπιά τις ανάγκες των ζώων, όπως αυτές αναλύθηκαν στην εισαγωγική δράση, με διαλόγους από το υπό έκδοση βιβλίο. Κάθε φορά η ιστορία είναι διαφορετική, τόσο σε επίπεδο πλοκής, όσο και σε σχέση με τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται. Πρόκειται για μία προσπάθεια μεταμόρφωσης του περιβάλλοντος του δημόσιου χώρου σε ένα ευγενές περιβάλλον για τα ζώα και τους ανθρώπους (συμβίωση) και ταυτόχρονα σε ένα πεδίο συνύπαρξης και ανταλλαγής γνώσεων για το περιβάλλον. Για ένα musical δρόμου που το σκηνικό τοπίο θα δημιουργείται αυτοστιγμεί μπροστά στα μάτια των παιδιών.

Μία από τις ιστορίες αυτές άκουσαν το πρωί της Τρίτης μαθητές και μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στο γάτο-καφενείο, στα Βαπόρια. Ανάλογες παραστάσεις θα δοθούν προσεχώς και σε άλλα σημεία του νησιού, όπου κάτοικοι με τη συμβολή κτηνιάτρων κατασκεύασαν γάτο-καφενεία (συνολικά δέκα), συμπράττοντας στην ευζωία (βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της υγείας των ζώων) και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση του  τοπίου της γειτονιάς.

Εικονογράφηση βιβλίου

Ο ΠειΓατής Λουκούμης είναι εμπνευσμένος από πραγματικά συμβάντα που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια των δράσεων της We Live Together - Συμβιώνουμε. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού γάτου που βρέθηκε μέσα στο σκληρό περιβάλλον του Νεωρίου, του γνωστού ναυπηγείου της Σύρου, στο οποίο διαφόρων ειδών κίνδυνοι κάνουν την ζωή ενός μικρού ζώου μία καθημερινή πάλη. Ο Λουκούμης αποφασίζει να αντιταχθεί στους ανθρώπους που αδιαφορούν για την ζωή των γατών και των υπόλοιπων ζώων και κυρίως προσπαθεί να ξεφύγει ή να σταματήσει αυτούς που είναι ακόμα πιο μοχθηροί και επικίνδυνοι, αυτούς που αποκαλεί “τενεκέδες”, οι οποίοι δεν διστάζουν να βάλουν φόλες, να κυνηγήσουν ή να φονεύσουν επιτόπου τα ανυπεράσπιστα ζώα. Ο χαρακτήρας ενστερνίζεται όλα τα ιδανικά και το όραμα της επιχείρησης, αφηγούμενος μέσα από τις περιπέτειές του όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν διά του στόματος, έχοντας ως στόχο να καταδείξει τις αποτρόπαιες πράξεις του ανθρώπου, που συμβαίνουν καθημερινά

Ολοκληρωμένη παράσταση με πρωτότυπη ζωντανή μουσική

Η ολοκληρωμένη μουσικοθεατρική παράσταση της καλλιτεχνικής πρότασης, σε κείμενο Χριστίνας Μερτζανίδου, Ανθούλας Χαιροπούλου και Πάρι Ξυνταριανού Τσιροπινά θα παρουσιαστεί από 7 έως 10 Δεκεμβρίου 2019 στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η παράσταση, που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, θα αποτελείται από πρωτότυπη ζωντανή μουσική επί σκηνής. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει προβολή οπτικό-ακουστικού υλικού των δράσεων που έχουν προηγηθεί, ιστορίες και προτάσεις των παιδιών για τα ζώα και το περιβάλλον. Επίτιμοι καλεσμένοι θα είναι οι μαθητές που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.