Χριστούγεννα στη Σύρο με τον Καρυοθραύστη

Τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων του Θεάτρου «Απόλλων», τo Mπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00, παρουσιάζει αποσπάσματα από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων σε ένα από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών, στην ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα.

Στην παράσταση, η οποία συνδιοργανώνεται με το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το κοινό της Σύρου θα απολαύσει συνολικά 19 χορευτές μεταξύ των οποίων Α’ Χορευτές, Σολίστ, Κορυφαίους και μέλη από το Corps de Ballet. Τα αποσπάσματα της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα συνοδεύσει στο πιάνο η Έριδα Μουστίδη-Μελωγιαννίδη. Τα εντυπωσιακά Βιεννέζικα κοστούμια έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ.

Ο Ρενάτο Τζανέλλα, χορογράφησε για πρώτη φορά τον Καρυοθραύστη το 2000 για το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Στην χορογραφία αξιοποίησε την υπέροχη μουσική από την Εισαγωγή-Φαντασία του αριστουργηματικού Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Tσαϊκόφσκι η οποία θα επαρουσιαστεί επίσης αυτό το Σάββατο στο Θέατρο «Απόλλων».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο χορογράφο και Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:

«Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Η δική μου εκδοχή είναι μια ερωτική ιστορία, ενώ το αρχικό σενάριο αφορά το όνειρο ενός μικρού κοριτσιού που δεν μπορούσε ούτε καν να ονειρευτεί τον έρωτα, αφού δεν τον είχε γνωρίσει. Η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού. Όπως και ο έρωτας. Στη δική μου εκδοχή δεν κρύβω τον Πρίγκιπα, είναι παρών από την αρχή. Αλλά η αγάπη έρχεται σταδιακά, όταν η Κλάρα-Μαρία διαπιστώνει πόσα μπορεί να κάνει γι’ αυτήν ο νέος άνδρας που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Ήθελα η ιστορία μου να είναι πραγματική και να εμπεριέχει πραγματικά συναισθήματα».

Η αρχική υπόθεση του έργου βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών [Nussknacker und Mausekönig] του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892.

Η είσοδος στην παράσταση θα είναι δωρεάν για το κοινό κατόπιν προκράτησης θέσεων (στο θέατρο η τηλεφωνικά 22810 85192) η οποία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στις 10.00. Τα δελτία εισόδου θα πρέπει να παραληφθούν από το θέατρο ΑΥΣΤΗΡΩΣ έως και τις 19.00, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου. Μετά τη συγκεκριμένη ώρα, το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων προβαίνει αυτόματα σε ακύρωση των θέσεων.

Ώρες λειτουργίας θεάτρου «Απόλλων»: 10.00-14.00 & 19.00-21.00

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, το απόγευμα ανοιχτά από τις 18.00 για την εξυπηρέτηση του κοινού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία - φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Κοστούμια: Κριστόφ Κρέμερ

Πιάνο: Έρις Μουστίδη-Μελωγιαννίδη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Κλάρα-Μαρία – Πρίγκιπας Αλεξέι: Σταυρούλα Καμπουράκη - Αλεξάντερ Νέσκωβ

Μαρία Κουσουνή - Βαγγέλης Μπίκος

Ντρόσσελμαγερ: Στράτος Παπανούσης

Νεράιδα του βορρά: Αιμιλία Γάσπαρη