Ο μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος μίλησε για τη “Μεγάλη του Μάρκου Σχολή” και το κοινό απόλαυσε τη δεξιοτεχνία των μαθητών της στις “Συναντήσεις Απρόβλεπτες” στο café του ΙΑΝΟΥ

«Οι πιτσιρικάδες έχουν την ψυχή του ρεμπέτικου»

Οι «Συναντήσεις Απρόβλεπτες» στο café του ΙΑΝΟΥ υποδέχτηκαν τους μαθητές του Εν Χορδαίς & Οργάνοις {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}, που ταξίδεψαν ως την Αθήνα, προκειμένου να εμφανιστούν στη βραδιά προς τιμήν του ιδρυτή της Σχολής, μαέστρου, Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο μουσικοσυνθέτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα αποκλειστικά για τη Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, την ιδέα και το όραμα πίσω από την ίδρυσή της στη Σύρο, καθώς και για τη συμβολή στο όλο εγχείρημα του δασκάλου, Αρίστου Βαμβακούση.

Για τον Σταύρο Ξαρχάκο, τη Σχολή, τα παιδιά και το Σωματείο του “Εν Χορδαίς & Οργάνοις” μίλησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος, Στέλιος Νιώτης και ο Ταμίας, Βρασίδας Ζάβρας.

Κατόπιν του σύντομου κύκλου συζητήσεων, οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Μεγάλης του Μάρκου Σχολής, απέδωσαν τα πρέποντα τον μαέστρο τους με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντας τη μουσική τους να μιλήσει αντ' αυτών προς τιμήν του Σταύρου Ξαρχάκου, συνοδευόμενοι από τις φωνές των Μανώλη Μητσιά, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Θεοδόση Νικολετόπουλου, Σταυρούλας Μανωλοπούλου και Σταυρούλας Εσαμπαλίδη.

Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη και προβλήθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΙΑΝΟΥ.

«Ο Μάρκος ανήκει στο Γένος, όχι στο Έθνος»

Ανοίγοντας την μουσική αυτή βραδιά, η Μαργαρίτα Πουρνάρα μιλώντας για τον Σταύρο Ξαρχάκο σημείωσε, πως «πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει στη χώρα, τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά το ήθος του και ο τρόπος που έχει σταθεί στη ζωή, είναι μοναδικός και πέραν της μουσικής».

Ενημερώνοντας το κοινό, ότι ο μαέστρος είναι η ψυχή μίας τεράστιας προσπάθειας που έχει συντελεστεί στη Σύρο, ανέφερε, πως «το 2016 ξεκίνησε μία προσπάθεια η οποία καρποφόρησε το 2017, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η παραδοσιακή και λαϊκή μουσική με αξιώσεις μέσα στο χρόνο μέσα στο χρόνο, με κάποιες προδιαγραφές».

Παίρνοντας το λόγο ο ίδιος ο Σ. Ξαρχάκος, μίλησε για την απαρχή αυτής της πρωτοβουλίας, λέγοντας, πως «σε κάποια εκδήλωση, η οποία είχε γίνει προς τιμήν μου στη Σύρα, σε μία στιγμή, μεταξύ όλων, όσοι εκείνη τη βραδιά παρέλασαν από τη σκηνή, ήρθαν και οκτώ πιτσιρικάδες με μπουζούκια και άρχισαν να παίζουν. Τόσο με το άκουσμα, όσο και με αυτό που είδα, πρέπει να σας πω ότι συγκινήθηκα πάρα πολύ. Δεν περίμενα αυτοί οι πιτσιρικάδες να βγάζουν αυτό τον εξαίρετο ήχο, να έχουν την ψυχή του ρεμπέτικου τραγουδιού».

«Αυθόρμητα, εκείνο το βράδυ, γυρίζοντας προς το Δήμαρχο και τους διάφορους παράγοντες του νησιού, είπα ότι δεν είναι δυνατόν αυτά τα παιδιά να τα αφήσετε έτσι. Πρέπει να δημιουργηθεί μία σχολή. Και μου ήρθε στο νου “Η Μεγάλη του Γένους Σχολή” και συνειρμικά είπα, “Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή”. Γιατί ο Μάρκος ανήκει στο Γένος, όχι στο Έθνος», συνέχισε.

Έκτοτε, όπως εξήγησε ο μαέστρος, «για να δημιουργηθεί όλη αυτή η ιστορία περάσαμε πάρα πολλές δυσκολίες, πολλούς δύσκολους μήνες, χτυπώντας πόρτες. Όλο αυτό το μεγάλο έργο το είχε πάρει πάνω του ο Αντιπρόεδρος, Στέλιος Νιώτης, ο οποίος και το έφερε εις πέρας βέβαια, καταπληκτικά. Η τελευταία πόρτα που χτυπήσαμε, η μεγαλύτερη, η πιο βαριά, ήταν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο άνοιξε τελικά την πόρτα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτό».

Παράλληλα, ο μαέστρος απότισε φόρο τιμής με τη σειρά του και στον άνθρωπο «που κατ' αρχάς, μπόρεσε και πέρασε όλη αυτή την παράδοση σε αυτά τα πιτσιρίκια. Διότι αυτός είναι η “πνοή” όλης αυτής της ιστορίας. Και νομίζω, πως η αποψινή νύχτα ανήκει σε αυτόν και όχι σε μένα. Αυτός είναι ο δάσκαλος των παιδιών και δεν είναι άλλος, από τον Αρίστο Βαμβακούση. Φυσικά και στους υπόλοιπους δασκάλους των παιδιών».

Όπως τόνισε ο Σ. Ξαρχάκος, «η ψυχή όλης της προσπάθειας έχει αρχίσει από αυτόν τον άνθρωπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι Συριανοί, οι οποίοι δεν νομίζω ότι έχουν βοηθήσει και τόσο πολύ. Κατά βάθος, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι Συριανοί έχουν πρόβλημα με τον Βαμβακάρη και το ξέρουμε πάρα πολλοί αυτό», ευχαριστώντας για ακόμη μία φορά τον «άριστο Αρίστο», όπως χαρακτηριστικά είπε, «για όλα αυτά τα οποία έχει προσφέρει στη Σύρο».

Από την πλευρά του και εμφανώς συγκινημένος, ο Α. Βαμβακούσης παραδέχτηκε, πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για ένα μουσικό, από το να τον ευχαριστήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Του το ανταποδίδω μέσα απ' την καρδιά μου. Υπήρξα μαθητής του για δύο σεζόν. Άλλαξε όλη η θεωρία μου, όλη μου η αντιμετώπιση, στο θέμα της μουσικής μέσα στο μυαλό μου, λόγω του μαέστρου».

«Θέλω να γίνετε άνθρωποι με αξίες

Ο Αντιπρόεδρος του “Εν χορδαίς & Οργάνοις”, Στέλιος Νιώτης, επέλεξε να μοιραστεί με το κοινό τις σημειώσεις του, από την πρώτη συνάντηση του μαέστρου με τους μαθητές της Σχολής.

«Μία από τις πρώτες κουβέντες που είπε στα παιδιά ο μαέστρος, όταν τα πρωτογνώρισε, ήταν “θέλω πρώτα να γίνετε άνθρωποι με αξίες. Οι επιτυχίες έρχονται μετά, ανάλογα με τις προσπάθειες που κάνετε. Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σε αυτό τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν και αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους”. Επίσης, εκείνο το οποίο είπε, ήταν πως “η δημιουργία ενός σχολείου, σημαίνει ελπίδα. Η γνώση ανοίγει ορίζοντες, ανοίγει φτερά, όμως μία γνώση, η οποία δεν πρέπει να είναι στείρα, αλλά να διαμορφώνει ελεύθερα πνεύματα, σαν το πνεύμα του Μάρκου, στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, του Μάρκου της Σύρας, του Μάρκου, που χάραξε νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική, αυτό το ανυπότακτο και ελεύθερο πνεύμα, που έδωσε το όνομά του σε μία νέα κυψέλη γνώσης, το «Εν Χορδαίς και Οργάνοις». Καλλιέργεια νου και ψυχής, για τα ελεύθερα πνεύματα του αύριο”».

Τέλος, το λόγο πήρε ο ταμίας του Σωματείου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη στήριξης του Σωματείου, ώστε να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά του με τους νεαρούς μουσικούς.