Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα και πολλά σχέδια για την εδραίωση και ανάπτυξή του

Μεγάλο όφελος για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

  • Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2019 - 06:18

Συναυλίες, παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις και ξεναγήσεις συνθέτουν τον φετινό κορμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Μετά από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις, το Φεστιβάλ ΑΝΩ προετοιμάζει το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξής του για την επόμενη τριετία από διαφορετικό και αναμφίβολα, πλεονεκτικότερο σημείο εκκίνησης. Με δεκάδες αναφορές, συνεντεύξεις και αφιερώματα σε έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης, το Φεστιβάλ έχει κερδίσει - σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα - έναν αξιοζήλευτο βαθμό αναγνωρισιμότητας εντός ελληνικών συνόρων.

Επιπλέον, άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ ΑΝΩ, σύμφωνα με τα οποία το κοινό του δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο τόσο από το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ, όσο και από την οργάνωση του, ενώ προτίθεται  να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και της επόμενης χρονιάς, καθώς και να συστήσει τη διοργάνωση σε φίλους του. Σημαντικό καταγράφεται μέσα από την έρευνα και το όφελος για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, αφού το Φεστιβάλ συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητάς του την περίοδο διεξαγωγής του, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην οικονομική τόνωση των καταστημάτων της περιοχής.

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ «ΑΝΩ» παρουσιάστηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε δημοσιογράφους από τη Σύρο, τις Κυκλάδες και την Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές για το σπουδαίο έργο τους, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα απέφερε σημαντικούς καρπούς, όπως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η καθιέρωση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου ως χώρου πραγματοποίησης συναυλιών υψηλού επιπέδου.

Πρόγραμμα συναυλιών

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι (19-25 Αυγούστου) επεσήμανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Χρήστος Κανελλόπουλος.

Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019, το κοινό θα υποδεχθεί τον Αυστριακό οργανίστα Klauss Sonnleitner, που δραστηριοποιείται στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Φλωριανού στην πόλη Λιντς της Αυστρίας.

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και όμποε θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 22 Αυγούστου ο Ελεβετός οργανίστας Alois Koch και ο Έλληνας ομποῒστας Δημήτρης Σιδέρης. Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για ένα ενδιαφέρον «πάντρεμα», δεδομένου ότι ο γλυκός και ζεστός άηχος του όμποε θα συνδυαστεί με τον επιβλητικό ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου.

Τέλος, την Κυριακή 25 Αυγούστου, η πρώην υπότροφος και νυν οργανίστρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ουρανίου Γκάσιου και ο Θεόδωρος Ματούλας θα παρουσιάσουν έργα για εκκλησιαστικό όργανο και άρπα.

Η πρώτη παράλληλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Ο Πολωνός οργανίστας Damian Skowronski θα αυτοσχεδιάσει, σε θέματα που θα του δοθούν από γνωστά θέματα κινηματογραφικής μουσικής.

Η συνεισφορά του εκκλησιαστικού οργάνου στο βωβό κινηματογράφο υπό τη μορφή του κινηματογραφικού οργάνου θα αναδειχθεί μέσα μία μοναδική συναυλία του Δημήτρη Κεραμιδάκη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου στο Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδος" Ιεράς Μονής Αδελφών του Ελέους, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Όπως τόνισε, ο κ. Κανελλόπουλος, τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, το κινηματογραφικό όργανο ηχούσε σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.

Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Την επιμέλεια των διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν πριν από τις συναυλίες αναλαμβάνει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

Τις ημέρες των συναυλιών θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.

Στους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, αλλά και τους υποστηρικτές του «ΑΝΩ» αναφέρθηκε η υπεύθυνη χορηγιών του Φεστιβάλ, Μαρία Μαυρίκου. Μέγας δωρητής είναι και φέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που χρηματοδοτεί την ανακατασκευή του εκκλησιαστικού οργάνου και τον κλιματισμό του καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής μίλησε για τους στόχους που επιτεύχθηκαν μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και τα επόμενα σχέδια των διοργανωτών.

Επόμενοι στόχοι

Με σκοπό την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και εδραίωση του, στην παρούσα πρόταση προγραμματίζονται για την τριετία 2019-2021 σημαντικά έργα για το μέλλον του Φεστιβάλ, με πρωταρχικής σημασίας την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, καθώς και την εγκατάσταση κλιματιστικών στο ναό. Μετά την ολοκλήρωση των δυο αυτών έργων,  το Φεστιβάλ θα διαθέτει τις στέρεες εκείνες βάσεις που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Καθοριστικής σημασίας για την προβολή του Φεστιβάλ στο εξωτερικό κρίνεται η παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τη σημασία του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου για την Άνω Σύρο και η προώθηση της προβολής του σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης και των Η.Π.Α. 

Μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της ιστοσελίδας του και της δημιουργίας ειδικής ενότητας για την παρουσίαση φεστιβάλ και συναυλιών εκκλησιαστικού οργάνου που πραγματοποιούνται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, το Φεστιβάλ ΑΝΩ στοχεύει στη διεκδίκηση ηγετικού ρόλου στο χώρο του εκκλησιαστικού οργάνου στη χώρα μας. Εντάσσοντας μεσοπρόθεσμα στο πρόγραμμα του και εκπαιδευτικές δράσεις διεθνούς εμβέλειας, το Φεστιβάλ θα επιδιώξει την εδραίωση της Άνω Σύρου ως το κέντρο εκκλησιαστικού οργάνου της Ελλάδας.

Ανεξαρτησία & Βιωσιμότητα

Διατηρώντας την ελεύθερη είσοδο του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και με στόχο την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της βιωσιμότητας του μετά το 2021, το Φεστιβάλ την προσεχή τριετία προσανατολίζεται στη διερεύνηση,  καλλιέργεια και ωρίμανση των προϋποθέσεων για:    

• την ανάπτυξη συνεργασιών με Πρεσβείες για τον εμπλουτισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος και τη στήριξη του διεθνούς χαρακτήρα του,

• την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τον  πολιτισμό, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η περαιτέρω δικτύωση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λειτουργικά θέματα,

• την επίτευξη συνεργασιών με φορείς ανάλογων διοργανώσεων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,

• την αναζήτηση χορηγών και υποστηρικτών εκτός ελληνικών συνόρων,

• την καθιέρωση ενός υψηλού επιπέδου ετήσιου master class για κατόχους πτυχίου εκκλησιαστικού οργάνου, το οποίο θα προηγείται του βασικού κορμού του Φεστιβάλ, προκειμένου οι συμμετέχοντες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο της διοργάνωσης,

• την καθιέρωση κύκλου παρουσιάσεων της ιστορίας και της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.

Ο κύκλος των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΑΝΩ άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου με την προ-φεστιβαλική συναυλία της Χριστίνας Αντωνιάδου και του Νίκου Σπανάτη, οι οποίοι παρουσίασαν Χριστίνα Αντωνιάδου και Νίκο Σπανάτη.