Συναυλία ορχήστρας πνευστών και κρουστών από τις Φιλαρμονικές Δήμων Σύρου – Ερμούπολης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Χάρμα ώτων και οφθαλμών

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου ταξίδεψε χθες το κοινό του νησιού σε μοναδικά μουσικά «πελάγη» με συνταξιδιώτες δύο διαφορετικά μουσικά σύνολα, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και την Παιδική Γαλλική Χορωδία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Francis Bardot.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο προαύλιο του Καθολικού Ησυχαστηρίου "Παναγία της Ελπίδας" της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και πλήθους κόσμου.

Αγγελικές φωνές

Η εκδήλωση άνοιξε με τη μοναδική Παιδική Χορωδία της Γαλλίας η οποία δημιουργήθηκε το 1969 από τον πρώην Καθηγητή Λατινικών, Αρχαίων Ελληνικών και Παιδαγωγικής κ. Φράνσις Μαρντώ. Φημισμένη για το στρογγυλό και ευρύ φωνητικό φάσμα ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο πιο απαιτητικό ρεπερτόριο. Υπό την διεύθυνση του κ. Μπαρντώ, ο οποίος θεωρείται στη Γαλλία ειδικός σε θέματα που άπτονται των παιδικών φωνητικών, η χορωδία κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό των κριτικών τόσο στον γαλλικό όσο και στον διεθνή τύπο. Η συγκεκριμένη χορωδία έχει τραγουδήσει υπό τη διεύθυνση των καλύτερων μαέστρων παγκοσμίως ενώ παράλληλα έχει συνοδεύσει μύθους της λυρικής τέχνης όπως τον Λουτσιάνο Παβαρότι σε μοναδικές ερμηνείες. Με τις πρόσφατες περιοδείες της σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδά και Ελλάδα, η Χορωδία ερμηνεύοντας γαλλικό ρεπερτόριο συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο των συνεχόμενων επιτυχιών.

Πληθώρα διακρίσεων

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης αποτελείται από 70 εθελοντές μουσικούς  και 20μελές φυτώριο. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ ορχηστρών, έχοντας αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει εννέα φορές φεστιβάλ φιλαρμονικών με δεκάδες συμμετοχές. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Πολωνία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες η Φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης ταξίδεψε με σκοπό τη μουσική αναζήτηση.

Το 2000 αναλαμβάνει αρχιμουσικός ο Νικόλαος Χρυσοχόου, μουσικός με πλούσια επαγγελματική κατάρτιση και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου master in conducting από το American band College του South Oregon University. Καθηγητής μουσικής σε σχολεία, ωδεία, αλλά και ενορχηστρωτής σε ηχογραφήσεις ποικίλων μουσικών συνόλων, ο κ. Χρυσοχόου είναι βασικός συντελεστής για τις καλλιτεχνικές επιδόσεις της Φιλαρμονικής.

Γεράσιμος Ιωαννίδης & Τιερί Αμπράμοβιτς

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ορχήστρας των προηγούμενων ημερών στη Σύρο, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον εξωτερικό συνεργάτη της Φιλαρμονικής, τρομπετίστα Γεράσιμο Ιωαννίδη, μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο κ. Ιωαννίδης έχει συμμετάσχει ως καθηγητής τρομπέτας και διευθυντής μπάντας σε διεθνή σεμινάρια, έχει εμφανισθεί ως σολίστ σε πληθώρα χωρών του εξωτερικού συμπράττοντας με άλλους διάσημους σολίστ, ενώ έχει προσκληθεί ως τιμώμενος καλλιτέχνης στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας σε Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης εκτελεστών τρομπέτας (ITG) και στο Great American brass band Festival στο Kentucky USA.

Στο πλαίσιο της χθεσινής βραδιάς, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τους μουσικούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπό τη διεύθυνση ενός ακόμα μαέστρου του Τιερί Αμπράμοβιτς. Έχοντας ασχοληθεί με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια, ο κ. Αμπράμοβιτς ακολούθησε σπουδές πάνω στο κόρνο και τη διεύθυνση ορχήστρας πνευστών, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία. Διατελεί μαέστρος σε αρκετές ορχήστρες πνευστών, αλλά και σε μουσικά σχήματα χάλκινων στη Γερμανία. Τέλος είναι τακτικός λέκτορας με αντικείμενο τη διεύθυνση ορχήστρας στο German Wind Music Association.