Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: Ταξίδι στην Ποντιακή Κουζίνα

  • Τετάρτη, 18 Μαρτίου, 2015 - 08:53

Με αφετηρία το στέκι της στο καφέ Μπάρκο, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου θα ταξιδέψει σήμερα βαθιά μέσα στην καρδιά του Ελληνισμού, στον Πόντο και στην Ποντιακή Κουζίνα.

Oι διατροφικές συνήθειες των Ποντίων επηρεάστηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής και έτσι έχουμε πολλές συνταγές που βασίζονται στα σιτηρά και το γάλα. Είναι εμφανής επίσης ο επηρεασμός από την κουζίνα των Ρώσων και των Αρμενίων και φυσικά με το πέρασμα του χρόνου και από αυτήν των Τούρκων. Η ιδιαίτερη κουζίνα που διαμόρφωσαν οι Έλληνες από την αρχαιότητα επηρέασε τους μετέπειτα αφιχθέντες Τούρκους κατακτητές και έτσι πολλά από τα ποντιακά φαγητά διατηρώντας ατόφια ή μερικώς την αρχική τους ονομασία, τα συναντάμε ακόμα και σήμερα σε όλη την Μ. Ασία.

Αρχίζουμε με μια σουπίτσα, έναν τανωμένο σορβά (ή σιρβά, τανομένο σουρβά,, τανώσουπα, τανομεζέ ή τανοφάι) τέτοιος πλούτος ονομάτων αντιστρόφως ανάλογος με την ταπεινότητα ενός απλού και λιτού πιάτου.
Συνεχίζουμε με πισία με πατάτες και με μανιτάρια. Πρόκειται για τα εξαιρετικά ποντιακά πιροσκί.
Τέλος αν μας πάρει ο χρόνος θα παρουσιάσουμε τα γατμέρια. Ιδιαίτερες πιτούλες που τις απολαμβάνουν οι Πόντιοι γεμιστές με διάφορα υλικά και φτιάχνονταν σε ποσότητες και είχαν και χρήση ζυμαρικού.

Οδηγός μας στο νόστιμο αυτό ταξίδι ο Παναγιώτης Νάτσικας από το εστιατόριο Ναυτίλος.

Σας περιμένουμε στο καφέ-Μπάρκο, στο Παλιό Λιμάνι, την Τετάρτη 18 Μαρτίου στις 6 μμ για να τιμήσουμε μια ακόμα γαστρονομική πατρίδα. 
Οδηγός μας στο νόστιμο αυτό ταξίδι ο Παναγιώτης Νάτσικας από το εστιατόριο Ναυτίλος.
Οι εκδηλώσεις της Λέσχης είναι ανοικτές σε όλους χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη υποχρέωση. Μόνο καλή καρδιά κι ακόμα καλύτερη διάθεση για να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα, να μοιραστούμε γνώσεις και να τις πάμε παραπέρα.