Ο συγγραφέας του βιβλίου παρουσίασε στη Σύρο τα δύο μεγάλα επαναστατικά γεγονότα που άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής

Η “Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή” από τον Σωτήρη Ρούσσο

Η “Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή”, είναι ο τίτλος του βιβλίου του καθηγητή, Σωτήρη Ρούσσου, που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρο.

Η παρουσίαση βιβλίου, που εμπεριέχει δύο μεγάλα επαναστατικά γεγονότα που άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής, έγινε στο χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης, τόσο από τον ίδιο τον συγγραφέα, όσο και από την Νάγια Νικολάου και με τη συμμετοχή δεκάδων παρευρισκομένων.

"Είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που αναλύει τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτά τα επαναστατικά γεγονότα"

Η “Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή” σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σωτήρη Ρούσσου στην “Κοινή Γνώμη”, είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που συνδέει τις διεθνείς σχέσεις και τη θεωρία των επαναστάσεων, τις συνθήκες που τις διαμόρφωσαν, έτσι ώστε να ερμηνευτεί η αποφασιστική επίδρασή τους στους περιφερειακούς συσχετισμούς.

"Είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που θέλει να αποδείξει ένα συγκεκριμένο θέμα. Στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό έχει σημασία και για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων τα οποία επηρεάζουν αποφασιστικά τις εξελίξεις, αλλά πολλές φορές οι εσωτερικές δυναμικές μέσα στις κοινωνίες, μπορούν εξίσου να επηρεάσουν σημαντικά τους συσχετισμούς στην περιοχή", δήλωσε ο συγγραφέας.

Όπως αναφέρει αυτούς τους συσχετισμούς προσπάθησε να τους αναδείξει με δύο παραδείγματα και συγκεκριμένα με την παλαιστινιακή εξέγερση του 1936, αλλά και με την ιρανική επανάσταση 1978-1979.

"Αυτός ήταν ο βασικός σκοπός μου. Τώρα αν το πέτυχα ή όχι αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι αυτό έχει και μία σημασία για το σήμερα. Βλέπουμε ότι μία κίνηση που κάνει η Χαμάς που μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς βάρβαρη, ανατρέπει ένα σκηνικό και κάποιους γεωπολιτικούς συσχετισμούς χωρίς να το περιμένει κανείς και είναι ένας παράγοντας που κυρίως έχει να κάνει με την Παλαιστινιακή κοινωνία και την Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. Νομίζω λοιπόν ότι έχει και μια κάποια σημασία όλο αυτό σήμερα και για αυτό πιστεύω ότι είναι χρήσιμο το βιβλίο", κατέληξε ο κ. Ρούσσος.

Ο συγγραφέας κατά τη διάρκεια της επαφής του με το κοινό και μιλώντας για το βιβλίο, αναφέρθηκε στα μεγάλα επαναστατικά γεγονότα άλλαξαν τη μορφή της Μέσης Ανατολής: η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη (1936-1939) και η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν (1979), υπογραμμίζοντας ότι κανένα γεγονός δεν επηρέασε τόσο τον αραβικό κόσμο στον Μεσοπόλεμο και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο όσο η Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη.

Όπως είπε, διαμόρφωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός υπερεθνικού πολιτικού Ισλάμ, αποτέλεσαν το κέντρο ενός μεγάλου παναραβικού ρεύματος που εισχώρησε στα νεότευκτα αραβικά κράτη και εγκλώβισε τα κράτη αυτά στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση.

"Η Ισλαμική Επανάσταση αποτέλεσε παράδειγμα –το μοναδικό στην περιοχή– επιτυχημένης λαϊκής εξέγερσης που συγκρότησε μια εναλλακτική μορφή κρατικής οργάνωσης. Η Επανάσταση συνδέθηκε με διεθνή κινήματα και ιδεολογικά ρεύματα που αμφισβητούσαν το διεθνές status quo και τις ανισότητες που αυτό παρήγε και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή πολιτική όπου συμμαχίες κρατών και μη κρατικών δρώντων θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο", υποστήριξε ο κ. Ρούσσος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Θρησκείας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.