Πέντε αξιόλογα χορωδιακά σύνολα στο 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης

Πλησιάστηκαν, γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν

Χορωδοί από το Γύθειο, την Αθήνα, το Ναύπλιο και φυσικά τη Σύρο «ένωσαν» τις φωνές τους επί σκηνής του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων», προσφέροντας μοναδικές στιγμές ποιοτικής μουσικής υπό τη σκέπη του 5ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Ερμούπολης, με την υπογραφή του Μουσικού Ομίλου Σύρου.

Ο επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός που συνδιοργανώνεται ετησίως με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επέστρεψε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με στόχο να συμβάλει με το υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου πρόγραμμά του στην πολιτιστική ανάπτυξη του Αρχιπελάγους.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού επί 33 συναπτά έτη, υποδέχτηκε φέτος στη συντροφιά του τον Μουσικό Όμιλο Γυθείου, τον Ψυχαγωγικό Όμιλο Σιδηροδρομικών, τη Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου και ένα ακόμη άξιο χορωδιακό σύνολο της Ερμούπολης, τη Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας.

Τους χορωδούς και μαέστρους που κατέκλυσαν το βράδυ του Σαββάτου το Θέατρο Απόλλων καλωσόρισε θερμά ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου, ο οποίος διετέλεσε και χρέη μαέστρου, αντικαθιστώντας προσωρινά την κ. Alice Labarche, εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που την κράτησε μακριά από τα καθήκοντά της.

Μουσικός Όμιλος Σύρου

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ άνοιξε η μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, εξέλιξη της αρχικά ανδρικής χορωδίας, τα περισσότερα μέλη της οποίας προέρχονταν από την εκκλησιαστική του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου, με την προσθήκη γυναικών. Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας ήταν το 1983 υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Νικήτα Δενδρινού στη «Λέσχη Ελλάς Σύρου». Μαέστροι έχουν διατελέσει: οι Νικήτας Δενδρινός, Βασίλης Φρατζίσκος, Δημήτρης Γκογκόσης, Εμίλ Χατζίεφ, Δημήτρης Παπαθεοδώρου και από το 2015 η Alice Labarche. Την χορωδία πλαισιώνουν ερασιτέχνες, που επιθυμούν να προκαλέσουν ανησυχίες στους νέους πάνω στο πνεύμα της καλής μουσικής και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους, σε μια τέχνη, γνήσια και πλούσια σε αισθήματα. Η χορωδία με τη συνοδεία του κ. Νίκου Ρούσσου στο πιάνου παρουσίασε τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Η. Ανδριόπουλου και Βαγγέλη Παπαθανασίου, καθώς και το «Lucia De Lammermoor» του Gaetano Donizetti.

Μουσικός Όμιλος Γυθείου

Στο ίδιο ρεπερτόριο, με μια πινελιά από Σύρο («Χαράματα» - Μάρκος Βαμβακάρης) κινήθηκε ο Μουσικός Όμιλος Γυθείου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1990 από μία ομάδα Γυθειατών που αγαπούσαν τη μουσική. Σκοπός του Ομίλου είναι η συνέχιση της μεγάλης μουσικής παράδοσης του Γυθείου, που άρχισε πριν από εκατό χρόνια και πλέον, η συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και η συμμετοχή σε φεστιβάλ και σε χορωδιακές συναντήσεις. Ο Όμιλος  έχει λάβει μέρος σε πλήθος μουσικών εκδηλώσεων τόσο την Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία, ενώ είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος. Την χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Γαργαλιώνης. Στο πιάνο συνόδευσε η Χρύσα Μάνδρου Φιλιππάκου.

Μικτή Χορωδία Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης

Μετά τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων στο 4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, αυτή τη φορά, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου υποδέχτηκε τη Μικτή Χορωδία του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας, η οποία μετράει περίπου 60 χρόνια ζωής. Από το 1955 περίπου έγιναν οι πρώτες προσπάθειες σύστασης μιας μιτής πολυφωνικής χορωδίας. Από το 2000 μέχρι σήμερα τη διεύθυνση της χορωδίας έχει ο καθηγητής Μουσικής Ιωάννης Ρηγούτσος. Η χορωδία αριθμεί τα 37 μέλη, τα περισσότερα των οποίων δε γνωρίζουν μουσική, αλλά την αγαπούν. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι χορωδοί συμμετέχουν έως και 60 χρόνια. Πλαισιώνει πολλές θρησκευτικές τελετές, πανηγύρεις, καθώς και επίσημες εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας στη Σύρο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Τήνος και η Σαντορίνη. Έχει δώσει αρκετές συναυλίες καθώς επίσης έχει συμμετάσχει και στο 7ο πανελλήνιο φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής στην Τρίπολη.

Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών

Μία ανάσα πριν το μεγάλο φινάλε, στη σκηνή εμφανίστηκε ο Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών, ο οποίος παρουσίασε τέσσερα ελληνικά τραγούδια και ένα κομμάτι από τη Λατινική Αμερική. Το χορωδιακό τμήμα του ιδρύθηκε το 1955 από τεχνίτες και εργάτες του Ο.Σ.Ε. που αγαπούσαν τη χορωδιακή μουσική. Από το ξεκίνημά της η χορωδία κατέστη ένα υπέροχο μουσικό συγκρότημα που η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Οι εμφανίσεις της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καταξίωσαν τη χορωδία ως μία από τις καλύτερες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανισθεί στη Γαλλία, στην Ισπανία, την Κολομβία, στο Μονακό, Ιταλία, στην Πολωνία, στο Βέλγιο και στην Κωνσταντινούπολη και στις περισσότερες από τις πόλεις της πατρίδας μας, αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. Πολλοί και σπουδαίοι μαέστροι διηύθυναν τη Χορωδία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης διαδρομής της όπως ο Σώτος Βασιλειάδης, ο Γ. Διαμαντής, με κορυφαία την κα. Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, που από το 1987 με την πρωτοποριακή της διεύθυνση άνοιξε νέους ορίζοντες σαν μουσικό άκουσμα, πέρα από την καθαρά παραδοσιακή μουσική. Μετά την αποχώρησή της από το Δ.Σ. του Ομίλου, ο Όμιλος την ανακήρυξε Επίτιμη Μαέστρο της Χορωδίας. Σήμερα τη Χορωδία διευθύνει ο Αιμίλιος Γιαννακόπουλος.

Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου, η οποία αναδιοργανώθηκε πλήρως τον Ιανουάριο του 2003 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αρχικά δημιουργήθηκαν τμήματα παιδικού και νεανικού χορωδιακού τραγουδιού και στις αρχές του 2006 πολυφωνικό τμήμα ενηλίκων που έκανε την πρώτη του εμφάνιση παραμονές του 2007 στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία της αποτέλεσε η διοργάνωση του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χορωδιών από 20 έως 22 Νοεμβρίου 2009 η επιτυχία του οποίου αναβάθμισε ουσιαστικά το θεσμό και έδωσε ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού στην Ελλάδα. Τη διεύθυνση του Πολυφωνικού τμήματος της Δημοτικής Χορωδίας Ναυπλίου έχει ο Θεοδόσης Αντωνιάδης. Στο πιάνο συνόδευσε η Ελένη Μπελέση.

Το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης παρακολούθησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού και πλήθος φιλόμουσων.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της βραδιάς, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τίμησε το μέλος, φίλο και μεγάλο υποστηρικτή των δράσεών του, Σταύρο Κοή, ενώ απονεμήθηκαν αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους όλων των χορωδιών.