Λήξη 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

"Μπαλκόνι" στην έβδομη τέχνη

Με το χαμόγελο στα χείλη αποχαιρέτισαν το κοινό τους οι διοργανωτές του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς την περασμένη Παρασκευή στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος δόθηκε στην ταινία “Στο λύκο” των Aran Huges και Χριστίνας Κουτσοσπύρου, η οποία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή δύο οικογενειών κτηνοτρόφων που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με την μυθοπλασία και με ντόπιους αποκλειστικά συμμετέχοντες, η ταινία αποτελεί ταυτόχρονα μια απεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά και μία αλληγορία για τη σημερινή Ελλάδα.

Απονομή βραβείων

Στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους βραβεία απέσπασαν “Το προαύλιο” σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Δραγασάκη και “Το μπαλκόνι”, σε σκηνοθεσία Λεντίτα Ζεκιράχ από το Κόσσοβο.

Η ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο Φεστιβάλ Βερολίνου, διαδραματίζεται στο αθηναϊκό καλοκαίρι, ακολουθώντας τις τελευταίες σχολικές ημέρες μιας ομάδας παιδιών σε μια σχεδόν άδεια αυλή. Ο ήλιος καίει, μια νερόμπομπα πέφτει και ο μπουγελοπόλεμος μόλις ξεκίνησε. Στο παιχνίδι όμως αυτό, παίζεις μέχρι τελικής πτώσεως.

Στην ταινία της Λεντίτα Ζεκιράχ, ο Jeton, ένα δεκάχρονο αγόρι, κάθεται στην άκρη του μπαλκονιού του 4ου ορόφου. Γείτονες και περαστικοί, πανικόβλητοι, καλούν την αστυνομία και την πυροσβεστική για βοήθεια. Σύντομα, όμως, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.

Στη συνέχεια, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη βραβευμένη ταινία του Γκιόργκι Πάλφι από την Ουγγαρία “Κύριες και κύριοι, η τελική έκδοση”, που περιγράφει την απόλυτη αισθηματική ιστορία με τη μορφή κολάζ μέσα από σημαντικά κινηματογραφικά έργα.

Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση συνοδεύτηκε από την Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, η οποία ταξίδεψε το κοινό με κλασσικά κομμάτια από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο.

Θετικά τα πρώτα μηνύματα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη φετινή απόδοση του SIFF εμφανίστηκε στην “Κοινή Γνώμη” ο Jacob Moe, δηλώνοντας πως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. “Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό να ακούς από φίλους και θεατές πως το “φεστιβάλ πετάει”” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως υπήρχαν άνθρωποι που επισκέφτηκαν αυτές τις ημέρες το νησί αποκλειστικά για το φεστιβάλ και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως τόνισε, το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα υψηλό τόσο από τους επισκέπτες του νησιού, όσο και από τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε κάθε κάλεσμα των διοργανωτών. “Είτε στην προβολή της ταινίας του Μιχάλη Σταυρόπουλου με θέμα το Enfield, είτε στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου και στον Ταρσανά, είχαμε την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας”, τόνισε.

Μεγαλύτερο βάρος στο ελληνικό σινεμά

Εξήγησε επίσης ότι οι διοργανωτές είναι πρόθυμοι να εντάξουν και επόμενο φεστιβάλ ακόμη μία ταινία τοπικού ενδιαφέροντος, καθώς και εργαστήρια για παιδιά. Πρόσθεσε επίσης ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις σινεφίλ ελληνικές ταινίες, οι οποίες δύσκολα βγαίνουν έξω από τα “σύνορα” της Αθήνας.

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι το φεστιβάλ θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τους χορηγούς της Αθήνας και της Σύρου, οι οποίοι το στηρίζουν αυτά τα δύο χρόνια και ότι το πρόγραμμά του θα είναι πιο συγκεντρωμένο ώστε να μην υπάρχουν παράλληλες προβολές και οι ταινίες να μη συμπίπτουν χρονικά με άλλες εκδηλώσεις του δήμου.