Κονσέρτα για βιολοντσέλο και βιολί στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Σπουδαίοι Καλλιτέχνες

Τον τσελίστα Nicholas Canellakis από την Αμερική και τον βιολιστή Pavel Šporcl από την Τσεχία απήλαυσε το κοινό της Σύρου στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου.

Μέσα από δύο μοναδικά κονσέρτα για βιολοντσέλο και βιολί παρουσιάστηκαν έργα του Μπετόβεν και του Aυστριακού συνθέτη Φραντς Γιόζεφ Χάιντν.

Τους δύο καλλιτέχνες συνόδευσε η Pan-European Philharmonia, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις.

Η βραδιά ξεκίνησε με τη διάσημη εισαγωγή Κοριολανός, έργο 62 (1807) του Μπετόβεν.

Στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Nicholas Canellakis διηύθυνε το έργο του Haydn “κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα No.1 σε Ντο Μείζονα, Hob.VIIb:1 (1761-65)”. Ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης πραγματοποίησε το πρώτο του κονσέρτο το 2015 στο Carnegie Hall στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αμερικής. Ανήκοντας στο δυναμικό του Chamber Music Society του Lincoln Center εμφανίζεται στην Αίθουσα Alice Tully και λαμβάνει μέρος σε περιοδείες. Πραγματοποιεί συχνές εμφανίσεις στο Bargemusic στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετά μουσικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων της Σάντα Φε, της Σαρασότα και του Άσπεν. Είναι απόφοιτος του Curtis Institute of Music και του New England Conservatory και έχει έδρα στο Brooklyn College Conservatory of Music.

Την παρθενική εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Αιγαίου πραγματοποίησε ο Pavel Šporcl με το κονσέρτο του Μπετόβεν για βιολί και ορχήστρα σε Ρε Μείζονα, Op.61 (1806). Έχοντας στο ενεργητικό του ένα μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων, ο ταλαντούχος βιολιστής από την Τσεχία έχει εμφανιστεί στη σκηνή μαζί με Διεθνείς Ορχήστρες, όπως η Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας η Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο και η Radio Ορχήστρα της Ουγγαρίας. Οι δουλειές του «Gypsy Way” (2008) και «Gypsy Fire» (2014) μαζί με μία gypsy μπάντα ταξίδεψαν σε αρκετές πόλεις του κόσμου, όπου πραγματοποίησαν 300 περίπου συναυλίες.