Τριήμερο χορωδιακό αφιέρωμα από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου

Στα μουσικοποιητικά μονοπάτια του Ηλία Ανδριόπουλου

Χορωδιακό αφιέρωμα τιμής και αγάπης στον γνωστό μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, διοργανώνει ο Μουσικός Όμιλος Σύρου στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, στο Θέατρο Απόλλων.

Στις συναυλίες συμμετέχουν φιλικά και θα τραγουδήσουν μαζί με τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Alice Labarche, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Πέτρος Γαϊτάνος και η Ελένη με τη Σουζάνα Βουγιουκλή.

Η. Ανδριόπουλος: «Επιμένουμε στον ποιητικό στίχο»

Στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν οι συντελεστές του αφιερώματος στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΡΜΗΣ», ο κ. Ανδριόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που η Σύρος τιμά τη μουσική και τα τραγούδια του σε ένα ιστορικό θέατρο που αποτελεί κόσμημα για το νησί και για ολόκληρη την Ελλάδα.

«Ανήκω στην πλευρά εκείνων των συνθετών που πήραν στα σοβαρά την υπόθεση του τραγουδιού γιατί την είδαν σαν συνέχεια της μεγάλης μας μουσικής παράδοσης και προσπάθησαν μέσω αυτού να εκφράσουν τις πιο λεπτές και ενδιαφέρουσες πλευρές της νεοελληνικής μας ευαισθησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το τραγούδι που εκπροσωπεί δεν είναι ούτε ανέμελο, ούτε χαρωπό, ούτε εκτονωτικό. «Απαιτεί πνευματική συμμετοχή, ώστε να προκαλέσει αυτή τη βαθιά συγκίνηση που ακουμπά στη ρίζα της ύπαρξής μας. Αν φέρουμε στη μνήμη μας τους μεγάλους ποιητές της αρχαιότητας θα δούμε ότι τραγουδούσαν την ποίησή τους, δεν την απήγγειλαν. Και αυτή η σχέση περνάει και στα νεότερα χρόνια μέσω του δημοτικού τραγουδιού. Εμείς έχουμε άλλη σχέση με το τραγούδι από αυτή που έχουν οι Ευρωπαίοι. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απαραίτητος, ώστε να καταλάβουμε γιατί εμείς επιμένουμε τόσο πολύ στον ποιητικό στίχο και εκφράζουμε τόσο υψηλά νοήματα μέσω του καλού τραγουδιού», πρόσθεσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Με τη συμμετοχή των Μ. Μητσιά και Πέτρου Γαϊτάνου

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του τριήμερου αφιερώματος θα περιέχει ένα απάνθισμα αγαπημένων έργων του συνθέτη όπως, «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Αργοναύτες», «Ωδαί», «Πρώτος Ύμνος» κ.α. Τα τραγούδια θα συνοδεύσουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζάκκας στο μαντολίνο και στο μπουζούκι.

Την Πέμπτη, το κοινό θα υποδεχτεί στη σκηνή τον αγαπημένο φίλο του νησιού Μανώλη Μητσιά, την Παρασκευή τον Πέτρο Γαϊτάνο, ενώ το Σάββατο, οι νεότερες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή προσεγγίζουν τις μουσικές των παλαιοτέρων με πολλή αγάπη και σεβασμό. Όπως εξηγεί ο κ. Ανδριόπουλος «η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια διανύει μια δύσκολη πορεία. Αυτό όμως πέρα των άλλων τινών έχει σαν αποτέλεσμα να παγώνουν τα πάντα, να χάνεται δηλαδή η δημιουργική πνοή και να διακόπτεται σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία αξιόλογων καλλιτεχνών και κοινού. Αυτό το θεωρώ το πιο καταστροφικό από όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο, γιατί οι φυσικές δυνάμεις του ελληνικού κοινού είναι οι γνήσιοι καλλιτέχνες του και μέσα από αυτού θα πάρει χαρά, κουράγιο και δύναμη».

Μ. Μητσιάς: «Ο Ηλίας είναι ένας από τους κορυφαίους συνθέτες»

Στο υψηλής καλλιτεχνικής και πνευματικής ποιότητας συνθετικό έργο του Ηλία Ανδριόπουλου αναφέρθηκε και ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος είχε τη χαρά να ερμηνεύσει το «τραγούδι του παλιού καιρού». «Ο Ηλίας είναι από τους συνθέτες που υπηρέτησαν το ελληνικό τραγούδι ολοκληρώνοντας ποιήματα που άλλοι ούτε τολμούσαν να τα πλησιάσουν και αυτό μου το επιβεβαίωσε πριν από 20 ημέρες και ο Γιώργος Παπαστεφάνου», σημείβσε.

Α. Labarche: «Επιστροφή στις χορωδιακές ρίζες μου»

Ιδιαίτερα χαρούμενη για την ευκαιρία που της δόθηκε μέσα από τη συνεργασία της με τον Μουσικό Όμιλο Σύρου να ξαναγυρίσει στις ρίζες της, τη χορωδιακή μουσική, εμφανίστηκε η αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Alice Labarche. “Πριν ασχοληθώ με τα όργανα και το κλαρινέτο, μάθαινα μουσική μέσω χορωδίας. Για μένα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος προσωπικά και μουσικά γιατί η ελληνική μουσική είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο, δεν τελειώνει πιστό. Όσο σκάβουμε, βρίσκουμε κι άλλα κι άλλα. Τόσο μουσικές, όσο και στίχους». Η κ. Labarche τόνισε μάλιστα πως μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ ποίησης και μουσικής, την οποία αγκαλιάζει θερμά το κοινό. «Αυτό το βιώνω εδώ και 20 χρόνια και κάθε φορά ανατριχιάζω, δεν το χορταίνω. Είναι τιμή μου που μπορώ να διευθύνω τη χορωδία σε τέτοιες βραδιές και ελπίζω να είμαστε αντάξιοι της τιμής που μας κάνουν οι καλεσμένοι μας», κατέληξε.

Τέλος, ο κ. Ανδριόπουλος πρόσθεσε πως ενώ οι περισσότερες χορωδίες επιλέγουν για το ρεπερτόριό τους τραγούδια παλαιότερου κύκλου, η κ. Labarche και η μικτή χορωδία θα παρουσιάσουν και τραγούδια της νεότερης συνθετικής του αντίληψης, δηλαδή αυτά που είναι πάνω σε στίχους του Κάλβου, του Σεφέρη και του.

Ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου κ. Γιάννης Αργυρίου ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά όλους τους συντελεστές του αφιερώματος, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός 2015» και προσκάλεσε το κοινό της Σύρου να ταξιδέψει για τις επόμενες τρεις ημέρες στα μουσικοποιητικά μονοπάτια του Ηλία Ανδριόπουλου.