Το τράβηγμα της πεζότρατας και το ψήσιμο της σαρδέλας στις Αγκαθωπές

Παράδοση συνοδεία θαλασσινού μεζέ

Το ετήσιο ραντεβού τους έδωσαν οι Συριανοί στην εκδήλωση για το τράβηγμα της πεζότρατας το Σάββατο το βράδυ στην παραλία των Αγκαθωπών στην Ποσειδωνία της Σύρου όπου από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου μετέβη προκειμένου να συμμετάσχει στην παραδοσιακή γιορτή.

Πρόκειται για μία όμορφη καλοκαιρινή εκδήλωση την οποία διοργάνωσε και φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” με τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου.

Αναβίωσαν το παραδοσιακό ψάρεμα

Ειδικότερα, από νωρίς το απόγευμα οι λουόμενοι συγκεντρώθηκαν στην αρχή της παραλίας προκειμένου να συνδράμουν αρχικά στο τράβηγμα της πεζότρατας, ένα παραδοσιακό έθιμο, κατά το οποίο μικροί και μεγάλοι τραβούν στη στεριά τα δίχτυα που είχε απλώσει η τράτα για να πάρουν την ψαριά από τη θάλασσα, αναβιώνοντας έναν παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος στις νησιωτικές περιοχές. Παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα μπορεί να μην τους επιβράβευσε για την προσπάθειά τους, ωστόσο με τη συμβολή πολλών κατοίκων της περιοχής και εθελοντών στήθηκε ένα όμορφο γλέντι στο οποίο προσφέρθηκαν θαλασσινοί μεζέδες και φυσικά ψητές σαρδέλες σε όσους επισκέφθηκαν το χωριό.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μάρκος Ρούσσος στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τους εκπροσώπους της απερχόμενης και επερχόμενης Δημοτικής Αρχής ενώ υποδέχθηκε νεοεισερχόμενα μέλη της Αυτοδιοίκησης ευχαριστώντας θερμά, παράλληλα, όσους βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της γιορτής.

Το γλέντι κορυφώθηκε αργά το βράδυ με πολύ χορό από τη σχολή “η σοφία της παράδοσης” της Σοφίας Λούβαρη και το μουσικό συγκρότημα “Fiorantis group” από την Τήνο.

Ετικέτες: