“Από τη θάλασσα”, ένα διαφορετικό φεστιβάλ μας περιμένει στη Μήλο

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος του φεστιβάλ “Από τη Θάλασσα”  που διοργανώνει στη Μήλο, το Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου. Με αφορμή την παράσταση «Πέρασμα / Αχειροποίητος», που σηματοδοτεί το κλείσιμο της πρώτης περιόδου και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Μήλου, σε συνεργασία με την ομάδα χορού «Ασώματες δυνάμεις» (Κύπρος) και τη χορογράφο Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, η Φιλιώ Λούβαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτήν την καλλιτεχνική πρωτοβουλία.

“Η δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου έχει 3 άξονες. Ο ένας άξονας είναι η πολιτιστική εκπαίδευση, όπου κάνουμε μαθήματα χορού και θεάτρου σε παιδιά. Ο δεύτερος είναι οι διοργανώσεις, δηλαδή το φεστιβάλ “Από τη θάλασσα” και ο τρίτος άξονας που είναι πολύ σημαντικός για εμάς, είναι η δουλειά με την κοινότητα , η καλλιτεχνική και πολιτιστική ευαισθητοποίηση κι εκπαίδευση των απλών ανθρώπων, με μια προτίμηση στους υπερήλικες οι οποίοι εδώ στο νησί έχουν μεγάλη ενεργητικότητα και πολύ χρόνο αλλά δεν έχουν πολλές δραστηριότητες”.

Το νερό ως συμβολισμός

Tο όνομα του φεστιβάλ “Από τη θάλασσα” προέκυψε από τη βαθειά ανάγκη των συμμετεχόντων να μοιραστούν την εμπειρία τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς επίσης και από τη γεωγραφική θέση της Μήλου, ένα μικρό νησί στη μέση των Κυκλάδων το οποίο επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο αποκλειστικά μέσω της θάλασσας. Το νερό ως συμβολισμός και ως έννοια, αντιπροσωπεύει πάντα ένα «πέρασμα», όπου τα σύνορα και τα όρια είναι ρευστά και ουσιαστικά αχρείαστα. Το νερό σημειολογικά φέρει και την έννοια της δημιουργίας, της συνέχειας, της συλλογικότητας και του μοιράσματος. “Αυτή τη δημιουργία και τη συνύπαρξη με τον «άλλο», τον «εαυτό» και τον κόσμο προσπαθούμε να σεβαστούμε και να εξελίξουμε, φέρνοντάς τη στο προσκήνιο, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο με τους καλλιτέχνες, το κοινό και την κοινότητα, με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτουμε” εξηγεί η κα. Λούβαρη.

Το φεστιβάλ έχει πάντα ως στόχο τη σύνδεση της κοινότητας της Μήλου με τις έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, με έμφαση, αυτή ειδικά τη χρονιά, στην προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των «διαφορετικών» ατόμων, μέσα από μια ιστορική, κοινωνική και μυθολογική πορεία της μορφής της γυναίκας ανά τους αιώνες. 

Το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως

Η παράσταση “Πέρασμα / Αχειροποίητος ΙΙ” είναι μια δίπτυχη παράσταση χορού και θεάτρου. Το “Πέρασμα” πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση θεάτρου, χορού, περφόρμανς και μουσικής που ενθαρρύνει τη συλλογική κίνηση. “Τι είδους σχέση μπορούν να αναπτύξουν ο φιλόσοφος Πλάτων, η θεά Αφροδίτη, μια αρχιτέκτονας από τον Καναδά που γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και ένας μουσικός από τη Μήλο; Ποιον αντίκτυπο έχει στην ψυχή και τη διάνοια του καθένα τους η αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα και τι τους συνδέει με τη θάλασσα; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να αποδώσουν σκηνικά την ιστορία ενός ταξιδιού στις Κυκλάδες που δεν πραγματοποιήθηκε, στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Μήλου;”  Πρόκειται για ένα ποιητικό πέρασμα από το σκοτάδι στο φως  δοσμένο με χιούμορ, λυρισμό και ευθύτητα.

Το δεύτερο μέρος, με τον τίτλο «Αχειροποίητος ΙΙ» είναι μία χοροθεατρική παράσταση. “Αχειροποίητος” είναι όρος της βυζαντινής εικονογραφίας και σημαίνει “το φτιαγμένο όχι από ανθρώπινο χέρι”, υπονοώντας ότι κάτι είναι φτιαγμένο από μια ανώτερη δύναμη. Η παράσταση κάνει μια αναδρομή από την πρώτη μητέρα θεά, τη θεά Αφροδίτη, αφηγείται το πώς εξυμνήθηκε κάποτε η μορφή και η φύση της γυναίκας και πώς στην πορεία των αιώνων κατακρεουργήθηκε από την ιστορία και τις μονοθεϊστικές θρησκείες ώσπου τελικά να ξανατοποθετηθεί σε μια ανώτερη θέση μεν, σε δευτερεύοντα όμως ρόλο. Με αυτήν την αφορμή, θα παρακολουθήσουμε τη μορφή της γυναίκας στην εξέλιξή της. Πάνω στη σκηνή θα βρεθούν τρεις γενιές γυναικών που θα μας δείξουν πως έχει αποτυπωθεί πάνω τους αυτή η ιστορική πορεία της γυναίκας.

“Αναφερόμαστε γενικά στις θηλυκότητες και σε όλους τους ανθρώπους. Στα σεμινάρια που κάνουμε προσπαθούμε όσο μπορούμε να καταρρίψουμε στερεότυπα και να δώσουμε ένα άλλο σημείο εκκίνησης για την αντίληψή μας. Όσο ανοιχτοί και προοδευτικοί κι αν είμαστε, είναι τόσο βαθιά ριζωμένα κάποια πράγματα που είναι δύσκολο να τα εξαλείψουμε. Μόνο η νέα γενιά ίσως καταφέρει να μην υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, επειδή οι προτιμήσεις τους, οι πεποιθήσεις τους ή ο τρόπος ζωής τους δεν ταυτίζεται με την πλειοψηφία” διευκρίνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

“Ό,τι κάνουμε έχει μουσική, λόγο και κίνηση”

Το Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου της Μήλου, προσπαθεί πάντα οι παραστάσεις που παρουσιάζει να έχουν μια ποιητική χροιά, μια αφαιρετική προσέγγιση χωρίς να δίνουν έτοιμες απαντήσεις στο κοινό. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται και όλα τα εργαστήρια και τα σεμινάρια τα οποία χρησιμοποιούν την παιδαγωγική της χαράς και της ανταλλαγής. Μια αλληλεπίδραση δασκάλου και μαθητή που ο ένας μαθαίνει διαρκώς από τον άλλον μέσω του παιχνιδιού. Μέσω των παραστάσεων, επιθυμεί να θέτει ερωτήματα χωρίς να  δείχνει την απάντηση με το δάχτυλο. Έχοντας ως κανόνα πως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, τον ωθεί να βρει μόνος του μέσα του τις δικές τους προσλαμβάνουσες που τον συνδέουν με αυτό που συμβαίνει στη σκηνή. “Γι’ αυτό όλα τα θέματα τα προσεγγίζουμε έμμεσα. Λίγο ποιητικά και με χιούμορ. Δεν προσεγγίζουμε ποτέ ένα θέμα με άμεσο και ωμό τρόπο . Δεν το κατακρίνω, απλώς δεν είναι ο δικός μας τρόπος. Ό,τι κάνουμε έχει μουσική, λόγο και κίνηση. Προσπαθούμε αυτό που φτάνει στον θεατή να είναι μια αίσθηση και όχι η πληροφορία ενός ντοκιμαντέρ”.

To Φεστιβάλ «Από τη θάλασσα» 2022, ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και διαρκεί έως τις 8 Οκτωβρίου. Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο θέατρο Μήλου, σε δημόσιους χώρους αλλά και στο παλαιό σχολείο Ζεφυρίας του Δήμου Μήλου, σε τρεις χρονικές περιόδους: 4 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, 2 – 11 Σεπτεμβρίου και 24 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου.

Τέλος, να αναφέρουμε πως όλες οι παραστάσεις και τα παιδαγωγικά εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν στην κοινότητα. Σε ορισμένες παραστάσεις θα υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής συνεισφοράς όπου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για τους σκοπούς του δημοτικού σχολείου Μήλου , του κέντρου κοινότητας Μήλου και του κέντρου υγείας του νησιού.