Η αγαπημένη μασκότ της Blue Star Ferries, ο Bluestarino επισκέπτεται τους μικρούς φίλους του με μια σειρά πρωτοποριακών εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων

Ένα υπέροχο ταξίδι πολιτισμού στις Κυκλάδες

Με αφορμή τον  εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της και σε συνέχεια της πολυετούς και συνεπούς παρουσίας της στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού, η Blue Star Ferries, θέλοντας να ανταποδώσει την προτίμηση και τη στήριξη των νησιωτών, αλλά και να ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους για την αναγνώριση και την εκτίμηση του έργου της διοργανώνει το 1ο νομαδικό παιδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Το «Bluestarino Festival 2021», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Πλέουμε Μαζί», πραγματοποιήθηκε χθες στη Δονούσα και σήμερα ταξιδεύει αυτούσιου στο Κουφονήσι με επόμενους σταθμούς την Αμοργό (9-10/10), τη Σχοινούσα (11/10) και την Ηρακλειά (12/10).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει πρωτοποριακά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα δράσεις για μικρούς και μεγάλους, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αισθητική τους, εκτείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εστιάζουν στη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σκοπός του «Bluestarino Festival 2021» είναι να δώσει στα παιδιά και τους εφήβους των μικρών νησιών τη δυνατότητα όχι μόνο να κατανοήσουν την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τον πολιτισμό και τις επιστήμες, να εξοικειωθούν με τις διάφορες μορφές τέχνης, να μάθουν μέσα από αυτές, να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα και να αναπτύξουν καινούργιες δεξιότητες και κλίσεις.

Προγράμματα για μαθητές Νηπιαγωγείου - Δημοτικού

Οι «Κελυφοδρομίες» είναι ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με τις περιπέτειες μιας χελωνίτσας από την γέννηση της μέχρι την ωοτοκία της. Οι παίκτες συλλέγουν γνώσεις, ακολουθώντας τον κύκλο ζωής που κάνουν οι θηλυκές θαλάσσιες χελώνες από τη στιγμή που εκκολάπτονται σε μια αμμουδιά μέχρι την ημέρα που, ως ενήλικες πια, επιστρέφουν στην ίδια παραλία για να ωοτοκήσουν και αυτές.

Η «Νιρέττα η Καρέττα» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον, με έμφαση στα θαλάσσια απορρίμματα. Το πρόγραμμα του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών έχει ευαισθητοποιήσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα μέσα από επισκέψεις σε σχολεία, ιδρύματα και εκπαιδευτικά φεστιβάλ.

Με αφορμή φράσεις από βιβλία που πραγματεύονται την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, τα παιδιά θα γράψουν και θα εικονογραφήσουν το δικό τους βιβλίο. Σκοπός του εργαστηρίου «Μια φορά και έναν καιρό ήταν το βιβλίο» είναι να κατανοήσουν όλα τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου, να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς, εικονογράφοι, σελιδοποιοί και εκδότες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Σύμβουλο Εκδόσεων, Μαργαρίτα Κωτσίνη.

Στην Αμοργό, η δράση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης θα επικεντρωθεί στη ρύπανση της θάλασσας. Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά θα διαβάσουν και θα ακούσουν ιστορίες για τη θάλασσα και τα ζώα που ζουν μέσα σε αυτή, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη ρύπανση του βυθού. Θα παίξουν παιχνίδια και θα λάβουν μέρος σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να τα ψυχαγωγήσουν, να τα διαπαιδαγωγήσουν αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουν στο θέμα της οικολογίας, της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διάσωσή του. "Ώρα να σώσουμε τη θάλασσα" λοιπόν!

Οι «Θαλασσογραφίες» είναι ένα εργαστήρι χρώματος, κίνησης και εικαστικού αυτοσχεδιασμού, εμπνευσμένο από το action painting του Αμερικανού καλλιτέχνη Jackson Pollock, τις ανθρωπομετρίες του Yves Klein και ερεθίσματα του κινήματος της body art (1960 κ.ε.). Η τέχνη δημιουργείται διαδραστικά μέσα από την ελευθερία της παιδικής έκφρασης στο πολύχρωμο μονοπάτι της ζωγραφικής. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη θεωρητικό τέχνης και θεατροπαιδαγωγό Δήμητρα Νικολοπούλου.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου με τίτλο «Αποτύπωμα», τα παιδιά θα εργαστούν ομαδικά και θα διδαχθούν πώς να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους τυπώματα με μία από τις μεθόδους εκτύπωσης (μεταξοτυπία, κυανοτυπία, βαθυτυπία), δημιουργώντας εικόνες με θέμα τη ρύπανση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, συνθέτοντας και αναδεικνύοντας με τη δική τους αισθητική τη σημαντικότητα και επικαιρότητα του θέματος. Υλοποίηση: Μαριλένα Μελισσηνού, εικαστικός – εικονογράφος.

Κατά τη διάρκεια του οικογενειακού προγράμματος «Ανακύκλωση φαντασίας», παιδιά και γονείς συνδημιουργούν εικαστικά έργα σε ομαδικές και ατομικές συνθέσεις, με έμπνευση από τον κόσμο του βυθού και τα πλάσματα της θάλασσας. Με στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από τη ρύπανση του υδάτινου κόσμου, συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά  και τα μεταμορφώνουν σε γιγάντιες μέδουσες και χταπόδια. Κάθε νησί θ’ αποκτήσει το δικό του εφήμερο installation – εικαστική εγκατάσταση με τρισδιάστατα, εντυπωσιακά εκθέματα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου με υλικά που ξεπηδούν μέσα από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.

Εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου

Εκπαιδευτικά πειράματα με κύριο αντικείμενο το περιβάλλον περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Chemistry Experts» της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Θα προηγείται μία παρουσίαση σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας που αφορούν την εξυγίανση υδάτων από οργανικούς ρύπους. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά υλικά που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και τη λειτουργία τους. Τέλος, θα παρακολουθήσουν ή και θα συμμετέχουν σε πειράματα που έχουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Παίζουμε κινηματογράφο» από τη Cinemathesis, τα παιδιά θα εκφράσουν τις σκέψεις τους για τον πλανήτη, θα αξιολογήσουν αποφάσεις και ενέργειες των ηγετών αυτού του κόσμου που έχουν άμεσες συνέπειες στη γη, θα βρουν τι τους ενώνει με παιδιά που ζουν σε διαφορετικούς τόπους με διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα προς αυτά.

Η κατασκευή μουσικών αυτοσχέδιων οργάνων είναι μια συναρπαστική εμπειρία που μας αποδεικνύει ότι με βοηθό τη φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε ήχους που δεν είχαμε αντιληφθεί. Πάσης φύσεως κουβάδες και μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκουμε στα σκουπίδια, θα ενωθούν με κολλητικές ταινίες και η επαναχρησιμοποίηση (ανακύκλωση), με σύμμαχο τη δημιουργικότητα, θα βάλει και μια ακόμη πινελιά…μουσική. Ανακυκλώσιμα υλικά - κουβαδάκια, διάφορα μέταλλα και άλλα υλικά – που συλλέγουν από γύρω τους, είτε βρίσκουν σε κάδους, οικοδομές ή και σε χωματερές, θα είναι τα μέσα με τα οποία θα παραχθεί μουσική. Ο Γιώργος Χριστάκης (ιδρυτής των Τech Cicada και Jusu Foli) στα ανακυκλώσιμα κρουστά, μαζί με τους Γιώργο Γαργάλα και Σπύρο Τσίγκο, θα δημιουργήσουν πρωτότυπους ήχους και μουσικά ιδιώματα, χρησιμοποιώντας τα πιο περίεργα όργανα.

 Στο πλαίσιο του διαδραστικού εργαστηρίου «Street Art», οι συμμετέχοντες θα μάθουν αρχικά για σημαντικούς εκπροσώπους και έργα της street art στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, από την Αθήνα ως το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, θα πάρουν σπρέι και τέμπερες και θα δημιουργήσουν ομαδικά τα δικά τους έργα με έμπνευση από την ηλικία τους, τα όνειρά τους, τις συνήθειές τους, τα μηνύματα που θέλουν να επικοινωνήσουν, μα και τον τόπο τους.

Τα Βιβλία Παίζει

Η διασφάλιση ισότιμων ευκαιριών σε παιδιά, εφήβους και νέους, σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις τέχνες και τον πολιτισμό αποτελεί βασικό στόχο του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Τα Βιβλία Παίζει» με κύρια δραστηριότητα τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης. Το Σωματείο παρέχει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, με καινοτόμα εκπαιδευτικά και εικαστικά προγράμματα αλλά και με τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών, προσφέροντας βοήθεια και στήριξη σε παιδιά, εφήβους και νέους- ανεξάρτητα από ταυτότητα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, καταγωγή, εθνικότητα, πολιτικά ή θρησκευτικά πιστεύω. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.