Διοργάνωση του σεμιναρίου για τον Τύπο και τον πολιτισμό από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο

Σεμινάριο διεθνούς εμβέλειας στη Σύρο

Ανοίγει τις πύλες του σήμερα, το Διεθνές Σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία, το οποίο θα πραγματοποιείται από σήμερα έως το επόμενο Σάββατο 27 Ιουνίου, στο νησί της Σύρου.

Το σεμινάριο διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και σε αυτό συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκδήλωσης θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους, πάνω στα θέματα, με τα οποία ασχολείται το σεμινάριο, ενώ ως ομιλητές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι, από τους τομείς του Τύπου και του πολιτισμού, από όλο τον κόσμο, αλλά και της Σύρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, το πρώτο από τα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημιουργήθηκε σε ελληνικό ΑΕΙ, άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1990-91, με στόχο την μύηση των φοιτητών στη θεωρητική και ιστορική – εμπειρική διερεύνηση του φαινομένου της επικοινωνίας, στη δημιουργία στελεχιακού δυναμικού δημοσίων υπηρεσιών, δημοσίων σχέσεων και Τύπου του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην κατάρτιση δημοσιογράφων και στελεχών για τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και στελεχών όλων των μορφών επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Σκοπός αυτού του σεμιναρίου, το οποίο παρακολουθούν πάνω από 40 φοιτητές και καθηγητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και άλλων χωρών, είναι η ανάπτυξη ενός υψηλής ποιότητας προγράμματος, διεθνώς αποδεκτού, αναφορικά με τις αρχές της δημοσιογραφίας, των νέων μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και της δημιουργικής – καινοτόμου οικονομίας. Λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του, οι εισηγήσεις και η συζήτηση, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα.

«Χρυσή» ευκαιρία για ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, μέσω της οποίας, προβάλλεται κατά κόρον το νησί της Σύρου, ιδιαίτερα σε μία αγορά, στην οποία κινείται σχεδόν υποτονικά, αυτή του εκπαιδευτικού τουρισμού, που στην περίπτωση του νησιού, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του, από επισκέψεις σχολείων, κυρίως, κατά την περίοδο των εκδρομών τους.

Καθώς πρόκειται για μία ετήσια δράση του Παντείου Πανεπιστημίου, ανοίγονται στην κατεύθυνση αυτή αρκετές προοπτικές εκμετάλλευσής του, προκειμένου η Σύρος να καταφέρει αλματώδη πρόοδο στην ανάπτυξη και αυτού του είδους τουρισμού, δεδομένου, ότι η επιτυχής διοργάνωση ενός διεθνούς εμβέλειας σεμιναρίου, σε συνδυασμό με τη «σφραγίδα» ενός εκ των καλύτερων πανεπιστημίων της Ελλάδας, σίγουρα, μόνο κύρος έρχεται να προσδώσει στο όνομα του νησιού.

Παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Σύρο, έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία και πολύμηνη προσπάθεια, η στήριξη και η πλαισίωσή του από τους τοπικούς κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αλλά και αυτοδιοικητικούς φορείς, θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, ωφελώντας, με αυτό τον τρόπο, την επιχειρηματική και πολιτιστική κοινότητα.

Τονίζεται, πως οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του Syros International Seminar, μέσω των κοινοποιήσεών τους στη σελίδα της εκδήλωσης, που έχει δημιουργηθεί σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχουν εκφράσει απερίφραστα τον ενθουσιασμό τους, σχετικά με την πραγματοποίησή του στο νησί μας, ενώ, παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και προωθητικό βίντεο της Σύρου, αναρτημένο στο Youtube, στο οποίο προβάλλονται πλάνα, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές της Ερμούπολης.

Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της δημοσιογραφίας

Τα κύρια ζητήματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, περιλαμβάνουν θέματα όπως:

- Η ηθική και οι πρακτικές της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας

- Έρευνα και διαχείριση περιεχομένου – Αλίευση πληροφοριών

- Ρίχνοντας φως στην πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονες, δημιουργικές δραστηριότητες, με τη χρήση των νέων Μέσων

- Ο πολιτισμός του Αιγαίου και της Ερμούπολης ως πηγές έμπνευσης

- Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και κοινωνική επιχειρηματικότητα στους τομείς της ενημέρωσης και του πολιτισμού

Επισημαίνεται, πως εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι προσωπικότητες, όπως ο κ. Νίκος Μπακουνάκης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας εθνικής εμβέλειας, «Το Βήμα», ο οποίος, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί και με το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, Καθηγητής Οικονομικών, με ειδίκευση στα Οικονομικά των Μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από τον Σεπτέμβριο του 2010, κ. Νίκος Λέανδρος, αλλά και η Καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών και Κοινωνικής Ανάλυσης του Αθλητισμού στο πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church, κ. Δικαία Χατζηευσταθίου, η οποία έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο «Πιέρ ντε Κουμπερτέν», ενώ από το 2009 είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτέν με έδρα τη Λωζάννη της Ελβετίας.

Εκπροσωπώντας την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τη δημοσιογραφία στη Σύρο, στο σεμινάριο θα μιλήσουν, η αρχαιολόγος και ιστορικός, κ. Μαίρη Ρώτα, ο Θάνος Φώσκολος και η Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Απόλλωνα», αλλά και εκπρόσωπος της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη», αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του σεμιναρίου, έχουν προγραμματιστεί καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στο Δημαρχιακό Μέγαρο σήμερα το βράδυ, αλλά και περιηγήσεις στην Ερμούπολη, τη Δευτέρα και στην Άνω Σύρο το πρωί της Τετάρτης.