Future Lab Σύρου: Ταξίδι στο παρελθόν και στο μέλλον

Το Future Lab του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ένας φυσικός και εικονικός χώρος συνάντησης και συνεργασίας της κοινότητας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού, τα σχολεία, τους δημόσιους φορείς, τις επαγγελματικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις. Στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του ανακατασκευασμένου κτιρίου του πρώην βυρσοδεψείου Κορνηλάκη, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, μία από τις πιο όμορφες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.

Ο χώρος καταφέρνει και συνδυάζει ιδανικά το παρελθόν με το μέλλον, φιλοξενώντας βιομηχανικά ιστορικά εκθέματα πλάι στις σύγχρονες δημιουργίες των φοιτητών και στην τεχνολογία του μέλλοντος. Στον πάνω όροφο του κτιρίου, προβλέπεται να φιλοξενηθεί σύντομα μία γεωλογική έκθεση η οποία θα φιλοξενεί πετρώματα, δωρεά του επιστήμονα Εngi Martin, και θα παρουσιάζει την πλούσια γεωλογική ιστορία της Σύρου. Η τελική διαμόρφωση του χώρου ωστόσο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Εκκολαπτήριο ιδεών, νέων τεχνολογιών και συνεργασιών

Το Future Lab της Σύρου εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική προώθησης και μεταφοράς στην κοινωνία, στην οικονομία, και ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και αριστείας και στην προώθηση της Καινοτομίας στις νησιωτικές κοινωνίες των δύο Περιφερειών του Αρχιπελάγους.

Φιλοδοξία του είναι να εξελιχθεί σε ένα open creative and sustainable space που θα αποτελέσει χώρο δημιουργίας των φοιτητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και τόπο συνάντησης και συνεργασίας με το τεχνολογικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό οικοσύστημα του νησιού, συνεισφέροντας στην εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας, των Κυκλάδων και των επισκεπτών της Σύρου με την “απορρόφηση”, ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα, φέρνει σε επαφή τις αναδυόμενες τεχνολογίες με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς χρήστες, διαδίδοντας καλές πρακτικές και συμβάλλοντας στη συν-δημιουργία πιλοτικών δράσεων και εφαρμογών.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Το Future Lab απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε επιθυμεί, να το επισκεφθεί, να ξεναγηθεί και να ενημερωθεί για την τεχνολογία και τις δράσεις του, καθημερινά 09.00-15.30, ενώ μετά από συνεννόηση υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετήσει το κοινό και άλλες ώρες.

Αυτήν την περίοδο, φιλοξενεί ήδη μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας του καθηγητη του ΤΜΣΠΣ Δημήτρη Ζήση, φτιάχνοντας τη μακέτα ενός αυτόνομου σκάφους, ενώ ετοιμάζονται παρουσιάσεις και σεμινάρια σχετικά με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα. Ένα από τα πολυαναμενόμενα project, είναι η συνεργασία των Future Labs Σύρου και Σάμου για τη δημιουργία μίας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας που θα φέρει μία μικρή επανάσταση στις εξ αποστάσεως επαγγελματικές “συναντήσεις”.

Σύντομα, το Future Lab θα διοργανώσει επίσης, σεμινάρια train the trainers, εκπαιδεύοντας καθηγητές, δασκάλους, επικεφαλής κλάδων κ.α. οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως “πολλαπλασιαστές” , διαχέοντας τη γνώση ακόμα περισσότερο και σε ένα ευρύτερο φάσμα.

Οι ζώνες εργασίας

To Future Lab της Σύρου αναπτύσσεται χωρικά σε έξι ζώνες παράλληλης εργασίας οι οποίες είναι: α) διερεύνηση – βασική προϋπόθεση για την προώθηση της καινοτομίας και των νέων πρακτικών εργασίας και εκπαίδευσης (investigation), β) δημιουργικότητα (creativity), γ) αλληλεπίδραση (interaction), δ) ανταλλαγή ιδεών/εμπειριών και συνεργασία (exchange/collaboration), ε) ανάπτυξη ιδεών (development), στ) ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης ιδεών/εμπειριών (presentation). Στις ζώνες αυτές, οι φοιτητές και οι επισκέπτες μπορούν να εργαστούν, να συνεργαστούν, να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν πάνω σε τεχνολογίες όπως: διαδραστικά βίντεο, βίντεο 360°, επαυξημένη πραγματικότητα, εικονική πραγματικότητα, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, εφαρμογές κινητής μάθησης, διαδραστικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό κ.α.

Στο χώρο βρίσκεται επίσης το “μουσείο” αναπαράστασης του ξυλουργικού εργαστηρίου του Μιχάλη Πελεκάνου, ο οποίος δούλεψε αδιάκοπα στο εργοστάσιο Κορνηλάκη για 66 χρόνια, αρχικά ως βυρσοδέψης και ύστερα ως ξυλουργός.

Η εφαρμογή εικονικής πραγματικοτητας όπου ο επισκέπτης μέσω ενός κινητού μπορεί να κάνει μία εικονική περιήγηση στον χώρο όπως ήταν όταν λειτουργούσε ως βυρσοδεψείο και να παρακολουθήσει τη διαδικασία λειτουργίας του, είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό έκθεμα του Future Lab που παρουσιάζει, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, την ένδοξη ιστορία της Σύρου.

Συνεργασία και εξωστρέφεια

To Future Lab, σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υποστηρίζει τις συμπράξεις με τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Στο πνεύμα αυτό, αναπτύσσονται συνεχώς νέες πολυεπίπεδες συνεργασίες και υπογράφονται μνημόνια συνεργασίας όπως η, ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας για το Πανεπιστήμιο, συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο σταθερά πρωτοστατεί σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού και υποστηρίζει δράσεις καινοτομίας, καθώς και η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, που θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τα σχολεία των νησιών. Παράλληλα, το Future Lab ετοιμάζει συνεργασίες με startup εταιρείες της Σύρου, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, πολιτιστικούς φορείς κ.α., κάνοντας σταδιακά πιο ενεργή και δυναμική την παρουσία του στο νησί.