Οι διοργανώτριες του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου παρουσιάζουν το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και μοιράζονται τη χαρά τους για την επιτυχία του και την έμπνευση που έχει σκορπίσει στα οχτώ χρόνια ζωής του

Εθελοντική εργασία επαγγελματικού επιπέδου

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, χορευτές και μουσικοί, συνθέτουν την παρέα του 8ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο έρχεται με γοργά βήματα στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων για να μας μεταδώσει το κέφι του και τις γνώσεις του.

Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί από 22 έως 27 Ιουλίου 2019 και είναι έτοιμη να μας μυήσει στους ρυθμούς του Swing, του Jazz και του Lindy Hop με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αργεντινή και την Ινδία.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο, υλοποιεί νέες ιδέες και παράλληλα αποτελεί έμπνευση για τη «γέννηση» αντίστοιχων διοργανώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο.

«Καλλιτέχνες οι οποίοι ήρθαν στις εκδηλώσεις μας, πέρασαν ωραία και γνώρισαν εκ των έσω τις διαδικασίες, στη συνέχεια δημιούργησαν φεστιβάλ στους δικούς τους τόπους», δηλώνουν στην «Κοινή Γνώμη» οι υπεύθυνες της αγαπημένης μουσικής διοργάνωσης, Κριστέλ Λούκιτς και Κάντια Πρίντεζη. Προσθέτουν μάλιστα, πως οι ίδιες όχι μόνο δε λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες, αλλά τις ενισχύουν κιόλας, παρέχοντας τις εμπειρίες και τη βοήθειά τους, καθώς στόχος τους είναι η υποστήριξη και ανάδειξη του ακορντεόν, ώστε αυτό να κατέχει τη θέση που του αξίζει σε ένα μουσικό σύνολο.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του οργάνου»

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ της Σύρου άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο, καθώς και την πραγματοποίηση σεμιναρίων ακορντεόν στην Κρήτη και τις Μουσικές Αυλές στην Ικαρία, όπου για δύο συνεχόμενες χρονιές δίδαξε η Χαρούλα Τσαλπαρά, συμμετέχουσα στο Φεστιβάλ Ακορντεόν του 2017.

«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρα για τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση που γνωρίζει πλέον το ακορντεόν», επισημαίνει η κ. Λούκιτς, εξηγώντας πως όταν ήρθε από τη Γαλλία είδε με έκπληξη ότι το ακορντεόν είναι δεύτερο όργανο μέσα σε ένα ελληνικό μουσικό σχήμα, σε αντίθεση με τη χώρα της, όπου βρίσκεται μπροστά. Με τη σειρά της η κ. Πρίντεζη τονίζει ότι κατά το παρελθόν, το ακορντεόν ήταν λίγο υποτιμημένο και το ρεπερτόριό του πολύ συγκεκριμένο και παρωχημένο. «Από την αρχή θέλαμε να σπάσουμε το κατεστημένο και να αναδείξουμε τις δυνατότητες αυτού του οργάνου», διευκρινίζουν οι υπεύθυνες.

Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ καταπιάνεται με διαφορετικά είδη και δοκιμάζει καινούρια πράγματα (σύγχρονη παράσταση στο Θέατρο Απόλλων, κλασικό ρεπερτόριο σε ναούς swing, ρεμπέτικο, musette, tango, ταραντέλα κ.α.). Αυτή είναι και η διαφορά του από αντίστοιχες διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που απευθύνεται κατ’ εξοχήν σε διπλωματούχους ακορντεονίστες, κλασικούς παίκτες με ακαδημαϊκές σπουδές.

«Έχουμε πάθει ταύτιση και εξάρτηση με το φεστιβάλ»

Η οχτάχρονη πορεία του Φεστιβάλ είναι ταυτισμένη με τη ζωή των δύο κυριών. «Το Φεστιβάλ βρίσκεται πάντα στο μυαλό μου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είτε δουλεύω γι’ αυτό, είτε όχι», δηλώνει η Κάντια Πρίντεζη. «Χρόνο με το χρόνο το βελτιώνουμε. Δεν ξεκολλάμε από αυτό. Έχουμε πάθει ταύτιση και εξάρτηση. Και το σημαντικό είναι ότι έχουμε δέσει πάρα πολύ οι δυο μας. Μπορεί από τη δεύτερη χρονιά να μειώθηκε η ομάδα, λόγω υποχρεώσεων των υπολοίπων, ωστόσο αυτό αποδείχτηκε ένα μεγάλο συν, γιατί συνεννοούμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και η μία βοηθά και συμπληρώνει την άλλη. Υπάρχει και ανεξαρτησία κινήσεων και συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως παρόλο που εργάζονται εθελοντικά για το συγκεκριμένο σκοπό, το επίπεδο της δουλειάς τους είναι επαγγελματικό.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου διοργανώνεται από εθελοντές της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας “Ούριος Άνεμος”, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και πολλών ακόμη φορέων και χορηγών.

Μια εβδομάδα «Red Sock»!

Φέτος το χειμώνα, ο διάσημος ακορντεονίστας Richard Galliano, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μια συναυλία, ντυμένος στα μαύρα και φορώντας φινετσάτες κόκκινες κάλτσες… Αυτές οι Red Shocks έφεραν στο νου των διοργανωτών του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου αυτό το ονειρικό, κόκκινο σοκ που ζουν κάθε χρόνο, μέσα στη μαγεία της μουσικής και την αγάπη των ανθρώπων…

Η διάθεση και τα συναισθήματα χτυπάνε Κόκκινο και η εμπειρία μετουσιώνεται σε Σοκ. Έτσι, για άλλη μια χρονιά ετοιμάζονται να ζήσουν το δικό τους “Red Sock”.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα διεξαχθούν συνολικά τέσσερα σεμινάρια, κάποια εκ των οποίων απευθύνονται σε όλα τα είδη οργάνων.

Η χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop, με τους Μαριάντζελα Σαλίχου και Άλεξ Παλαμίδη, θα μας εμπνεύσουν με το χορό τους, τις φιγούρες τους και την ατμόσφαιρα των κλάμπ χορού του Χάρλεμ της δεκαετίας 30-40 μαθαίνοντας μας να χορεύουμε Lindy Hop. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση, μόνο η διάθεση για χορό.

Ο Γιώργος Τσιατσούλης θα διδάξει τους προχωρημένους ακορντεονίστες και θα εμβαθύνει στις μουσικές έννοιες της τζαζ, του αυτοσχεδιασμού, της αρμονίας και στις ιδιαιτερότητες στη μελέτη του ακορντεόν. Απαιτούνται γνώσεις θεωρίας, αρμονίας και βασικές γνώσεις τζαζ.

Από τη Γαλλία, η Maryll Abbas (ακορντεόν), ο Joris Viquesnel (κιθάρα) και ο Benoît Josse (βιολί) θα παρουσιάσουν ένα Μanouche σεμινάριο, για ακορντεονίστες, κιθαρίστες, βιολονίστες, μπασίστες, κλαρινετίστες κ.α. Θα μας μάθουν να “swing-άρουμε” μοναχικά και συντροφικά. Για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, ένα σεμινάριο με δασκάλους και άλλων οργάνων. Απευθύνεται σε μουσικούς μεσαίου επιπέδου.

Τέλος, η Μαρία Δελή θα μας οδηγήσει στην ηχητική εξερεύνηση του αυτοσχεδιασμού με σκοπό την ελεύθερη μουσική δημιουργία. Αυτοσχεδιαστική μουσική χωρίς ύφος, είδος και φόρμα… αυτοσχεδιασμός από τη φύση του. Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σ’ όλα τα όργανα και σ’ όλα τα επίπεδα.

Το μουσικό πρόγραμμα της διοργάνωσης αποτελείται από έξι συναυλίες που, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στις 22/7 το πενταμελές μουσικό σχήμα Je Swing θα παρουσιάσει στον Φοίνικα το θρυλικό ρεπερτόριο του Django Reinhardt.

Στις 23/7, το κοινό υποδέχεται στον Άγιο Παύλο στην Ποσειδωνία το γαλλικό Maryll Abbas Trio. Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα θα ταξιδέψει για μία ημέρα στην Τήνο, στο πλαίσιο της πρώτης συνεργασίας του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου με το Φεστιβάλ Τήνου 2019.

Συνθέσεις και θέματα εμπνευσμένα από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας και της Ελλάδας θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης από το ντουέτο Anámnezy

Το επόμενο βράδυ θα ακολουθήσει στην Ποσειδωνία η παραδοσιακή Ανοιχτή Μουσική Σκηνή με πολλούς μουσικούς και πολλές μουσικές εκπλήξεις. Το κέφι θα εκτοξεύσει το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, το γνωστό ελληνικό μουσικό σχήμα Gadjo Dilo, που συνδυάζει το τσιγγάνικο Manouche Swing και διασκευάζει αγαπημένα, ελληνικά τραγούδια.

Το Σάββατο 27/7, το Φεστιβάλ γιορτάζει και ολοκληρώνεται με μουσικές, μουσικούς, χορούς και χορευτές στον πεζόδρομο της Ερμούπολης και με μοναδικές χορευτικές στιγμές swing party, σε αγαπημένες μουσικές από τα ‘20s μέχρι και τα ‘50s και εντυπωσιακές φιγούρες με τους Athens Lindy Hop.

Στόχος η συνεργασία με άλλα φεστιβάλ της Σύρου και των Κυκλάδων

Πέρα από τη συνεργασία με σημαντικά φεστιβάλ των Κυκλάδων, στα σχέδια των διοργανωτών του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι και η συνεργασία του με άλλες μουσικές διοργανώσεις που διεξάγονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η αρχή έγινε με το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». Κατόπιν πρόσκλησης του εκτελεστικού Διευθυντή του, Χάρη Βεκρή, η Κάντια Πρίντεζη και η Κριστέλ Λούκιτς βρέθηκαν στη φετινή συνάντηση των φίλων του ούζου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου έγινε η πρώτη παρουσίαση του προωθητικού βίντεο του 3ου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και οι ίδιες το δικό τους φεστιβάλ, ενώπιον των προσκεκλημένων δημοσιογράφων από την Αθήνα.

«Τα δύο φεστιβάλ έχουν δύο κοινά. Συνεργάζονται με την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τα όργανα τα οποία αποδεικνύουν είναι πολύ κοντά. Το κλασικό ακορντεόν (μπαγιάν) παίζει το ρεπερτόριο του εκκλησιαστικού οργάνου, επομένων στη σκέψη μας είναι η διοργάνωση κάποιας κοινής συναυλίας», σημειώνει η κ. Πρίντεζη.