Εγκαίνια έκθεσης δωρεών του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

Σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας 16/05, τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης Σύρου με τον δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Τους παρευρισκομένους υποδέχτηκε η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Μαργαρίτα Καλουτά. Στην αρχή της ομιλίας της μετέφερε τα λόγια του δημάρχου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω δημοτικού συμβουλίου που διεξαγόταν την ίδια ώρα. Ο δήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του που δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται εκεί κι έστειλε τα συγχαρητήριά του στο Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού για την πρωτοβουλία της έκθεσης. Ευχαρίστησε θερμά όλους τους υποστηρικτές του μουσείου, δωρητές και χορηγούς, ανώνυμους κι επώνυμους, για την πολύτιμη προσφορά τους. Είπε επίσης, πως η δημοτική αρχή θεωρεί χρέος της τη διαφύλαξη, ανάδειξη και παράδοση στις επόμενες γενιές αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς.

Χαιρετισμό, μέσω της κας Καλουτά, απηύθυνε και ο καθολικός επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου που λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού εκτός Σύρου δεν μπόρεσε επίσης να παραστεί. ‘Εστειλε το μήνυμα πως η δωρεά και η χορηγία είναι εκφράσεις αλληλεγγύης και υποσχέθηκε πως σύντομα θα φροντίσει να επισκεφτεί και να απολαύσει την έκθεση.

Στη συνέχεια, η κα Καλουτά ξεκίνησε τη δική της ομιλία : “Η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερη γιατί είναι πολυθεματική, δύσκολη στο στήσιμό της και αποτελείται από εκθέματα που έχουν δωρηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο από τη δημιουργία του και σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του. Είναι σημσντική κσι δυγκινητική διότι, αυτές οι δωρεές, αποτελούν συναισθηματικά κομμάτια του καθενός μας, κομμάτια δεμένα με οικογενειακές ιστορίες, κομμάτια ενός παζλ που σηματοδοτεί και αποκαλύπτειτη μοναδική ιστορία της Σύρου. Δηλαδή είναι μια έκθεση ευχαριστήρια προς όλους όσοι κατέθεσαν κειμήλια και αγαπημένα τους αντικείμενα στο Βιομηχανικό Μουσείο και σήμερα αυτά αποτελούν την περιουσία, την προίκα του Μουσείου της πόλης μας. Είναι δε γεγονός ότι όλοι οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, θαυμάζουν, χαίρονται και εκπλήσσονται από την αποκάλυψη του ιστορικού, οικονομικού και κοινωνικού παρελθόντος αυτού του μικρού νησιού και της διαμόρφωσής του σε κέντρο πολιτισμού τον 19ο αιώνα, κέντρο βιομηχανικής ανάπτυξης, διαμετακομιστικού εμπορίου που επηρέασε σημαντικά την πρόοδο της φτωχής ως τότε χώρας με τον ρόλο που διαδραμάτισε στη ναυπηγική, τυπογραφία, βιομηχανία, υαλουργία, κλωστοϋφαντουργία αλλά και στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.”

Στην έκθεση μπορεί κανείς να θαυμάσει αντικείμενα από παλιά νοικοκυριά από σπίτια, από εργαστήρια, σχολές, από παλιά εργοστάσια. Υφάσματα, κεντήματα, ψυγεία πάγου, τηλέφωνα, πιάτα και ποτήρια, καμινέτα, γκαζιέρες, γραφομηχανές, όργανα ναυσιπλοΐας, φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές αλλά και πολλές μικρές και μεγάλες εκπλήξεις. Σε κάθε γωνιά της έκθεσης ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Οι νεότεροι θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με αντικείμενα που έχουν δει μόνο σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και οι παλαιότεροι θα νοσταλγήσουν και θα ξαναζήσουν εικόνες από την παιδική τους ηλικία. Όλα τα εκθέματα έχουν καταγωγή από Σύρο και προέρχονται από δωρεές και προσφορές ιδιωτών, επιχειρήσεων και φορέων του νησιού. Δίπλα στο κάθε έκθεμα υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και την προέλευσή του, δίνοντας στον επισκέπτη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Στην είσοδο της έκθεσης υπάρχει πίνακας με όλα τα ονόματα των δωρητών που μέχρι στιγμής είναι πάνω από εκατό.

Η κα Καλουτά, ανέφερε πως δεν ήταν δυνατόν να εκτεθούν στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων όλα τα αντικείμενα που έχουν δωρηθεί, λόγω έλλειψης χώρου κι εξέφρασε την ελπίδα πως η επέκταση του φυσικού χώρου του Βιομηχανικού Μουσείου στο κτίριο Κορνηλάκη που είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και του προγράμματος του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης, θα διαμορφώσει τις συνθήκες για μια μεγάλη μόνιμη έκθεση όπου θα παρουσιάζεται όλο το νήμα της Ιστορίας. Είναι βέβαιο, όπως είπε, πως ο Σύλλογος θα φροντίσει σιγά σιγά να επισκευάσει και να συντηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες μηχανές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα α τις εκθέτει, τιμώντας τους δωρητές και τις οικογένειές τους με τον καλύτερο τρόπο. Στο τέλος της ομιλία της, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν τη δύσκολη και μακρόχρονη προσπάθεια, τονίζοντας ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση.

Η έκθεση προβλέπεται να μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.