Έναρξη του 23ου Φεστιβάλ Κιθάρας στην Ερμούπολη

Μουσικές περιπλανήσεις με πλοηγό την κιθάρα

Με ένα μοναδικό αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ματωμένος Γάμος» ξεκίνησε το φετινό ταξίδι της Σύρου στον μαγικό κόσμο της μουσικής με πλοηγό την Κιθάρα.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας επέστρεψε για 23η συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να χαρίσει μοναδικές μουσικές απολαύσεις στο Θέατρο Απόλλων, την Πινακοθήκη Κυκλάδων και το Κηπάριο της Μεταμόρφωσης.

Το φεστιβάλ εκτός από τις συναυλίες περιλαμβάνει σεμινάρια κιθάρας από προσκεκλημένους σολίστ και καθηγητές, διαγωνισμούς για 3 διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες και ένα workshop για ορχήστρα από κιθάρες.

Στην έναρξη του φεστιβάλ, το φιλόμουσο κοινό του νησιού υποδέχτηκε στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης τη Μαρία Φραγκιαδάκη, η οποία «έντυσε» με τη φωνή της το αριστούργημα του Χατζιδάκι με τη συνοδεία του Γάλλου Sebastian Vachez στην κιθάρα. Προηγήθηκε ένα ρεσιτάλ του Γερμανού Daniel Marx, νικητή των περσινών κιθαριστικών αγώνων της Ερμούπολης σε έργα των Paganini, Scarlatti, Piazzolla και Zamboni.

Χθες, ο εικαστικός χώρος της Πινακοθήκης των Κυκλάδων φιλοξένησε ένα εκπληκτικό ρεσιτάλ της Julia Malischnig από την Αυστρία (σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα και ειδικά προσκεκλημένη του φεστιβάλ κιθάρας) η οποία χρησιμοποιεί και την φωνή της σαν δεύτερο εκφραστικό όργανο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η "Hesperia" Guitar Orchestra σε διεύθυνση Φραγκούλη Καραγιαννόπουλου ερμήνευσε έργα των Χατζιδάκι,I. Albeniz, S. Rak κ.α.

Απόψε, στο δροσερό κηπάριο κάτω από το Ναό της Μεταμόρφωσης τα ρεμπέτικα συναντούν τα Μπλουζ. Ο Hrach Altunyan (Αρμενία) σε βιωματικά κομμάτια μπλουζ στο πρώτο μέρος και η κιθαριστική ομάδα του Διονύση Κατινάκη με μια αναδρομή ρεμπέτικο στο δεύτερο.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου πάλι στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων η Γαλλική μουσική και συγκεκριμένα η μουσική της Edith Piaf έχει την τιμητική της. Με τίτλο “Sous le ciel de Piaf” οι Ναταλί και Πιερ Γκολιό παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μεγάλη Γαλλίδα ερμηνεύτρια.

Το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία στο θέατρο Απόλλων την Παρασκευή 29 Ιουλίου με ένα μουσικό πανόραμα του φεστιβάλ από τους σολίστ, τους νικητές του διαγωνισμού και την κιθαριστική ορχήστρα του φεστιβάλ σε διεύθυνση Άγγελου Νικολόπουλου.