Ημέρα μνήμης Εθνικών Ευεργετών

  • Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:21

«Η ελληνική ψυχή ανά τους αιώνες μεγαλούργησε επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, υπερβάσεως του «εγώ», αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Αυτές οι υψηλές αξίες και τα ιδανικά του Έλληνα νοηματοδοτούν την ύπαρξή του, συνυφαίνονται στενά με την ταυτότητά του και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής του κληρονομιάς.

Τα παραπάνω στοιχεία τα αναγνωρίζουμε στην προσωπικότητα των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να διαθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Αρκετά από τα έργα αυτά ακόμη και σήμερα δεσπόζουν στον Ελληνικό χώρο αγέρωχα και ευθυτενή, μεταλαμπαδεύοντας τον ψυχικό πλούτο των Ελλήνων ευεργετών, τα ευγενή συναισθήματα αυτών για την ανθρώπινη ψυχή και την αμέριστη αγάπη και γενναιοδωρία τους προς τον Ελληνικό πολιτισμό».

H 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε, με το Π.Δ. 1/2007, ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών».

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην έδρα της, έχει ως εξής:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το νομό, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Σεπτεμβρίου 2016.

  1. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας κατά τις βραδινές ώρες της 30ης Σεπτεμβρίου 2016.

ΩΡΑ 10:30 π.μ.

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας – Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου Β΄.

Τέλος προσέλευσης στον Ι.Ν. 10:20 π.μ.

Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της Ημέρας εντός του Ι.Ν. από την κα Μαίρη Ρώτα, Αρχαιολόγο, Εκπρόσωπο και Συνεργάτη της Εφημερίδας "Κοινή Γνώμη".

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Βουλευτές του Νομού, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου και εκπροσώπους λοιπών φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την Επέτειο.

Σιγή ενός λεπτού. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Πέρας τελετής.

Παρακαλούνται να ρυθμίσουν:

  • Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

  • Τα της διάθεσης της Μουσικής, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

  • Τα της Τάξεως, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Κωνσταντίνος Ρουσουνέλος.