Ανοιχτός διαγωνισμός για ψηφιακή εφαρμογή, που θα χρησιμοποιείται στις Πολιτιστικές Διαδρομές του νησιού

Πάρος: Προ των πυλών ο ψηφιακός ξεναγός

Ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, γίνεται για να υλοποιηθεί ένα μακρόπνοο σχέδιο στην Πάρο, που δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό ξεναγό Πολιτιστικών Διαδρομών του νησιού με χρήση φορητών συσκευών, που βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία χρόνια. Η ευχάριστη εξέλιξη είναι ότι η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση δαπάνης για τη δημόσια σύμβαση υπηρεσίας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ώστε να διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εύρεση αναδόχου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης και η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είναι η 21η Ιουνίου 2023.

Μ. Κωβαίος: “Έχουμε στοιχεία, τα οποία έχουμε υποχρέωση να προβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε ως τουριστικό προϊόν”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτό το σημαντικό έργο για τον πολιτισμό του νησιού, που περιμένουν με ανυπομονησία, να υλοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι, “η Πάρος είναι ένας προορισμός πλούσιος σε πολιτιστική κληρονομιά. Έχουμε υποχρέωση και ως Δήμος και ως Πολιτεία, να τον διατηρήσουμε και να τον προβάλλουμε, προς όλους, και στους ντόπιους αλλά και στους ξένους επισκέπτες, ώστε να γίνει γνωστή αυτή, η πραγματικά, παγκόσμια κληρονομιά που έχουμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα αρχαία λατομία, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, και άλλα πολλά ιστορικά μνημεία, όπως το αρχαίο νεκροταφείο, η Μυκηναϊκή ακρόπολη που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή έχουμε στοιχεία, απέναντι στα οποία έχουμε υποχρέωση ως Υπουργείο Πολιτισμού, ως κράτος και ως Δήμος να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιήσουμε ως τουριστικό προϊόν. Έτσι λοιπόν, η σύγχρονη τεχνολογία, μας δίνει την δυνατότητα, αυτό να το κάνουμε με σύγχρονο τρόπο, και να γίνεται πολύ καλά η πληροφόρηση των πολιτών και των επισκεπτών.”

Η γραφειοκρατία καθυστερεί την υλοποίηση

Παράλληλα και κλείνοντας ο κ. Κωβαίος, αναφέρθηκε στους λόγους, για του οποίους, αυτό το έργο βρίσκεται ακόμη σε φάση υλοποίησης και δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκεται στο τραπέζι, εδώ και κάποια χρόνια. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι “αυτό το έργο έπρεπε ουσιαστικά να έχει υλοποιηθεί, αλλά με τη γραφειοκρατία που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο, ένα έργο που έπρεπε ήδη να το απολαμβάνει η κοινωνία, ακόμα δεν το απολαμβάνει. Εμείς ακολουθούμε τη διαφάνεια και τη νομοθεσία, το οποίο όμως έχει πολλές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Δεν είναι το πρώτο κομμάτι που μπλοκάρει το ελληνικό δημόσιο, αλλά γενικά επεμβαίνει σε πολλά πράγματα, διότι μπορεί να γίνονται ενστάσεις, μπορεί να μην αρέσει κάτι στην μελέτη, γιατί δεν συμμετέχει κανείς στον διαγωνισμό, και τόσα ακόμη.”

Περιγραφή του έργου

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Πάρου με χρήση φορητών συσκευών». Η ψηφιακή εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται  κατά την περιήγηση στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Πάρου και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο, περιλαμβάνοντας και ακουστική ξενάγηση.  Ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα, από τις διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος  και να διατρέχει επιλεκτικά πληροφορίες από ένα ολοκληρωμένο υλικό τεκμηρίωσης.

Ο «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς Πάρου με χρήση φορητών συσκευών»  θα ενισχύσει σημαντικά το ήδη ολοκληρωθέν έργο «Παροικιά: 4 Πολιτιστικές Διαδρομές»  της  Επιτροπής Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Επιτροπής Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου». Οι 4 Πολιτιστικές  Διαδρομές  αναδεικνύουν  το  πολιτιστικό,  ιστορικό  και  αρχαιολογικό  ενδιαφέρον  τόσο  στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Παροικιάς όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της. 

Με στόχο τον πολιτισμό

Ο πολιτισμός αποτελεί πόλο έλξης ενός μεγάλου αριθμού τουριστών στη χώρα μας. Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι ιστορικοί χώροι συμβάλλουν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Η  ανάπτυξη Πολιτιστικών Διαδρομών αποτελεί βασικό εργαλείο για την προβολή και την ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη μιας νέας, πολλά υποσχόμενης μορφής τουρισμού. Οι δομημένες περιηγήσεις  γύρω από έναν κεντρικό  θεματικό  πυρήνα,  οι  οποίες  περιλαμβάνουν  αρχαιολογικά  και  ιστορικά  μνημεία  και  χώρους, αρχιτεκτονικά μνημεία, κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς, παραδοσιακούς οικισμούς κ.λπ. εμφανίζουν το μεγαλύτερο  ενδιαφέρον. Το ενοποιητικό στοιχείο των διαδρομών είναι το είδος των μνημείων (π.χ. 

θρησκευτικά  προσκυνήματα, κάστρα κ.λπ.), η χρονική περίοδος στην οποία ανήκουν (π.χ.  αρχαιότητα, μεσαίωνας κ.λπ.) ή και η γεωγραφική τους κατανομή.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς Πάρου είναι δομημένες με βάση το θεματικό άξονα της τειχισμένης αρχαίας πόλης της Παροικιάς, τα αρχαία λατομεία και τα ιερά που τοποθετούνταν πέριξ της πόλης. Η κάθε Πολιτιστική  Διαδρομή  ενοποιεί  μνημεία  πολιτιστικού,  ιστορικού,  και  αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος,  που καλύπτουν την πόλη  το ιστορικό της κέντρο και την ευρύτερη περιφέρειά της Παροικιάς.  

Οι 4 πολιτιστικές διαδρομές

Η πρώτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει το Ιερό Δηλίου Απόλλωνα και Άρτεμης, το Αψιδωτό οικοδόμημα (Περιοχή  Κριός), το επίσημο νεκροταφείο (Θέση  Βίτζι), το Ηρώον Αρχίλοχου-Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας) και τα Αρχαία λατομεία (Θέσεις Μαράθι και Λάκκοι). Η δεύτερη  Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Παναγία Eκατoνταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπαίθριο Ιερό – Θεσμοφόριο, το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες) και το Εργαστήριο κεραμικής (Θέση Θόλος). 

Η τρίτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Αγορά – Μεσαιωνική πόλη, το ενετικό κάστρο της Παροικιάς και το Ναό Αθηνάς (Λόφος κάστρου) ενώ η τέταρτη Πολιτιστική Διαδρομή  περιλαμβάνει  το επίσημο νεκροταφείο (Θέση Βίτζι, το Ηρώον Αρχίλοχου- Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας), το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες), το Ιερό Ασκληπιού (Θέση Αγία Άννα) και το Ιερό Πυθίου Απόλλωνα (Θέση Αγία Άννα).

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων, καταδεικνύουν τη διείσδυση  της τεχνολογίας των έξυπνων συσκευών στον τομέα του πολιτισμού και την επίδραση της  στην τουριστική βιομηχανία.  Αξιοποιώντας τα ανωτέρω, η τουριστική εμπειρία περιήγησης  στις Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς, δύναται να εμπλουτιστεί, και ως εκ τούτου να αναβαθμιστεί, με την παραγωγή e-περιεχομένου, μέσω έξυπνων συσκευών. 

Προκειμένου η προτεινόμενη Δράση να εναρμονίζεται με τις Αρχές διαδικασίας ενιαίου σχεδιασμού της ΕΨΣ, το περιεχόμενο ηλεκτρονικής αναβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας περιήγησης στις Πολιτιστικές Διαδρομές, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, φωτογραφίες 360 μοιρών, εναέρια βιντεοσκόπηση, τρισδιάστατες σαρώσεις μνημείων, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων, ηχητικές αφηγήσεις, ηχητικές αφηγήσεις περιεχομένου με διεθνή standard για ΑΜΕΑ και τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality)

Τα σημεία τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της προτεινόμενης Δράσης έχουν επιλεχθεί βάσει του εθνικού και τοπικού σημείου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και βάσει της ιστορικής αξίας του προς ανάδειξη χώρου και μνημείων.

Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής, με στόχο να συμβάλλει στην ανάδειξη των Πολιτιστικών Διαδρομών σε ένα ελκυστικό και σύγχρονο τουριστικό προϊόν. Η ψηφιακή εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται κατά  την  περιήγηση  στις  Πολιτιστικές  Διαδρομές και θα έχει ως  σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο, περιλαμβάνοντας και ακουστική ξενάγηση. Ο επισκέπτης μέσω της πλοήγησής του στην ψηφιακή πύλη παρουσίασης των Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς, θα μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή δωρεάν. Στη συνέχεια θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα, από τις διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος, και να έχει πρόσβαση σε  ένα ολοκληρωμένο υλικό τεκμηρίωσης.