Βραδιά συμφωνικής μουσικής κάτω από τα άστρα

Η όπερα τίμησε τον Πουτσίνι

  • Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Με το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού ολοκληρώθηκε η υπέροχη βραδιά Συμφωνικής μουσικής κάτω από τα άστρα, αφιερωμένη στον συνθέτη του βερισμού Τζιάκομο Πουτσίνι, η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το φαντασμαγορικά φωταγωγημένο δημαρχείο της Σύρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου φεστιβάλ Αιγαίου.

Στο γκαλά όπερας ερμηνεύτηκαν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του συνθέτη όπως Μαντάμ Μπατερφλάι, Τόσκα, Μποέμ και Τουραντότ μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η ευάλωτη και εύθραυστη φύση της γυναίκας μέσα στο δράμα.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή της Βουλγαρικής ορχήστρας του Pazardzhik η οποία συνόδεψε τους τραγουδιστές και τις χορωδίες υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου Peter Tiboris και του φιλοξενούμενου αρχιμουσικού Grigor Palikarov. Έλληνες και ξένοι τραγουδιστές μεταξύ των οποίων η Eilana Lappalainen, η Keith ikaia-Purdy, ο Τάσος Στέλλας, ο Βασίλης Κωστόπουλος και ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης εντυπωσίασαν το κοινό με τις ερμηνείες τους.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία της Vera Chekanova στον ρόλο της Μουζέτας στην όπερα Μποέμ καθώς και οι χορωδίες από την Ελλάδα την Γαλλία και την Αμερική που πλαισίωσαν την βραδιά υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Dirk Schattner.

Οι ηρωίδες του Πουτσίνι

Οι τραγουδιστές κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τις ιστορίες των τραγικών ηρωίδων του Πουτσίνι όπως αυτή της δεκαεπτάχρονης Γιαπωνέζας Μπατερφλάι. Οι φιλόμουσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη σκηνή της όπερας, ενώ στη συνέχεια απήλαυσαν την γνωστή άρια Ουν Μπελ ντί βεντρέμο στη δεύτερη πράξη του έργου.

Σε Τόσκα μεταμορφώθηκε η Eliana Lapalainen, η οποία ερμήνευσε μία από τις πιο διάσημες όπερες στην ιστορία της μουσικής. Το έργο αφορά την υπόθεση του Μάριου Καβαραντόσι, ενός επαναστάτη ο οποίος εναντιώνεται στον δήμαρχο της Ρώμης, της Σκάρπια και της Τόσκα της πανέμορφης ερωμένης του και διάσημης τραγουδίστριας. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πρώτη πράξη του έργου και εν συνεχεία μια από τις πιο συγκινητικές και διάσημες άριες, την ''Ε λουτσέβαν λε στέλε'' και τέλος το δραματικό φινάλε της όπερας όπου μετά τον θάνατο του Μάριο, η Τόσκα θρηνεί και τελικώς αυτοκτονεί.

Στη συνέχεια οι ζωές μιας παρέας από το Παρίσι με πολλούς ''μποέμ'' χαρακτήρες μεταφέρθηκαν στη σκηνή μέσα από τις ερμηνείες των Erica Muller, Vera Checkanova, Who Choi, Diego Alvarez Vilches και Νίκου Καραγκιαούρη όπου παρουσίασαν δύο από τις πιο χαρούμενες σκηνές της διάσημης όπερας του Πουτσίνι '' Λα Μποέμ'' αυτή της γνωριμίας του Ροδόλφο και της Μιμί και αυτή των Χριστουγέννων, όπου όλη η παρέα έχει βγει να διασκεδάσει.

Τέλος, η Eilana Lapalainen και ο Michael Wade Lee συνοδεία χορωδίας 300 μελών από τις Ηνωμένες πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελλάδα και της συμφωνικής ορχήστρας Pazardzhik παρουσίασαν το τελευταίο έργο του διάσημου συνθέτη, τη Τουραντότ, η οποία παρέμεινε ανολοκλήρωτη όταν εκείνος απεβίωσε χωρίς να έχει προλάβει να δει την πρεμιέρα του έργου του.

Σημειώνεται ότι η παράσταση ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές και ολοκληρώθηκε γύρω στις 22:00, προφανώς λόγω ανωτέρας “φιλαθλητικής” βίας, καθώς λίγη ώρα αργότερα ακολουθούσε ο τελικός του Μουντιάλ.

 

Ετικέτες: