3η (12η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου

Μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης

H “3η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου” διοργανώνεται φέτος στην Πάρο και στην Αντίπαρο (27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013) από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για μια ακόμη φορά, περισσότεροι από 200 μουσικοί πνευστών από τα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας, συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας μουσική συνάντηση, που φέτος διεξάγεται στα προικισμένα με μακρά παράδοση στα λαϊκά πνευστά Κυκλαδονήσια Πάρο και Αντίπαρο.

Ανάδειξη των λαϊκών οργανοπαικτών

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την επέκταση της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώθηκε επί 8 συνεχή χρόνια (2002-2010) σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος). Η εξέλιξη του επιτυχημένου θεσμού που λειτούργησε και καθιερώθηκε με τη γενική ευθύνη και το σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σήμερα η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, η οποία αναδείχθηκε σύντομα σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στόχος των Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και σουραύλι). Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου, ήδη από την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και εκτιμάται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης.

Θεματοφύλακες της λαϊκής παράδοσης

Παρόλο που μέχρι πρόσφατα απειλούνταν με εξαφάνιση, στις μέρες μας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των μουσικών δρωμένων του Αιγαίου. Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών κατάφεραν να φέρουν σε επικοινωνία τους αγνοημένους - λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου “νησιώτικου” ρεπερτορίου - οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση, συνέχιση και εξέλιξη της παράδοσής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των Συναντήσεων, πραγματοποιείται σε μόνιμη συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας, συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) των συμμετεχόντων μουσικών και συγκρότηση πρότυπου μουσικού αρχείου. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται ήδη στις ταινίες - ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία των Πάνου Καρκανεβάτου και Αλέξανδρου Λαμπρίδη με τίτλους “Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου” και “Τσαμπούνες σε μεθυστικό πληθυντικό”, καθώς και σε αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό άλλων δημιουργών.

Μύηση στον αυθεντικό μουσικό πλούτο του Αιγαίου

Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυξάνεται, υπερβαίνοντας - μόνο από τις Κυκλάδες - τους 160, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και των νέων. Μέσα από τις Συναντήσεις, δίνεται η ευκαιρία στους νέους μουσικούς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους και να μαθητεύσουν κοντά τους, καθώς και να μυηθούν με τις καλύτερες προοπτικές στον πλούτο και στην ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου, καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου (Τμήμα Πολιτισμού).