18η Μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών και παραδοσιακής μουσικής νέων Αιγαίου

Η διοργάνωση, μετά από 20 χρόνια, επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε

Στην Κέα, στο νησί από το οποίο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια, επέστρεψε φέτος η “Μουσική συνάντηση λαϊκών πνευστών και παραδοσιακής μουσικής νέων Αιγαίου”, με μία μεγάλη γιορτινή διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν μουσικοί από τα νησιά όλης της χώρας. Η φετινή συνάντηση ήταν ένας φόρος τιμής στους πολυάριθμους ζώντες και τεθνεώτες μουσικούς των Συναντήσεων και μία τρανή απόδειξη πως η παράδοση παραμένει ζωντανή στα χέρια των νέων μουσικών.

Το γιορτινό κλίμα είχε ξεκινήσει ήδη από τα καταστρώματα των πλοίων, όπου οι νησιώτες μουσικοί, στα δρομολόγια προς Κέα, έστησαν αυτοσχέδια γλέντια με χορούς και μουσικές, κάτι που επαναλήφθηκε και στο νησί αλλά και στο ταξίδι της επιστροφής. “Η φετινή συνάντηση, μετά από δυο χρόνια κορωνοϊού, ήταν η αντιπροσωπευτικότερη από όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα, λόγω του παλμού και της μεγάλης συμμετοχής από ακόμα περισσότερα νησιά. Γενικά, είχαμε ένα συγκινησιακό κλίμα το οποίο δημιούργησαν και η εκδήλωση στη μνήμη όσων έχουν φύγει από τη ζωή αλλά και οι αυθόρμητες συνευρέσεις σε επίπεδο παρέας, είτε στα καράβια είτε σε διάφορα σημεία του νησιού. Εκεί γίνονται ουσιαστικά και οι γνωριμίες μεταξύ των συμμετεχόντων και σφυρηλατείται η σχέση των Κυκλαδιτών μεταξύ τους” είπε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτά τα αυτοσχέδια και αυθόρμητα “παιξίματα” ο κ. Τάσος Αναστασίου από την Πολιτιστική Διεύθυνση Κυκλάδων και συμπλήρωσε: “Το σημαντικότερο ήταν ότι είχαμε μεγάλη συμμετοχή νέων, με το 60 % του κόσμου να είναι άνθρωποι κάτω των 30 ετών, κάτι πρωτοφανές σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Πλέον, στις συναντήσεις είμαστε μία γενιά μετά, μπαίνοντας σε έναν νέο ιστορικό κύκλο.”.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι Τζιώτες μουσικοί υποδέχθηκαν στο λιμάνι τις μουσικές αποστολές και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Συνάντησης. Στη διάρκεια της ημέρας έγινε η προβολή της αντιπροσωπευτικής των Μουσικών Συναντήσεων ταινίας-ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Άσκαυλου», ενώ ακολούθησε η συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τους εκλιπόντες μουσικούς συμμετέχοντες στις Μουσικές Συναντήσεις των 20 αυτών χρόνων, για την οποία, η Δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου δήλωσε: “Ήταν πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι θυμηθήκαμε όλους τους παλιούς τσαμπουνιέρηδες , όλους τους παππούδες που έπαιζαν πιο παλιά και μεταλαμπάδευσαν τη γνώση στους νεότερους. Κάποιοι από αυτούς, που έπαιξαν μαζί μας πριν 20 χρόνια, την πρώτη φορά της συνάντησης , δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας. Συνεχίζουμε όμως να τους θυμόμαστε μέσα από το έργο το οποίο άφησαν, από τις αναμνήσεις που μας χάρισαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και μέσα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τα οποία δίδαξαν και τώρα συνεχίζουν την παράδοση”.

Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε μία μουσική περιήγηση στον οικισμό και η ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο, την οποία ακολούθησε η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης από τους νέους δεξιοτέχνες μουσικούς με την κατάθεση εμπειριών από μουσικούς και μουσικολόγους. Το βράδυ ακολούθησε γλέντι αφιερωμένο στα πνευστά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος μουσικοί από τα νησιά της Αμοργού, της Άνδρου, της Αντιπάρου, της Θήρας, της Κέας, της Κύθνου, της Μυκόνου, της Νάξου, της Πάρου, της Σερίφου, της Σίφνου, της Σύρου, της Τήνου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Λέρου, της Ρόδου, της Σάμου, της Ικαρίας, της Χίου, της Εύβοιας, της Κεφαλλονιάς και της Κρήτης, ενώ συμμετείχαν ακόμη μουσικοί από Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα.

Η Δήμαρχος Κέας, με την ολοκλήρωση της μουσικής συνάντησης, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Η φετινή τσαμπουνοσύναξη είχε επετειακό χαρακτήρα γιατί επέστρεψε, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, ξανά στον τόπο που τη γέννησε. Είχαμε εκπροσώπους από πολλά νησιά του Αιγαίου και ήταν πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις ένα μουσικό συναπάντημα νησιωτών που παίζουν τα ίδια όργανα με διαφορετικό όμως τρόπο. Η Τζιά έχει μεγάλη παράδοση στην τσαμπούνα και στο ντουμπί. Είναι κομμάτι του τρόπου διασκέδασης, της οικογένειας, της ζωής μας. Από παλιά είχαμε τους περισσότερους τσαμπουνιέρηδες στις Κυκλάδες γιατί εδώ κρατάει γερά η παράδοση και υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών που παίζουν τα συγκεκριμένα όργανα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη φετινή διοργάνωση και θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον κ. Λεονταρίτη, καθώς επίσης τις γυναίκες του νησιού και την ομοσπονδία συλλόγων γυναικών "Οι Κόρες των Κυκλάδων" για την πολύ σημαντική βοήθειά τους”

Η μουσική διοργάνωση που πλέον έγινε θεσμός, ξεκίνησε το 2002, όταν ακόμα τα λαϊκά πνευστά όργανα, όπως η τσαμπούνα και το σουραύλι, απειλούνταν με εξαφάνιση -παρόλο που θεωρούνται ότι αποτελούν τη «μήτρα» της νησιωτικής μουσικής παράδοσης - και ήταν μία πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με συντονιστή τον Τάσο Αναστασίου και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβου Ανωγειανάκη”, με επικεφαλής τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρο Λιάβα. Στη μακρόχρονη εξελικτική πορεία των Συναντήσεων εκτός από τους Κυκλαδίτες μουσικούς, προστίθενται συνεχώς μουσικοί και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως από τα Δωδεκάνησα, το ανατολικό Αιγαίο (Σάμος, Ικαρία), την Εύβοια, την Κρήτη, τον Πόντο. Στις πολυπληθείς ομηγύρεις φιλοξενούνται και παίρνουν ενεργό μέρος και νέοι μουσικοί από την Αθήνα, από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες), καθώς και -συχνά- από το εξωτερικό.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της φετινής Μουσικής Συνάντησης έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων), τον Δήμο Κέας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων». Τη διοργάνωση υποστήριξαν επιστημονικά το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” και ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.