Πρεμιέρα σήμερα για το “World Crisis Theatre” στη Σίφνο

Θεατρικές συναντήσεις διεθνούς εμβέλειας







Η πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, όπως τη βιώνουν οι καλλιτέχνες και οι νέοι άνθρωποι διαφορετικών χωρών της Ευρώπης θα είναι η κεντρική ιδέα του World Crisis Theatre, το οποίο θα αναπτύξει τις δράσεις του στην καρδιά των Κυκλάδων.

Το πρωτότυπο αυτό πρότζεκτ, που γίνεται αφορμή για δημιουργικές συνεργασίες άνευ συνόρων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων γεννήθηκε με αφορμή το έργο του Άγγλου συγγραφέα και σκηνοθέτη David Hare “ The Power of Yes”, ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στα αίτια και τις συνέπειες της κρίσης στη Βρετανία. Απώτερος στόχος της δράσης είναι η συνεργασία θιάσων από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

60 θεατράνθρωποι από εννιά χώρες της Ευρώπης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αξιόλογο αυτό εγχείρημα αποκτά ελληνικό χρώμα, αφού από σήμερα έως και τις 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο ένα σχετικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή 60 ανθρώπων του θεάτρου από όλη την Ευρώπη, αλλά και καλλιτεχνών του νησιού.

Δύο μήνες αργότερα, από τις 24 έως τις 26 Αυγούστου, οι συνεργαζόμενοι θίασοι από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη χώρα μας, με τη συμμετοχή ηθοποιών και από άλλες χώρες, θα συγκεντρωθούν στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για να παρουσιάσουν πέντε νέες παραγωγές με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Θεατρικές παραστάσεις σε Σίφνο και Επίδαυρο

Ενεργό ρόλο στη διοργάνωση και διεξαγωγή του προγράμματος έχει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος της σχολής θα εκπροσωπήσει τη χώρα με ένα αλληγορικό πολιτικό μιούζικαλ, εμπνευσμένο από τον “Κύκλωπα” του Ευριπίδη, σε κείμενο και σκηνοθεσία του αναπληρωτή διευθυντή και καλλιτεχνικού υπεύθυνου του κέντρου, καθηγητή Γιάγκου Ανδρεάδη. Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Ανδρεάδης πρόκειται για μία παρωδία η οποία σκιαγραφεί τη ζωή σε έναν φαινομενικά παράδεισο και την απειλή του ανθρωποφάγου τέρατος, ρόλο που εν προκειμένω κατέχει η οικονομική κρίση.

Επιπλέον, οι διδάκτορες θεατρολόγοι του Παντείου θα εμψυχώσουν το εργαστήρι στη Σίφνο, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού με τη μορφή ανοιχτής πρόβας και μέσα από τρία αναλόγια.

Γ. Ανδρεάδης: “Μπορούμε να τα καταφέρουμε με λίγα χρήματα”

“Είναι καλό να υλοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες στα νησιά μας και ειδικά σε μια περίοδο που δεν είναι η ακμή της τουριστικής δραστηριότητας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι “πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν τα νησιά να παραμείνουν ζωντανά και να προβληθούν στο εξωτερικό”. Παράλληλα, έκρινε επιβεβλημένη τη στήριξη του κράτους, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να μάθουμε με ελάχιστα χρήματα και λίγα μέσα να πετυχαίνουμε μεγάλα αποτελέσματα. Μακάρι να το καταφέρουμε και τώρα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό κοινό διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να υποδεχτεί και να αγκαλιάσει τέτοιες μεγαλόπνοοεες δράσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τόσο ο δήμαρχος, όσο και η τοπική κοινωνία της Σίφνου βοήθησαν στο στήσιμο και στη διοργάνωση του εργαστηρίου, που αποτελεί μία από τις κεντρικότερες εκδηλώσεις του δήμου για το καλοκαίρι.

“Είχαμε μια πολύ θετική αντιμετώπιση από το δήμο, ο οποίος ενισχύει εν μέρει το πρόγραμμα, προσφέροντας φιλοξενία σε 40 ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα έξοδα θα καλυφθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα” δήλωσε, τονίζοντας ότι τόσο οι καλλιτέχνες, όσο και ο δήμος προτίθενται να συνεχίσουν το πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά, εάν το πρώτο πείραμα στεφθεί με επιτυχία.

Ετικέτες: