Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου της Άνδρου χρησιμοποιούν εφαρμογές του κινητού τους για να οπτικοποιήσουν ένα ποίημα

«Ζωντανεύουμε τις λέξεις»

  • Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021 - 06:11

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του διαδραστικού σεμιναρίου «Ζωντανεύουμε τις λέξεις» που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου».

Η δράση που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Άνδρου απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου του νησιού και συνδυάζει την ποίηση με την εικόνα και το βίντεο.

Είναι γνωστό πως τα παιδιά από πολύ μικρά εξοικειώνονται με τις εφαρμογές των κινητών… το σεμινάριο “Ζωντανεύουμε τις λέξεις” προσπαθεί να κάνει τη χρήση αυτών των εφαρμογών πιο δημιουργική. Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας απλές εφαρμογές που γνωρίζουν (TIΚTOΚ, YouTube, Instagram) θα οπτικοποιήσουν ένα ποίημα της επιλογής τους.

Πριν από τις συναντήσεις στους μαθητές έχουν σταλεί email με προτάσεις ανάγνωσης ποιημάτων που έχουν μελωποιηθεί και οδηγίες. Τα παιδιά πρέπει να διαλέξουν, ένα ποίημα ή μια φράση ή πέντε λέξεις ή ακόμη ένα ποίημα που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και με αφορμή κάποιο από όλα αυτά να τραβήξουν μερικά πλάνα με το κινητό τους.

Στις συναντήσεις τα παιδιά διδάσκονται από τη σκηνοθέτιδα Θεοδώρα Καπράλου βασικούς κανόνες, όπως τα είδη των πλάνων, τις γωνίες λήψεων, πως να κοιτάζουν το θέμα τους… δηλαδή “Από πάνω, από κάτω, από μακριά, από κοντά; ολόκληρο ή λεπτομέρειες του; Κινείται το θέμα ή είναι ακίνητο;”

Μετά τη θεωρία όλοι μαζί βγαίνουν στην ύπαιθρο, τραβούν πλάνα, συζητούν, κρίνουν, εφαρμόζουν όσα έχουν ειπωθεί, σχεδιάζουν την επόμενη συνάντηση.

Όταν ολοκληρωθεί το σεμινάριο, το φιλμάκι που θα προκύψει θα παρουσιαστεί στο κοινό (λεπτομέρειες προσεχώς) έτσι οι φίλοι μας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δημιουργίες τους.

Συντονιστές του σεμιναρίου είναι η σκηνοθέτης Θεοδώρα Καπράλου, η εκπαιδευτικός Αλίκη Περτέση και ο φωτογράφος Επαμεινώνδας Μαρμαράς.

Η ΑΜΚΕ θα συνεχίσει με υπομονή και επιμονή να ενδιαφέρεται για την αισθητική καλλιέργεια των νεαρών και νεανίδων της Άνδρου και να κάνει ότι νομίζει πιο αποδοτικό.