To Τμήμα ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο 3ο SIFF

Σχεδιάζοντας τη Σύρο

Με φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεργάζεται για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, με στόχο να προσφέρει στο κοινό του πιο ορατούς και διαδραστικούς τρόπους ενημέρωσης για τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τις φεστιβαλικές προβολές.

Μέσα από ψηφιακά προγράμματα, αλλά και από προγράμματα φυσικού σχεδιασμού, το κοινό θα μάθει τα πάντα γύρω από την ιστορία διαφόρων χώρων και κτιρίων, που αποτελούν κομμάτια της μοναδικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σύρου.

Ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις έγινε το φθινόπωρο του 2014 στο πλαίσιο του μαθήματος “Υλικά, Τεχνικές και Μέσα Παρουσίασης” της διδάσκουσας Αγγελικής Μπρισνόβαλη, όπου και επιλέχθηκαν τέσσερα ομαδικά έργα. Αυτά τα έργα βρίσκουν σήμερα την εφαρμογή τους στο πλαίσιο του φεστιβάλ και είναι διαθέσιμα προς το κοινό για να τα δει και να τα χρησιμοποιήσει.

Drive-In Sign

Στο χώρο της Ποσειδωνίας, σε έναν τόπο με ιστορία από τη δεκαετία του '50 και την ομορφιά της συριανής αύρας, θα φιλοξενηθούν κινηματογραφικές προβολές σε ντράιβ ιν. Αντλώντας την έμπνευσή τους από τα ντράιβ ιν που γνωρίσαμε από την Αμερική της δεκαετίας του '60, όπου μπορούσες να δεις μια ταινία από το κάθισμα του αυτοκινήτου σου, η Χριστίνα Καχριμάνη, ο Φοίβος Πετρόπουλος, η Ναταλία Τριανταφύλλη και η Νικολέτα Χρυσικού συνέλαβαν την ιδέα της εγκατάστασης μια φωτεινής πινακίδας που φαίνεται από τον αυτοκινητόδρομο και σηματοδοτεί την τοποθεσία και τη φύση του σινεμά. Συνδύασαν την αισθητική εκείνης της εποχής – των μέσων του 20ου αιώνα – με στόχο τη γνωριμία του σημερινού κοινού με ένα ιστορικό θέρετρο του νησιού που βρίσκεται έξω από την Ερμούπολη, μέσα από την ψυχαγωγία του ντράιβ ιν.

Tarsanas Exhibit

Ο Ταρσανάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του νησιού. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων κατάφερε να μετατρέψει το νησί σε ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο και να δημιουργήσει μεγάλη παράδοση στην ξυλοναυπηγική. Στο πλαίσιο του SIFF, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο χώρο κατασκευής και συντήρησης των σκαφών και να δει από κοντά τις διαδικασίες και τα παραδοσιακά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι καραβομαραγκοί. Το project σχεδίασαν οι: Ασπασία Καζέλη, Ξένη Κοττάκη, Νάντια Παπαευθυμίου, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, Έρση Τσιαντζή

Digital Timelapses

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια σύντομη εικονική περιγραφή των χώρων των προβολών μέσα στο χρόνο. Η Σοφία Άντζελ και η Ευγενία Μπουρντά έχουν ενσωματώσει τις πληροφορίες για κάθε κτίριο σε έξι timelapses, αξιοποιώντας τη γραμμική οπτική που μπορεί να πάρει κάποιες φορές ο χρόνος. Τα σημεία στα οποία στέκονται είναι οι ήχοι και τα πρόσωπα, χαρακτηριστικά της ζωής που εξελίσσονται μέσα στο χώρο. Στόχος τους δεν είναι η παράθεση της λεπτομερούς αρχιτεκτονικής και ιστορικής πληροφορίας, αλλά η απόδοση της χρήσης του κάθε χώρου στο βάθος της ιστορίας του – πώς ήταν κάποτε “κάτι άλλο” και ποια ήταν η διαδρομή του μέχρι τη μορφή που έχει σήμερα.

Postcards

Με στόχο την ανάδειξη κάποιων σημαντικών κτιρίων και περιοχών της Σύρου, τα οποία ενεργοποιούνται από τις προβολές του SIFF, αλλά και τη διάδοση της ιστορικότητά τους, η Αντωνία Λίτη, η Λυδία Μπελέγρη και η Δάφνη Παναγιωτοπούλουνα σχεδιάσαν επτά καρτ ποστάλ με θέμα αυτές τις τοποθεσίες. Η κάθε μία από αυτές περιλαμβάνει κείμενο με πληροφορίες για την τοποθεσία και συνοδεύεται από αντίστοιχη παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία. Επέλεξαν να δημιουργήσουν καρτ ποστάλ ώστε ο επισκέπτης να αποκτά ένα ενθύμιο της εμπειρίας του από το φεστιβάλ, λαμβάνοντας συγχρόνως σημαντικές πληροφορίες για το χώρο που επισκέπτεται, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται την εμπειρία του με φίλους και αγαπημένα του πρόσωπα.

Διάχυση της πολιτισμικής πληροφορίας

Η κ. Μπρισνόβαλη είναι εικαστικός, καθηγήτρια του Τμήματος ΜΣΠΣ και μέλος ΕΕΠ με αντικείμενο αυτό των Καλών Τεχνών & του Σχεδιασμού με Νέα Μέσα (art & design & combined media) και της Θεωρίας της Σύγχρονης Τέχνης. Το μάθημα "Υλικά Τεχνικές & Μεσα Παρουσίασης" είναι θεωρητικό και εργαστηριακό που διεξάγεται το χειμερινό εξάμηνο. Είναι μάθημα επιλογής και σε αυτό συμμετέχουν φοιτητές του 4ου & 5ου έτους. Οι υλοποιημένες από το SIFF εργασίες βασίζονται σε θεωρητικό πλαίσιο που αφορά το σχεδιασμό για το δημόσιο χώρο, το σχεδιασμό για τη διάχυση της πολιτισμικής πληροφορίας, το σχεδιασμό με νέα μέσα καθώς και το σχεδιασμό εκθεσιακού υλικού πολιτιστικού περιεχομένου.

“Όλες οι εργασίες που δημιουργήθηκαν από τις ομάδες των φοιτητών μας ήταν εξαιρετικής απόδοσης, επαγγελματικής ποιότητας, και πολύ δημιουργικές. Η τελική επιλογή των ομάδων και των θεμάτων ήταν των οργανωτών του φεστιβάλ ενώ η συνεργασία αυτή ευελπιστούμε να συνεχιστεί και στο μέλλον”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Μπρισνόβαλη. Πρόσθεσε ακόμα “η ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας ωφελεί όπως πάντα όλους τους συντελεστές, με τελικό αποδεκτή το νησί της Σύρου και τους πολίτες της καθώς και τους επισκέπτες της. Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη συνεργάτη μας στο SIFF Κασσάνδρα Σελεστίν, για την ευκαιρία αυτή και την άψογη συνεργασία μας,προσωπικά επίσης ευχαριστώ κάθε έναν και κάθε μια από τους φοιτητές μας για το χρόνο και τη δημιουργική τους ενέργεια. Οι φοιτητές του Τμήματός μας είναι ένα πολύτιμο και δυναμικό κεφάλαιο του νησιού μας”.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως 12 Ιουλίου.