Αναδρομική έκθεση του Σπύρου Πουλημένου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

“Από το συμβατικό στο ψηφιακό έργο τέχνης”

Η επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική

Η επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην παραδοσιακή ζωγραφική και η εισαγωγή νέων θεματολογιών στην εικαστική τέχνη, διαφαίνονται στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Πουλημένου, με τίτλο: “Από το συμβατικό στο ψηφιακό”.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Σύρος Πολιτισμός 2013” και φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη έκθεση του δημιουργού, που παρουσιάζεται εκτός αστικού κέντρου.

Συνθέσεις μέσα από μια ποιητική συνείδηση

Οι φιλότεχνοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικές ψηφιακές μορφές, που ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης συνθέτει στον καμβά του υπολογιστή του, τα τελευταία είκοσι χρόνια . Στόχος του είναι η δημιουργία μιας δικής του πραγματικότητας, αφού κατά τη γνώμη του η πραγματικότητα της καθημερινότητας είναι στρεβλή και κατασκευασμένη.

Μέσα από τα έργα του αποκαλύπτονται ο πηγαίος δυναμισμός, η δημιουργική φαντασία και η ύπαρξη πλήθους εκφραστικών στοιχείων και ζωγραφικών νοημάτων. Ξεπηδούν εικόνες ομιλούσες, μέσα από μία καθαρά ποιητική συνείδηση, κρυμμένες είτε στον άπειρο κόσμο, είτε στο βυθό της θάλασσας, οι οποίες χρειάζονται ένα ερέθισμα για να βγουν στην επιφάνεια.

Γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της αντίληψης και της θέασης

Επενδύοντας στην εννοιολογική επεξεργασία και την αφαιρετική έκφραση, ο Σπύρος Πουλημένος εξερευνά σε βάθος καταστάσεις της μικροκοσμικής μας φύσης. Πλάθει έναν γεμάτο ενέργεια ζωγραφικό λόγο, ο οποίος μετουσιωμένος σε οραματικές εικόνες παράγει άπειρα νοητικά θέματα, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της αντίληψης και της θέασης και θέτει απόψεις και θέσεις προσωπικές.

Πέρα από τις ψηφιακές συνθέσεις, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει και παραδοσιακά έργα, που αξιοποιούν το λευκό μουσαμά και με δυναμικές χειρονομίες συμβάλλουν στο ξύπνημα μίας εικόνας, όπως μιας πεταλούδας ή ενός λουλουδιού.

Για το έργο και την ικανότητα του καλλιτέχνη να γεφυρώνει μέσα από τη χρήση σύγχρονων μεθόδων την παραδοσιακή, συμβατική ζωγραφική με την ψηφιακή τέχνη, μίλησαν στα εγκαίνια της έκθεσης ο κριτικός τέχνης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης και η Βασιλεία Ρηγο̟πούλου –. Κασελούρη, ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου 2013, ενώ η επιμέλεια ανήκει στον κριτικό τέχνης Γιάννη Παπαφίγκο.

Ετικέτες: