Μάθετε τα πάντα για το πρώτο TEDxUniversityoftheAegean στη Σύρο

Οι ομιλητές, οι performers και ο παρουσιαστής εξ' ουρανού
  • Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2015 - 20:31
  • /   Eνημέρωση: 21 Απρ. 2015 - 15:01
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Λίγες μέρες έμειναν για το πρώτο TEDxUniversityoftheAegean που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στις 25 Απριλίου και τα μεγάλα ονόματα ομιλητών, performances και παρουσιαστή έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Οι Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, Βασιλική Παυλίδου, Timothy Kurek, είναι μόνο μερικοί από τους ομιλητές που θα παρευρεθούν στο TEDxUniversityoftheAegean και θα μιλήσουν για αιτίες, κίνητρα και στόχους, δίνοντας έναν νέο αέρα γύρω από ό,τι ξέρουμε έως τώρα, μέσω δικών τους εμπειριών και δράσεων.

Από το γεγονός δε θα μπορούσαν να λείπουν φρέσκα ονόματα κι από τον καλλιτεχνικό χώρο, που θα πλαισιώσουν το συνέδριο με το ταλέντο τους, δείχνοντάς μας με εναλλακτικό τρόπο τι σημαίνει να περνάς από το κίνητρο στη δράση και τι μπορεί να γεννήσει αυτή η ενέργεια.

Ο Theodore και οι Blood Ties θα βρεθούν στη Σύρο, για να να γεμίσουν το θέατρο Απόλλων με πολύχρωμες νότες, να μας ψυχαγωγήσουν και να συμβάλλουν στη διάδοση του Motivaction!

Οι performers του TEDxUniversityoftheAegean

Ο Theodore είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του στίγμα στη διεθνή μουσική σκηνή. Επηρεασμένος από την βρετανική rock σκηνή και την post­ rock, συνδυάζει τους φυσικούς ήχους των οργάνων με τους ηλεκτρονικούς αλλά και τη μουσική με το θέατρο. Μέσω εναλλαγών του φωτός με το σκοτάδι, του χάους και της ισορροπίας, δημιουργεί μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Οι Blood Ties είναι ένα ντουέτο από τα Γιάννενα, που συνδυάζει τη μελωδικότητα του πιάνου και των synthe ήχων με την αυστηρότητα του μπάσου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ήχου που μπορεί να συγκινήσει και να εμπνεύσει. Μέσα από διασκευές γνωστών κομματιών προσπαθούν να δώσουν τη δική τους οπτική και ευαισθησία, διατηρώντας αναλλοίωτο το στοιχείο εκείνο που ονομάζεται μελωδία. Ο Πάνος είναι στα πλήκτρα και ο Θανάσης στο μπάσο. Και φυσικά, ο παρουσιαστής δε θα μπορούσε να είναι κάποιος με λιγότερη ζωντάνια και ταλέντο!

Ο παρουσιαστής του TEDxUniversityoftheAegean

Ο Πάρις Παρασκευάδης, θα παρουσιάσει το TEDxUniversityoftheAegean με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, μεταδίδοντας και την ενέργειά του σε όλους όσους θα παρευρεθούν στο θέατρο Απόλλων στις 25 Απριλίου. Λίγα λόγια για τον Πάρι Παρασκευάδη: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2014). Αμέσως μετά την αποφοίτησή του συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά "Μάνα Χ Ουρανού" στο MEGA (2014­2015). Εκτός από το θέατρο, αγαπάει πολύ και τη μουσική, ιδιαίτερα το τραγούδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο μουσικό πανεπιστήμιο Berklee στην Ισπανία

Οι ομιλητές του TEDxUniversityoftheAegean

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης είναι ένας νέος επαγγελματίας από την Ελλάδα ο οποίος είναι παθιασμένος με ιδέες, δράσεις και ταξίδια. Μεγαλώνοντας στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, βρήκε τον δρόμο του μέσω της AIESEC και τώρα επιδιώκει να πάρει το ΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ, ειδικευόμενος στην Διοίκηση και Διαχείριση Έργου. Συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις από νεαρή ηλικία, δρώντας εθελοντικά, διοργανώνοντας και ομιλώντας, έχοντας, πλέον, ιδρύσει μια πλατφόρμα εθελοντισμού, τη GloVo (Global Volunteer), συνδέοντας ενθουσιώδεις νέους με διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή δρομολογεί ένα καινούριο πρόγραμμα, με κύριο στόχο την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον Ελληνικό Εθελοντισμό.

Η Βασιλική Παυλίδου είναι αστροφυσικός από την Ελλάδα, συνήθως εθεάται σε κατάσταση jet lag και/ή γενικότερα άυπνη, σέρνοτας μια μικρή κόκκινη χειραποσκευή και ένα αξιαγάπητο τρίχρονο παντού στον κόσμο, μαζί με τον, επίσης αστροφυσικό, σύζυγό της. Σπούδασε Φυσική στη Θεσσαλονίκη, Αστρονομία στην Ουρμπάνα (Ιλινόι), εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Caltech και στο Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max­Planck. Έχει πλέον εγκατασταθεί στο Ηράκλειο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου διδάσκει και συνεχίζει να μελετά το σύμπαν ως μέλος της αστροομάδας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, παρατηρώντας τους υπόλοιπους ανθρώπους να ζουν τον χειμώνα.

Ο Timothy Kurek είναι συγγραφέας, ασχολούμενος με κάποια από τα πιο φλέγοντα θέματα που απασχολούν την σημερινή κοινωνία. Το ελεύθερο ύφος του, προσδίδει μία μοναδική προοπτική με κατανόηση, έλκοντας έτσι το κοινό του με ενσυναίσθηση, χιούμορ, αλλά και μία αναζωογονητική ειλικρίνεια. Μέσω της δουλειάς του μας αφηγείται μία ιστορία για την ανακάλυψη του εαυτού, αλλά και τα πλεονεκτήματα του να αμφισβητείς τα ίδια σου τα πιστεύω. Αφοσιωμένος στο να ανοίξει τα μάτια του ευρύτερου κοινού για θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα, μέσω της ιστορίας του, ο Timothy μας δείχνει τον δρόμο για νέους τρόπους σκέψης και πίστης.

Η Σοφία Κολοτούρου είναι Κυτταρολόγος Ιατρός. Εχει αναπτύξει ακτιβιστική δραστηριότητα πάνω στα προβλήματα ακοής και ειδικότερα στην μεταγλωσσική κώφωση, από την οποία πάσχει και η ίδια. Έχει απωλέσει πλήρως την ακοή της, αλλά όχι και την ικανότητα της ομιλίας. Επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών και απαντάει με προφορικό λόγο, ενώ δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Μιλάει με μαθητές και σπουδαστές για θέματα που αφορούν τα προβλήματα ακοής και ειδικότερα τη μεταγλωσσική κώφωση. Έχει δημιουργήσει στο facebook ομάδα συζητήσεων για τα προβλήματα ακοής με την επωνυμία ΚΟΥΦΟΧΩΡΙΟ. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Σωματείου: «Ακουστήριξη – Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο».

Ο Αλέξανδρος Διδασκάλου είναι ιδρυτής και ενεργός διαχειριστής του Designlab, μιας σχεδιαστικής εταιρίας που προσφέρει σχεδιαστικές και αναπτυξιακές υπηρεσίες περί βιομηχανικών και υπολογιστικών προιόντων, εμπειρίας του χρήστη, συστήματα και διεπαφές αλληλεπίδρασης, προωθώντας εφαρμοσμένη καινοτομία. Από σύμβουλος και εκπαιδευτης σε τομείς στρατηγικού brand και καινοτόμας σχεδίασης, μέχρι διεθνείς δημοσιεύσεις και δημιουργική έρευνα, ο Αλέξανδρος είναι ένας ενεργός σχεδιαστής, πρεσβευτής καινοτομίας, και σύμβουλος. Η ομάδα Barfoo δημιούργησε το «Sonochrome», μία εφαρμογή που βοηθάει άτομα με αχρωματοψία να αντιληφτούν τα χρώματα ηχητικά. Εμπνευσμένοι από την ομιλία TED του Neil Harbisson, η ομάδα έχει στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα αυτών των ατόμων.

Ο Djordje Relic (δεξιά), επικεφαλής ομάδας, είναι πρόσφατος πτυχιούχος Μαθηματικών, παθιασμένος με τεχνολογία, προγραμματισμό, μαθηματικά, και βιβλία φαντασίας, εκπαιδεύεται για να γίνει μια μέρα Jedi και να αλλάξει τον κόσμο. Ο Lazar Rarosavljevic (αριστερά) , προγραμματιστής και μάνατζερ της ομάδας, πιστεύει πως η άτυπη παιδεία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο Nikola Cimbaljevic (2 ος αριστερά), σχεδιαστής της ομάδας και ο περίεργος, σπουδάζει επιστήμη υπολογιστών, λατρεύει τα παπιγιόν και είναι ένας νίντζα­ Jedi στην καρδιά.

Η Zeina Daccache οραματίζεται με την τέχνη. Χρησιμοποιώντας ισχυρά εργαλεία δραματοθεραπείας, θεάτρου και κινηματογράφου, η Zeina αναλύει τις ανάγκες τις κοινωνίας της και επιλύει κοινωνικά ζητήματα. Δουλεύοντας αρχικά σε φυλακές στο Λίβανο, εφάρμoσε μεταμορφωτικές δραστηριότητες δραματοθεραπείας. Από αυτές τις δράσεις προέκυψαν ντοκιμαντέρ που γνώρισαν διεθνή αναγνώριση και ευαισθητοποίησαν το κοινό στο Λίβανο για το σύστημα φυλάκισης. Δημιουργώντας ένα επαγγελματικό δίκτυο εκπαιδευόμενων στη δραματοθεραπεία, μεταδίδει γνώσεις για την ορθή και ηθική εφαρμογή των μεθόδων αυτών για τη μέγιστη κοινωνική επιρροή.

Η Μυλωνάκη Καλλιόπη είναι Ψυχολόγος από την Κρήτη, με εξειδίκευση στην Κλινική και Κοινωνική ψυχολογία, και εκπαίδευση στην συστημική σκέψη και θεραπευτική πρακτική. Δουλεύει με ομάδες, άτομα και οικογένειες, και βοηθάει ενήλικες, εφήβους, και παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, δυσκολίες με το άγχος και διαχείριση φόβου, και παρόμοιες καταστάσεις. Ενδιαφέρεται για ψυχολογική παιδεία και δημιουργική απασχόληση παιδιών, συμβουλευτική γονέων και υποστήριξη παιδιών με κακοήθεις ασθένειες και των οικογενειών τους. Εκτός δουλειάς, η Κάλλια ασχολείται με το θέατρο, τη μουσική, το διάβασμα και ομαδικές συζητήσεις.

Ο Γεώργιος Γληνός είναι φυσικός, αστροφυσικός, ειδικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων δεδομένων, μάνατζερ, ιδιοκτήτης επιχείρησης, ταξιδευτής και σεφ. Μετά από χρόνια απασχόλησης με καθημερινά επαγγέλματα, άλλαξε γνώμη και ακολούθησε ένα πιο δυναμικό επάγγελμα που συμπεριλαμβάνει το αγαπημένο του χόμπι, τα ταξίδια. Ταξιδεύει και βλέπει καθημερινά καινούρια μέρη, αφήνοντας πίσω του νόστιμες γεύσεις για να τον θυμούνται. Είναι ιδιοκτήτης γνωστού φορτηγού καντίνας με το όνομα «Food Truck», η πρώτη καντίνα χωρίς σταθερή τοποθεσία, και προσφέρει τους νόστιμους «γκεζλεμεζέδες».

Η Γεωργία Βαμβουνάκη Ράφαν γεννήθηκε στα Χανιά, στην Κρήτη, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Για 25 χρόνια δίδασκε στη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα και τα Χανιά. Για κάποια χρόνια επίσης, δίδασκε αρχαία και νέα ελληνικά στο Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη, ενώ παράλληλα σημετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις και δράσεις των ελληνόφωνων κοινωνιών. Είναι συγγραφέας θεατρικών έργων (δεν έχει εκδοθεί ακόμα κάποιο), ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, και έχει εκδώσει το βιβλίο της «Ξενητεία Αχιλέως». Το 2003 άνοιξε το Myrtilo Café στην Αθήνα. Έχει τρία παιδιά, τη Mary, τον James, και τον Demian.

Ο Πάνος Παχατουρίδης είναι υπεύθυνος στρατηγικών συνεργασιών της Google στη Νοτιονατολική Ευρώπη και την υποσαχάρεια Αφρική. Καθοδηγεί την ανάπτυξη αγορών που έχουν πληγεί από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, καθώς και τη δημιουργία ενός βιώσιμου διαδικτυακού οικοσυστήματος. Πριν από τον σημερινό του ρόλο, ο Πάνος απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε εταιρικό και επιχειρηματικό τομέα, και έχει πλέον ιδρύσει τη Media Society, την πρώτη ελληνική εταιρεία τοπικοποίησης τηλεοπτικού σήματος. Γεννήθηκε στο Περιστέρι και μετά από την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μετεκπαιδεύτηκε στο Cass Business School.

Ο Ηλίας Καστανάς είναι καθηγητής πειραματικής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει ειδικευτεί στους κλάδους Ενδοκρινολογία Μεταβολισμός, Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση της διάδοσης των ευαίσθητων στις ορμόνες όγκων, με τη χρήση βιολογικά ενεργών ουσιών (στεροειδή , πεπτίδια και ανάλογα, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες). Με πολυετή εμπειρία στον ιατρικό τομέα, ο Δρ. Καστανάς γνωρίζει πολύ καλά τα θετικά και τα αρνητικά του να είσαι επιστήμονας του εργαστηρίου. Έχει καταφέρει να αναδείξει πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ερευνητικά σημαντικά επιτεύγματα.