2ο Τριήμερο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων στην Κέα

Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της τζιώτικης γης

Μία ξεχωριστή γιορτή γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων που μάγεψε πέρυσι για πρώτη φορά το κοινό της Κέας θα λάβει και φέτος χώρα στο όμορφο νησί τω Κυκλάδων, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ομορφιές της τζιώτικης υπαίθρου.

Το 2ο Τριήμερο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, μεγάλου γαστριμαργικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 20 Αυγούστου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κορησσίας.

Μικροί παραγωγοί και επιχειρηματίες του νησιού, πολλά διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές, μυστικά μαγειρικής και κεράσματα, ζωντανή μουσική και χορός θα αποτελέσουν το σκηνικό του μοναδικού αυτού Φεστιβάλ.

Μελισσοκομικά προϊόντα, κρασί, λικέρ, ζυμαρικά, σάλτσες, γλυκά, βελανίδι, ντοματάκι, υφαντά, τυριά, βότανα, αμύγδαλα, φρούτα και πολλά άλλα προϊόντα που συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο της τζιώτικης γης περιμένουν τους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν.

Μέλι Κέας

Οι μελισσοκόμοι του νησιού εκμεταλλεύονται τις ανθοφορίες κυρίως της αυτοφυούς βλάστησης με βασική αυτή του θυμαριού. Αν και ανθόμελο, το θυμαρίσιο μέλι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της έντονης γεύσης και μυρωδιάς που του προσδίδει το θυμάρι, η οποία υπερκαλύπτει οποιοδήποτε άλλο άνθος έχουν συλλέξει οι μέλισσες και της πιο παχύρευστης υφής του σε σχέση με τα υπόλοιπα ανθόμελα. Με περιεκτικότητα άνω του 50% σε θυμάρι (με το απαραίτητο ποσοστό στο 15%), το θυμαρίσιο μέλι Κέας αποτελεί ένα 100% βιολογικό και ακατέργαστο προϊόν, τεράστιας διατροφικής αξίας.

Κρασί

Η ανάπτυξη της αμπελουργίας στο νησί της Κέας ξεκινάει μαζί με την ιστορία της, στο βάθος της αρχαιότητας. Ο ημίθεος Αρισταίος, εκτός από την μελισσοκομία, δίδαξε στους κατοίκους του νησιού και την αμπελουργία, σύμφωνα με το μύθο. Οι ποικιλίες των σταφυλιών ξεχωριστές, καθώς η έλλειψη νερού απαιτούσε ανθεκτικά κλήματα. Η κληρονομιά αυτή ποικιλιών, όπως το Μαυράκι, το Μιλέικο, και ο Ροδίτης είναι κλήματα αιώνων. Οι νεότεροι έχουν προσθέσει το Μαντιλάρι, το Καρντινάλι και το Αγιωρίτικο για το κόκκινο κρασί και το λευκό μοσχάτο, τη γλυτσαρίδα και ποικιλίες Σαββατιανού για το λευκό.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον αμπελουργό και ανταμείβει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή για την επιλογή του. Τα αμπέλια μπορεί να γίνονται κουλούρες πάνω στη γη για ν’ αντέξουν τον αέρα, αλλά τα κρασιά που δίνουν έχουν αρώματα και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.

Καλοκαίρι πλάι στο κύμα

Σ’ αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα.. Το θυμάρι και το θρούμπι μυρίζει πιο έντονα και οι μέλισσες στήνουν γιορτή: το κυκλαδίτικο μέλι δε συγκρίνεται με κανένα.

Τα λιπόσαρκα κατσίκια σκαρφαλώνουν σε ξερολιθιές και ροβολούν σε βράχια μέχρι τη θάλασσα για να βρουν ένα αγριόχορτο, ενώ ο μαύρος χοίρος κουβαλά μυστικά της αρχαιότητας.

Το φτενό τους κρέας είναι ό,τι πιο νόστιμο υπάρχει στο είδος του και στο λιγοστό τους γάλα και το τυρί τους αναγνωρίζεις τα αρώματα των χόρτων και της θάλασσας. Το ξηροτύρι, η μυζήθρα και το ξινό θα σου θυμίζουν πάντα τα καλοκαίρια πλάι στο κύμα.

Αρωματικά βότανα

Περίοπτη θέση στο 2ο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων θα έχουν τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα.

Η Λουίζα θεωρείται αποτελεσματική στο αδυνάτισμα, ενώ καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον έχει αντιπυρετική δράση και θεωρείται πολύ αποτελεσματική δράση στη διάρροια ή την αιμορραγία. Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες. Το βότανο είναι γνωστό για τη διουρητική δράση του, γι’ αυτό και συνίσταται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά).

Τα αποξηραμένα άνθη Λεβάντας χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους αλλά και της υπερέντασης. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και γι’ αυτό θεωρείται ιδανική για την επούλωση μικρών πληγών και κοψίματων, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλη για τον «καθαρισμό» του δέρματος σε περιπτώσεις ακμής, εκζεμάτων και δερματοπαθειών.

Το Δενδρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, στο άσμα, σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.

Η Ρίγανη αποτελεί ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και ένα δυνατό αρωματικό χόρτο, το οποίο ελευθερώνει από τους σπασμούς και το λόξυγγα, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.

Ο Βασιλικός έχει τονωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για ασθένειες των νεφρών, την πνευματική υπερκόπωση, την αδύνατη μνήμη, τη μελαγχολία και τους νευρικούς πόνους.

Μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν λικέρ βασιλικού και αρμπαρόριζας, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες και μπισκότα βελανιδιού, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικές αξίες όπως πρωτεΐνες και μαγνήσιο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα κηπευτικά, που ποτίζονται μόνο με τη πρωινή δροσιά και παίρνουν γεύση από τον ήλιο – το ντοματάκι είναι ένα γευστικό θαύμα. Η απομόνωση αιώνων που έφερνε η θάλασσα διατήρησε πανάρχαια διατροφικά έθιμα και σοφές συνταγές.

Τέλος, στα τοπικά προϊόντα της Κέας περιλαμβάνονται η λιαστή ντομάτα και χειροποίητα ζυμαρικά.