«Οίκος Ενοχής» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών Σύρου

Αθάνατη ελληνική πονηριά

Με μια θεότρελη φάρσα στα μέτρα και τα σταθμά της οικονομικής κρίσης, όπου το λογικό παραχωρεί τη θέση του στο παράλογο, το νόμιμο στο παράνομο και η αφέλεια στην αθάνατη ελληνική πονηριά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών επέστρεψε στα θεατρικά δρώμενα του νησιού, μετά από έναν χρόνο αποχής.

Η ομάδα, που από το 2009 έως και σήμερα έχει χαρίσει στο κοινό της Σύρου μερικές από τις πιο αγαπημένες θεατρικές και όχι μόνο κωμωδίες, όπως το «Εξοχικό Κέντρο ο Έρως» του Δημήτρη Ψαθά, τα «Κίτρινα Γάντια», το «Μια τρελή – τρελή οικογένεια» και ο «Ράφτης Κυριών» του Τζωρτζ Φεϋντώ, παρουσιάζει αυτή τη φορά μία ακόμη σύγχρονη κωμωδία πολιτικής αποχρώσεως που φέρει την υπογραφή του συγγραφικού διδύμου Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.

«Το να εξαπατάς το δημόσιο είναι συνηθισμένο…»

Ο «Οίκος Ενοχής» (πρωτότυπος τίτλος: Ράους) περιστρέφεται γύρω από την ιστορία οχτώ χαρακτηριστικών νεοελλήνων που προσπαθούν με χίλιους τρόπους να εξαπατήσουν το δημόσιο για να αποσπάσουν εύκολο χρήμα. Τρεις τυπικοί μικροαστοί, ένας υπάλληλος του υπουργείου Συγκοινωνιών, μία προϊσταμένη νοσοκόμα και μία φαρμακοποιός κληρονομούν εξ’ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στα Λαδάδικα. Ένα υπέροχο κτίριο με ιστορία, όπου κάποτε έμενε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Η πρώτη έκπληξη που περιμένει τους τρεις κληρονόμους είναι ότι στο εν λόγω κτίριο στεγάζεται ένας οίκος ανοχής στον οποίο δουλεύουν μια Ελληνίδα και μια Ρωσίδα, ένας υπάλληλος επί της υποδοχής και ένας νταβατζής. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, οι τρεις κληρονόμοι συνεργάζονται με μεγάλη ευκολία για τη βελτίωση των εισοδημάτων της επιχείρησης. Εκμεταλλευόμενοι το όνομα του Άγγελου Σικελιανού ιδρύουν έναν ψεύτικο πολιτιστικό σύλλογο και παίρνουν επιδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Τρόικα όμως δεν έχει πει την τελευταία της λέξη γι’ αυτό και τους στέλνει πεσκέσι έναν αυστηρό Γερμανό Επίτροπο για επιθεώρηση.

Συντελεστές της παράστασης

Η σκηνοθεσία, η επιμέλεια μουσικής και οι φωτισμοί ανήκουν στον Γιάννη Δεσύπρη, τα σκηνικά έχει σχεδιάσει ο Νίκος Πονηρός και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ζυγομαλάς. Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Κάτρης.

Στην παράσταση συμμετέχουν οι: Γιάννης Χαλκιάς (Τιμολέων), Μαρία Φραγκογιάννη (Φούλα), Βαγγέλης Τομαής (Τάκης), Μαρία Κακαβή (Τέτα), Γιώργος Κάτρης (Βαγγέλα), Λία Μπάρμπα (Σαμάνθα), Κατερίνα Κατσίβα (Σβετλάνα), Γιάννης Καραντώνης (Παρασκευάς), Μάκης Παράβαλος (Στούφελ), Γιώργος Βαρθαλίτης (Πελάτης) και Μαρία Κρόντη (συμβολαιογράφος).

Ο «Οίκος Ενοχής» παρουσιάζεται στο Θέατρο Απόλλων και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016.