Συμμετοχή της εικαστικού και καθηγήτριας Αγγελικής Μπρισνόβαλη στη διεθνή έκθεση του Ιδρύματος Franz Liszt

Οι θεαματικοί ουρανοί της Σύρου γοητεύουν τους Ιταλούς

Ως την Ιταλία και την όμορφη Corso Francia του Τορίνο «ταξίδεψε» το νησί της Σύρου μέσα από τη συμμετοχή της εικαστικού και Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αγγελικής Μπρισνόβαλη στη διεθνή ομαδική έκθεση του Ιδρύματος Franz Liszt, το οποίο εδρεύει στη Γαλλία από το 1901.

Το καλοκαίρι του 2014, το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) διοργάνωσε την Έκθεση καλλιτεχνών από τη Βραζιλία και τη Σύρο στο πλαίσιο του Paradise Festival 2014, η οποία παρουσιάστηκε από 20 έως 30 Ιουλίου στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη. Έλαβαν μέρος συνολικά 12 καλλιτέχνες, εκ των οποίων οι: Ε. Περσάκη, J C Badin, K. Κυπριώτη, N. Βαμβούλ και Α. Μπρισνόβαλη ζουν και εργάζονται στη Σύρο.

Φέτος το καλοκαίρι, ο Προέδρος του Ιδρύματος κ. Fabio Luz βρέθηκε ξανά στη Σύρο τόσο για τις διακοπές του, όσο και για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου. Με αυτή την ευκαιρία επισκέφτηκε το εργαστήριο της κ Μπρισνόβαλη στην Ερμούπολη, όπου είχε την ευκαιρία να δει και να συνομιλήσει με τη ζωγράφο για τη νέα σειρά έργων της εμπνευσμένων από τους «θεαματικούς ουρανούς και το Φθινοπωρινό τοπίο της Σύρου».

“Ουρανοί, Γαίες & Θάλασσες”

Κατόπιν επιλογής συγκεκριμένων αντιπροσωπευτικών έργων από τη ενότητα με τίτλο «Ουρανοί, Γαίες & Θάλασσες» του 2014-15, η κ. Μπρισνόβαλη προσκλήθηκε από το Ίδρυμα να συμμετέχει στο Εκθεσιακό-Εικαστικό Πρόγραμμα των Καλών Τεχνών του “Festa Del Paradiso” που διοργανώνει το Ίδρυμα Franz Liszt εκπροσωπώντας τη Σύρο και την Ελλάδα. Η διεθνής ομαδική έκθεση περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Αμερική και για φέτος φιλοξενείται στη Villa Tesoriera, στην όμορφη Corso Francia, του Τορίνο της Ιταλίας από 15 έως 28 Σεπτεμβρίου 2015.

“Αυτή η νέα ζωγραφική ερευνητική μου εργασία είναι μια ενότητα έργων την οποία έχω ονομάσει «Ουρανοί, Γαίες & Θάλασσες»”, δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μπρισνόβαλη , σημειώνοντας ότι στα έργα της εκφράζει το χρώμα στο τοπίο, κάτω από συνθήκες φυσικού φωτισμού, όχι από παρατήρηση αλλά από μνήμη.

«Οι περίπατοι κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας στη πόλη και κατά μήκος της μεγάλης ακτογραμμής του λιμανιού της Ερμούπολης, καθώς και στην ενδοχώρα της Σύρου, προκαλούν έντονες στιγμές συγκίνησης για το φυσικό φαινόμενο του χρώματος στον ουρανό, το έδαφος και τη θάλασσα. Αυτά είναι τα αγαθά της φύσης του τόπου με τα χαμηλά κυματιστά βουνά που επιτρέπουν στο μάτι να ταξιδεύει πέρα από τη γη, στη θάλασσα και σε μεγάλους ουρανούς. Αυτούς τους ουρανούς τους θεωρώ πολύ δυναμικούς… στη μορφή τους και στο τρόπο με τον οποίο σχετίζονται χρωματικά με τη γη… αυτά τα εικαστικά συμβάντα σα σε ταινία εγγράφονται στη μνήμη και τα μεταφέρω ζωντανά στο εργαστήριο όπου και αναβιώνω την αίσθηση μιας χρωματικής αρμονίας ή ενός συναισθήματος όχι απαραίτητα σα μίμηση ενός συγκεκριμένου τοπίου αλλά πιο πολύ σαν την ανάμνησή του. Η ακρίβεια της αντιγραφής δεν είναι το ζητούμενο σε αυτή τη σειρά έργων αλλά πρωταρχικό ρόλο παίζει η έμπνευση του τόπου και η αίσθηση του τοπίου του νησιού και όχι μόνο το καλοκαίρι. Το Φθινόπωρο προσφέρει εντονότερες και βαθύτερες χρωματικές σχέσεις μεταξύ των στοιχείων του».

“Η ομορφιά της Σύρου προκαλεί έντονες συγκινήσεις”

Η ίδια δηλώνει λάτρης της πολύμορφης φυσικής ομορφιάς των Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας πως η Σύρος προσφέρει μέσα από το ήπιο φυσικό τοπίο της, άμεσες και έντονες συγκινήσεις όλο το χρόνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλες και όλους όσους απολαμβάνουν το νησί μας ακόμα και την πόλη μας περπατώντας.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη χαρά να θαυμάσουν έργα εμπνευσμένα από τις περιοχές του Γαλησσά, της Βάρης, του Πάγου, αλλά και την Απάνω Μεριά.