Ο δήμαρχος Μυκόνου στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται με συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων από 50 χώρες, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, επισκέφθηκε τα Χανιά και συμμετείχε σε πάνελ του φόρουμ, με θέμα “Προάγοντας τις Ευρωπαϊκές αξίες”.

Ο κ. Κουκάς, με την ιδιότητά του ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης “Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe”, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των επίσημων ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών, πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο ουσιαστικότερος και ο πιο αποτελεσματικός φορέας που μπορεί να υλοποιήσει και να κατορθώσει επιτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές, αναδεικνύοντας και προστατεύοντας την ταυτότητα κάθε τόπου, ενώ ως δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε πως φιλοδοξία και σκοπός του είναι να παραμείνει η Μύκονος ένας διεθνής τουριστικός προορισμός, διατηρώντας τα βασικά διαχρονικά της χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με την ταυτότητα και τον πολιτισμό της και αναδεικνύοντας πλευρές από την ιστορία και την παράδοσή της, που διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Στα Χανιά, παραβρέθηκε επίσης και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη,η οποία δήλωσε για τη συμμετοχή της στο φόρουμ: «Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε το 11ο Φόρουμ στα Χανιά, πολύ περισσότερο επειδή συμπίπτει με την επέτειο των 35 χρόνων του θεσμού των Πολιτιστικών Διαδρομών. Ο διάλογος και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, απαιτεί συνεργασίες σε επιστημονικό και διεπιστημονικό επίπεδο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τοπικών φορέων και κλάδων της οικονομίας, προσφέροντας ένα διαφορετικό είδος πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, στενά συνδεδεμένης με το πολιτιστικό απόθεμα” , ενώ για τη σημασία της χώρας μας και το ρόλο της στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, δήλωσε: «Το δυνατό μας χαρτί είναι ο ίδιος ο πολιτισμός μας. Και πολιτισμός είναι τα πάντα. Έχουμε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και μάλιστα στη μακρά ιστορική διάρκεια. Έχουμε άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ξεχωρίζει για την ποιότητα και την ποικιλομορφία της και έχουμε και μια σύγχρονη δημιουργία, η οποία ιδιαίτερα μετά την περίοδο της πανδημίας, παρουσιάζει πάρα πολύ μεγάλη άνθηση. Επομένως, τα τρία πλεονεκτήματα που θέλουμε για τις Πολιτιστικές Διαδρομές τα έχουμε. Από εκεί και πέρα αν όλα αυτά συνδυαστούν με ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και με μια δυνατή, νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα που δημιουργείται πλέον στην Ελλάδα μέσω των start ups και των επενδύσεων νομίζω ότι έχουμε όλο το φάσμα που επιτρέπει να είμαστε παρόντες, δυνατά παρόντες στις Πολιτιστικές Διαδρομές».

Στο περιθώριο του Φόρουμ, η κα. Μενδώνη, είχε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Björn Berge, κατά την οποία αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία και τις πρακτικές των πολιτιστικών διαδρομών, με έμφαση στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και κοινό σκοπό την ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς