Χορωδιακό αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο

Κομμάτι της συλλογικής μνήμης μας

«Για χατίρι» του φιλόμουσου κοινού της Σύρου, αλλά και όλων εκείνων που αγαπούν το καλό, ελληνικό τραγούδι και σέβονται την ιστορία και τους ανθρώπους που το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν με πάθος, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τιμά αυτό το καλοκαίρι έναν σπουδαίο δημιουργό.

Έναν χρόνο μετά το τριήμερο χορωδιακό αφιέρωμα στον Ηλία Ανδριόπουλο με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά, του Πέτρου Γαϊτάνου και των Ελένης και Σουζάνας Βουγιουκλή, η μικτή χορωδία του Ομίλου αφιερώνει τη φετινή εκδήλωσή της σ’ έναν κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, που τα τραγούδια του έχουν γίνει κομμάτι της συλλογικής μνήμης μας.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου τιμά με το 3ο Χορωδιακό Αφιέρωμα τον Σταύρο Ξαρχάκο, έναν σημαντικό συνθέτη, που εκτός από μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, έχει γράψει μεγάλες λαϊκές επιτυχίες, καθώς και σουίτες μπαλέτου, κονσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο συνθέτης θα παραστεί στις διήμερες εκδηλώσεις του Ομίλου.

Πλούσιο μουσικό έργο

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στο Παρίσι με την Nadia Boulanger και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης με τον David Diamond και τον τιτάνα της κλασσικής μουσικής Leonard Bernstein.

Tο μουσικό του έργο ξεκίνησε το 1962, όπου σε ηλικία 23 ετών, έγραψε τη μουσική για την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Το Ταξίδι» στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Νίκος Κούρκουλος και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μεταξύ των ταινιών, τις οποίες «έντυσε» μουσικά, βρίσκονται «Τα Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, η «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, η «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» του Αλέκου Σακελλάριου, οι «Διπλοπενιές» του Γιώργου Σκαλενάκη, ενώ το τραγούδι «Ένα πρωινό» από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» έγραψε τη δική του ιστορία. Συνολικά, ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε μουσική για 21 κινηματογραφικές ταινίες, με ένα μουσικό έργο που συνεχίστηκε μέχρι το 2009 στην ταινία "Γκίνες" του Αλέξη Καρδάρα.

Οσκαρικών αξιώσεων συνθέσεις

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60,ο συνθέτης επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην κλασσική μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα. Καταξιωμένος συνθέτης, με οσκαρικών αξιώσεων συνθέσεις, που είδε κατάματα τον λυρικό Χατζιδάκι και τον επικό Θεοδωράκη.  Όπως σημειώνει ο Μουσικός Όμιλος, «ο κ. Ξαρχάκος αφουγκράζεται τα μηνύματα της εκάστοτε εποχής, αποδίδοντας την αρχοντιά και τη λεβεντιά της αρχέγονης φυλής μας, όπως αυτά ήταν διακριτά πριν από την σημερινή πολτοποίηση και διαστρέβλωση. Αρπάζει με την ορμή και τη φλόγα του ενθουσιώδη νέου τα φτερά του που ‘ναι καμωμένα από νότες και πετάει πάνω από τον ελληνικό ουρανό. Αναδεύει μυρωδιές και χρώματα μέσα σ’ έναν αέναο κυκλικό χορό που θα εξευμενίσει τις ψυχές για να μας πει το αμάν του αμαρτωλού πάθους και το αμήν της θρησκευτικής κατάνυξης. Είναι από τις πιο σημαντικές και συνάμα πιο διακριτικές φιγούρες της καλλιτεχνικής σκηνής που είναι πάντα παρών και εμφανίζεται μόνο στο τέλος, για να μας επιβεβαιώνει πώς η σεμνότητα είναι ίδιον των σπουδαίων».

Φιλική συμμετοχή της Ηρώς Σαΐα

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιουλίου στο Θέατρο Απόλλων. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ φιλικά θα συμμετέχουν η Ηρώ Σαΐα και πλήρης Ορχήστρα.

Η Ηρώ Σαΐα είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Νέου ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη και του τμήματος των Σπουδών στον ελληνικό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Παράλληλα σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο. Η ίδια ξεκίνησε να εμφανίζεται στο θέατρο από το 2004, ενώ από το 2005 ξεκινά την πορεία της στο τραγούδι με την πρώτη της συνεργασία να είναι με τον Ορφέα Περίδη. Στη συνέχεια, έγινε μέλος των «Σπείρα Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη. Εκείνος άλλωστε υπογράφει και την παράσταση "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" την οποία παρουσίασε πρώτη φορά το 2010 και επανέλαβε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο «Απόλλων», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.