Δεκατρία χρόνια παράδοσης και πολιτισμού
- Τρίτη, 27 Μαΐου, 2025 - 06:16
Συμπληρώνονται 13 χρόνια από την έναρξη της πλούσιας προσφοράς στην παράδοση και στον πολιτισμό. Ο λόγος για τον Λαογραφικό - Χορευτικό Όμιλο «η σοφία της παράδοσης», ο οποίος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών" συνδιοργάνωσαν το Σάββατο, μία βραδιά γεμάτη χορό, μουσική, παράδοση και συναισθήματα, δίνοντας το σύνθημα για το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού με τον καλύτερο τρόπο.
Χορευτές όλων των ηλικιών παρουσίασαν στον αύλειο χώρο του ναού Αγ. Ιωάννη της Ποσειδωνίας ένα πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, με τη συνοδεία της μουσικής ορχήστρας "Χοροσταλίτες", προσφέροντας στη συνέχεια στους συμμετέχοντες το πρώτο παραδοσιακό γλέντι του φετινού καλοκαιριού.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά έκλεισε τον κύκλο της χορευτικής χρονιάς, αλλά για την εν γένει πορεία του Συλλόγου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η πρόεδρός του, Σοφία Λούβαρη.
"Έντονο το ενδιαφέρον των νέων για την παράδοση"
"Αρχίσαμε πριν από 13 ακριβώς χρόνια από την Ποσειδωνία και το Σάββατο γυρίσαμε στον πρώτο χώρο που μας φιλοξενούσε για τις εκδηλώσεις μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον αύλειο χώρο του ναού του Αγ. Ιωάννη. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό που διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση σε ένα σημείο ορόσημο για εμάς", δήλωσε η κα. Λούβαρη, μιλώντας για την εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη της χορευτικής χρονιάς.
Καλώντας την να γυρίσει το χρόνο πίσω, στη δημιουργία του Λαογραφικού - Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», το 2014, σημείωσε ότι "δημιουργήσαμε αυτόν τον Όμιλο τον Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία, δημιουργώντας χορευτικά τμήματα. Σταματήσαμε δυστυχώς με την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού και αρχίσαμε φέτος από την αρχή, να στήνουμε ομάδες και πάλι στην Ποσειδωνία. Πρέπει να πω ότι οι ομάδες μας συνέχισαν τη δραστηριοποίησή τους στην Ερμούπολη εκείνη την περίοδο. Τώρα φιλοξενούμαστε στη Λέσχη Ποσειδωνίας, η οποία ουσιαστικά έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό του "Ποσειδώνα", με τον οποίο και συνεργαζόμαστε".
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται επτά ομάδες σε Ερμούπολη και Ποσειδωνία, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει αναπτύξει και μια συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών της Τήνου, με διδάσκοντας χορούς σε μία ομάδα 40 ατόμων.
"Έχουμε ως Όμιλος επτά ομάδες σε Ερμούπολη και Ποσειδωνία με χορευτές από 4 έως και 80 ετών", επεσήμανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τους παραδοσιακούς χορούς. "Υπάρχει μία έντονη στροφή της νεολαίας προς το ποιοτικό παραδοσιακό και είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό το στοιχείο", είπε χαρακτηριστικά.
"Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων"
Εκτός όμως από τη συμμετοχή της νεολαίας, η κα. Λούβαρη αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της "σοφίας της Παράδοσης" με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού, τονίζοντας ότι "μόνο μέσω της συνεργασίας μπορείς να έχεις αποτελέσματα σε αυτό που κάνεις".
"Πρώτα από όλα να τονίσω ότι στην εκδήλωση του Σαββάτου, υπήρχαν παιδιά από το Λύκειο Ελληνίδων, από τους Συλλόγους των Ποντίων, Μικρασιατών, Κρητών και Πελοποννησίων, από το "Άρωμα Παράδοσης", που είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι υπέροχο που βρεθήκαμε όλοι μαζί, με τα παιδιά να χορεύουν στον ίδιο κύκλο. Από εκεί και πέρα, εκτός από τους Χορευτικούς Συλλόγους, συνεργαζόμαστε άριστα με το Σύλλογο Λαζαρέτων και των Καμινίων, με τον Αθλητικό Όμιλο Πάγου και τον αντίστοιχο Πολιτιστικό, ενώ πρέπει να τονίσω, όπως είναι άλλωστε φυσικό και τη συνεργασία μας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας, με τον οποίο έχουμε και κοινούς στόχους.Επίσης, μην ξεχνάμε και το Τμήμα Μικρών Έργων και τον αντιδήμαρχο, Γιάννη Μαραγκό για την πολύτιμη βοήθειά του. Είναι το πιο σημαντικό στοιχείο η συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων. Να μην υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά σύμπραξη δυνάμεων για την παραγωγή ουσιαστικών πραγμάτων πάνω στον πολιτισμό και την παράδοση. Να σας πω ενδεικτικά, ότι στη φετινή διεξαγωγή του "Συριανοπατώ", υπάρχει μία τεράστια ομάδα εθελοντών, συν όλους αυτούς που ανέφερα. Αυτό που γίνεται ειδικά τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικό", τόνισε η κα. Λούβαρη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος, εκ μέρους της Σοφίας Λούβαρης απένειμε αναμνηστικά βραβεία σε ανθρώπους που έχουν σταθεί στο πλευρό του στο πέρασμα αυτών των χρόνων. Συγκεκριμένα, στον πρώην πρόεδρο του "Ποσειδώνα", Μάρκο Ρούσσο, στον Όθωνα Δουράτσο, στην Τερέζα Πρίντεζη, στην Άννα Πρίντεζη, στην πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ποσειδωνίας, Τέτα Πρίντεζη, στην Ελένη Βουτσίνου, στον π. Χριστόφορο Παπανικολάου και στην Ειρήνη Ρούσσου.
Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος "η σοφία της παράδοσης"
O Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία της Σύρου από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση, που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά κάνοντάς τη να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σεβασμό στην παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού μας.
Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου μας, η διαφύλαξη και διάδοση των παραδοσιακών μας χορών, η διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές της εν γένει πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο των μελών του Ομίλου όσο και των κατοίκων της Σύρου γενικότερα, και την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.
Ο Όμιλος διαθέτει τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, ενώ κατά περιόδους λειτουργούν και άλλα θεματικά τμήματα (παιδικό θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής, χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, εικαστικό εργαστήρι, παιδικό εικαστικό εργαστήρι, θεατρική ομάδα κ.α).
Μετράει συμμετοχές σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων, φιλανθρωπικά events, οικολογικές δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις και λοιπά δρώμενα, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Σύρο σε πληθώρα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Έχει διοργανώσει σημαντικές παραστάσεις, από τις οποίες αξίζει να αναφερθούν το αφιέρωμα στους χορούς της Μικράς Ασίας «Μνήμες και Θύμησες» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2015, το αφιέρωμα στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη «Ήθελα να σ’ αντάμωνα» στο Θέατρο Απόλλων το Μάρτιο 2016, το αφιέρωμα «Ελλήνων Πάσχα» στο Θέατρο Απόλλων τον Απρίλιο 2017 και το μουσικό αφιέρωμα στη Μάνα – Παναγία «Μάνα μου, Παναγία μου» στην έπαυλη Τσιροπινά τον Αύγουστο 2020.
Από το 2018 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ», ένα πολιτιστικό τετραήμερο γεμάτο χορό, μουσική και πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 600 επισκέπτες (συμμετέχοντες και συνοδούς) ετησίως.
Στοχεύοντας στην συνεχή αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», θα εξακολουθήσει να δίνει δυναμικό παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Χοροί και συναισθήματα "πλημμύρισαν" το θέατρο Απόλλων
1 Απρ. 2024 - 6:15 - “Χρώμα” Χριστουγέννων και προσφοράς
20 Δεκ. 2024 - 6:15 - Πάρος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα "Η Παραδοσιακή Φορεσιά ως Αντίσταση στην Υπερκατανάλωση"
25 Οκτ. 2024 - 14:27 - Ενίσχυση της σχέσης πολιτισµού και µόδας
18 Οκτ. 2024 - 6:16 - Ένα διήμερο μουσικής με σύγχρονο ήχο από κλασσικά όργανα
11 Ιουν. 2024 - 6:15