Μία συλλογική προσπάθεια με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη για κοινωνική ευαισθητοποίηση και διάσωση του υλικού και άυλου πολιτιστικού πλούτου

Σύρος: Το 3ο Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

  • Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025 - 08:36

Tο 3ο Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις25 Μαΐου, στην Ερμούπολη.

Φιλοξενώντας προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, το Φεστιβάλ στοχεύει να προσεγγίσει μέσα από τις δράσεις του καινοτόμες πρακτικές καταγραφής και διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Σύρου, την ΑΜΚΕ "HERMeS", το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ στηρίζεται από πολλούς φορείς πολιτισμού εντός και εκτός Σύρου. Αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη για κοινωνική ευαισθητοποίηση και διάσωση του υλικού και άυλου πολιτιστικού πλούτου.

Το πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει όπως και πέρυσι, το πρωί της Παρασκευής με το εργαστήρι εκμάθησης κατασκευής της ξερολιθιάς για παιδιά στο Κέντρο Καθηγητή Ι. Στεφάνου στην Άνω Σύρο.

Το βράδυ στο θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη με την προβολή της εμβληματικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Ο Μεγάλος Ερωτικός", στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την γέννηση του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι. Ένα οπτικό ταξίδι στην Αθήνα του '70 μέσα από μια σειρά 10 ερωτικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, σε στίχους Ελύτη, Σαπφούς, Καβάφη, κ.α με τις φωνές της Φλέρυς Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό.

Ανοιχτή Ερμούπολη

Το Φεστιβάλ συνεχίζει την δράση για την οποία αγαπήθηκε από τον κόσμο, ανοίγοντας στο κοινό 12 καινούρια και παλιά αγαπημένα νεοκλασικά κτήρια, υπό την καθοδήγηση εθελοντών, ειδικών σε ζητήματα αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής διαχείρισης.

Μέσα από κτήρια γνωστά αλλά και από κτήρια που αποτελούσαν πάντα μυστήριο ως προς το εσωτερικό τους, θα μιλήσουμε για ιστορία, αρχιτεκτονική, καλές πρακτικές αποκατάστασης και διάσωσης. Παράλληλα, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν με το δικό τους τρόπο τη δράση μέσα από το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

Η Λέξη και η Νότα

Τι είναι στίχος; τι μουσική και τι τραγούδι; Πως η παράδοση και η εξέλιξη λειτουργούν ως παράλληλες ακόμα και συνώνυμες έννοιες; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα συζητήσει μαζί μας το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο "Απόλλων" σε μία βιωματική διάλεξη ο ξεχωριστός προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Αιμιλίας Μηλού "EXRESS SCOPELITIS" σε μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι για το αόρατο νήμα που συνδέει τους νησιώτες στις Μικρές Κυκλάδες. Μια διαδρομή γεμάτη αλάτι, ρυθμό και ιστορίες. Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μιλώντας μας για την ιδέα και την εμπειρία της μουσικής σύνθεσης, φτιαγμένη από τους ήχους του ίδιου του πλοίου και της φύσης αυτού του μοναδικού νησιωτικού συμπλέγματος.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια

Το πρωί της Κυριακής, το Φεστιβάλ συνεχίζει τη διεξαγωγή διαδραστικών εργαστηρίων απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες, αγγίζοντας διαφορετικές καλές πρακτικές διαχείρισης, διάσωσης και ανάδειξης πτυχών της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Φέτος το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα: Εργαστήρι Χαρακτικής με τον βραβευμένο με Europa Nostra, Χαμπή Τσαγγάρη, Εργαστήρι Αποκατάστασης Νεοκλασικού Διακόσμου με την ομάδα ARTS & CRAFTS STUDIO, Εργαστήρι δημιουργίας Ιστορικού Podcast με την σκηνοθέτιδα και αγαπημένη podcaster Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Εργαστήρι Minecraft "Χτίζοντας την Ερμούπολη" από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εργαστήρι Δημιουργίας Ψηφιακού Άλμπουμστο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, Εργαστήρι δημιουργίας πολιτιστικού animation από το ANIMASYROS, και Εργαστήρι Παραδοσιακής Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής με την Σταυρούλα Θραβάλου (Europa Nostra Hub Αθήνα & ΕΛΛΕΤ).

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Την αυλαία του Φεστιβάλ κλείνει ο ξεχωριστός προσκεκλημένος του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μόνος επί σκηνής σαν τροβαδούρος του 21ου αιώνα, σε μια συναυλία ακρόασης αλλά και συμμετοχής. Πρωταγωνιστές, τα ίδια τα τραγούδια. Γυμνά, όπως γεννήθηκαν, ευάλωτα, αλλά και δυνατά όσο ποτέ, στέκονται μπροστά μας. Διηγούνται μιαν ιστορία, μια σκέψη, ένα περιστατικό, για να βιώσουν μαζί μας την κατάργηση της απόστασης, τη διεύρυνση του χρόνου, τη μετατροπή του μοναχικού σε συλλογικό, την προσωρινή αθανασία.

Συμμετέχει η Λένα Χατζηγρηγορίου (βιολί - φλογέρες)

Όλα τα έσοδα από την συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη θα δοθούν για την αποκατάσταση του ιστορικού περιπτέρου της πλατείας Μιαούλη.

Η Ομάδα του Φεστιβάλ

Με περισσότερες από 130 αιτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μονεμβασιά, Πάτρα, Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας, 20 εθελοντές καταφθάνουν να ενισχύσουν την ομάδα του Φεστιβάλ και να σας καθοδηγήσουν στη διεξαγωγή των δράσεων του τριημέρου.