Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή κολοκυθιού στον Φοίνικα

Το πρώτο αγροτικό προϊόν

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή κολοκυθιού, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στον προάυλιο χώρο του νηπιαγωγείου στον Φοίνικα. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Επιμορφωτικός – Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου”, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Φοίνικα και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το νηπιαγωγείο ήταν γεμάτο από κόσμο που έσπευσε να τιμήσει το πρώτο γεωργικό προϊόν του νησιού και όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι σηκώνονταν να χορέψουν στην αυτοσχέδια πίστα που είχε δημιουργηθεί. Μεγάλο ρόλο στη διασκέδαση του κόσμου, έπαιξε η ζωντανή μουσική που υπήρχε, αφού οι νότες από τη τσαμπούνα, το βιολί και του λαούτο ανέβαζαν όλο και περισσότερο το κέφι των παρευρισκομένων.

Τέλος, στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο αντιδήμαρχος Σύρου Δημήτρης Ρούσσος κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

“Να γίνει θεσμός”

Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Φοίνικα Νίκος Ρούσσος μίλησε για την πρώτη γιορτή κολοκυθιού, αλλά και τον κόσμο που βρέθηκε το Νηπιαγωγείο. “Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Φοίνικα και κατοίκους τόσο του χωριού αυτού, αλλά και από την Ποσειδωνία, τον Γαλησσά και το Βήσσα, καταφέραμε και διοργανώσαμε αυτή τη γιορτή. Ήταν μία ιδέα που είχαμε εδώ και δύο χρόνια, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Φοίνικα. Μετά τις απαραίτητες προεργασίες που υπήρξαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έφτασε η ώρα, η ιδέα αυτή να γίνει πραγματικότητα. Ονομάσαμε αυτή την εκδήλωση πρώτη γιορτή κολοκυθιού, καθώς θέλουμε να αναδείξουμε το τοπικό αγροτικό προϊόν της Σύρου, που είναι το κολοκύθι. Ακόμη, θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, πόσα φαγητά μπορείς να φτιάξεις με αυτό το οπωροκηπευτικό. Ο κόσμος πιστεύω ότι διασκέδασε και ξέφυγε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Θέλω να πω, πως σ' αυτήν την προσπάθεια συνέβαλε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τέλος, θα ήθελα να πω κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση θα γίνεται και καλύτερη. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε κάτι τέτοιο και θα μάθουμε από τα λάθη μας. Η γιορτή αυτή πιστεύω να γίνει θεσμός για το νησί και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη”.

“Το κολοκύθι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα γιατί είναι το πιο νόστιμο”

Ο Ιωσήφ Πρίντεζης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοίνικα, έκανε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα πως ξεκίνησε η παραγωγή του κολοκυθιού στη Σύρο. “Διαφημίζουμε ένα προϊόν, το οποίο είναι η βασική παραγωγή της Σύρου και βέβαια μιλάμε για το κολοκύθι. Όλο το περασμένο αιώνα η παραγωγή του κολοκυθιού γινόταν στην ύπαιθρο, στη συνέχεια η παραγωγή του κολοκυθιού μπήκε και στα θερμοκήπια. Στην εκδήλωση παρουσιάζουμε και μια έκθεση, η οποία δείχνει πως καλλιεργούσαν οι παλαιότεροι, αλλά και όλες τις παραλλαγές φαγητού που μπορείς να φτιάξεις με το κολοκύθι. Όλοι οι παραγωγοί της Σύρου, μαζεύονταν στην Ερμούπολη, όπου φόρτωναν τα καράβια και έστελναν τα κολοκύθια στην λαχαναγορά των Αθηνών. Το 1950 ενδιαφέρθηκαν κάποιοι αγρότες και ήρθε το πρώτο καΐκι στον Φοίνικα, όπου φόρτωναν τα προϊόντα και τα μετέφεραν στην αγορά του Πειραιά, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης”.

Για το πως έχει καταφέρει το κολοκύθι της Σύρου, να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα ο κ. Πρίντεζης είπε: “Το κολοκύθι της Σύρου είναι το πιο νόστιμο και γι' αυτό είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση αυτή θα συνεχίσει και στο μέλλον, καθώς είδαμε ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και ήρθε εδώ και διασκέδασε με την ψυχή του”.