Η Βραζιλιάνικη μουσική παράδοση συναντά τη σύγχρονη ελληνική Jazz δημιουργία

6o Φεστιβάλ Jazz in Paros

Οκτώ εξαίρετοι καλλιτέχνες με έντονη παρουσία στην ελληνική και διεθνή Jazz σκηνή, που αποκτά σταθερά και δυναμικά ολοένα και περισσότερους φίλους, συνθέτουν το πλούσιο “μωσαϊκό” του 6ου  Φεστιβάλ Jazz in Paros.

Ο αγαπημένος μουσικός θεσμός στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων επιστρέφει το Σάββατο 23 Ιουλίου στην περιοχή Μοναστήρι με μία μοναδική μαραθώνια εκδήλωση.

Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 18:00 στο χώρο του restaurant-bar του Πάρκου με ένα πάρτι στους ρυθμούς της Βραζιλιάνικης Τζαζ με την DJ Kafka και σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ. Στις 21:00, ακολουθεί η “Jazz in Action” συναυλία στο αμφιθέατρο Αρχίλοχος του Πάρκου.

Μέσα από την οπτική τριών κορυφαίων μουσικών, του Σπύρου Μάνεση, του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και του Βραζιλιάνου τσελίστα και ενορχηστρωτή Jaques Morelenbaum  η Βραζιλιάνικη μουσική παράδοση θα συναντήσει τη σύγχρονη ελληνική Jazz δημιουργία.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο έξοχος μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης που συγκεντρώνει διακρίσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Νέα Υόρκη.

Στη συναυλία θα ακουστούν επίσης συνθέσεις του Πέτρου Κλαμπάνη από το πρόσφατο album του Minor Dispute, παρουσιαζόμενες με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, καθώς και μουσική των υπόλοιπων μελών του σχήματος.

Μοναδική μουσική συνεύρεση

Ο Jaques Morelenbaum αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της βραζιλιάνικης μουσικής και από τους λίγους βραζιλιάνους που συνεργάζονται ακόμα και σήμερα με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς Jazz σκηνής. Από τη μόνιμη συμμετοχή του στο σχήμα του Antonio Carlos Jobim την δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα όπου παίζει με τον κορυφαίο Ιταλό τρομπετίστα Paolo Fresu, οι συνεργασίες του είναι η ιστορία τόσο της Βραζιλιάνικης μουσικής όσο και της Jazz. O Morelenbaum θα ταξιδέψει μουσικά το κοινό με το Cello του σε όλη την πορεία που ακολούθησαν τα δύο αυτά μουσικά στυλ μέσα από την συνύπαρξή τους, ενώ θα τον συνοδέψουν κορυφαίοι μουσικοί της Ελληνικής Jazz σκηνής.

Το trio Morning Bound, αποτελούμενο από Tammy Scheffer, φωνητικά, τον ελληνικής καταγωγής Παναγιώτη Ανδρέου στο μπάσο και τον ντράμερ Ronen Itzik, έρχεται στο νησί της Πάρου κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη. Η μουσική του σχήματος είναι ένα παιχνιδιάρικο μείγμα της ηλεκτρονικής μουσικής, της pop και της rock, που διατηρεί παράλληλα μία ρευστότητα και έναν αυτοσχεδιασμό στην απόδοση, εμπνευσμένη από την Jazz και world music. Τα loops και τα effects χρησιμοποιούνται τόσο στα φωνητικά όσο και στο μπάσο για έναν σύγχρονο ήχο που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο και το οικείο με το πειραματικό.

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Κώστας Μπαλταζάνης, μαζί με το group του από τη Νέα Υόρκη, όπου ζει τα τελευταία 4 χρόνια θα παρουσιάσει μια σειρά συνθέσεών του από το πρόσφατο album του “End of Seas”. Αυτός ο ιδιαίτερα ευφάνταστος μουσικός έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με τον Jeff Tain Watts και Alex Foster μεταξύ άλλων, καθώς και περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Η συναυλία “Jazz in Action” συνδιοργανώνεται με το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, την υποστήριξη της AMKE b jazz και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδράση για την οικονομική στήριξη της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων στην Λέσβο.

Ετικέτες: