«Η παρέα της Έλεν Μελέν» αφηγείται μια πρωτότυπη θαλασσινή ιστορία σε Ποσειδωνία και Ερμούπολη

«Αγλάτι» όπως Αγάπη

Στο φανταστικό «Γοργονήσι», εκεί όπου οι κάτοικοι έχουν σκαρφιστεί μύθους για να προστατεύσουν τον τόπο τους από την ανθρώπινη υπερβολή, θα μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους φίλους της από τη Σύρο η «παρέα της Έλεν Μελέν».

Η παράσταση Κουκλοθεάτρου «Αγλάτι», βασισμένη στο πρωτότυπο παραμύθι της Ηλιοφώτιστης Παπαστεφάνου, θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19:00 στην Έπαυλη Τσιροπινά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της. Την εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρεία Παραγωγής «Action Εστί».

Η ιστορία μας μεταφέρει στην πατρίδα του 18χρονου ψαρά, Πασχάλη, ένα μικρό νησί, κρυμμένο στην αγκαλιά του Αιγαίου πελάγους, του οποίοι οι κάτοικοι ζουν κυρίως από το ψάρεμα. Το «Γοργονήσι» πήρε το όνομά του από ένα μύθο που ήθελε γύρω από το νησί να υπάρχουν γοργόνες. «Αυτόν τον κόσμο από αλάτι κοίτα να τον σεβαστείς. Ότι υπάρχει είναι κάτι, άνθρωπε μην ξεχαστείς».

Τον Πασχάλη, αλλά και τη γοργόνα που θα του «κλέψει» την καρδιά θα γνωρίσουν και τα παιδιά της Ερμούπολης, καθώς το «Αγλάτι» θα παρουσιαστεί αύριο στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης. 

Το κείμενο της παράστασης έχουν προσαρμόσει η Eλένη Δημητρουλάκη και η Νάνσυ Σιδέρη, η οποία έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών που θα συντροφεύσουν «ζωντανά» την ιστορία. Τα σκηνικά αντικείμενα και οι κατασκευές ανήκουν στην κ. Δημητρουλάκη. Η παράσταση ενδείκνυται για παιδιά όλων των ηλικιών.

Συντελεστές της παράστασης

"Η παρέα της ΕΛΕΝ ΜΕΛΕΝ " είναι μια ομάδα καλλιτεχνών (κουκλοπαίκτες, ηθοποιοί, μουσικοί), που κατασκευάζει ,δημιουργεί και εμψυχώνει παραστάσεις που παρουσιάζει σε φεστιβάλ, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δήμους, μουσεία, βιβλιοθήκες, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, χώρους πολιτισμού και όπου μπορεί να λάβει χώρα μια παράσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Επίσης ασχολείται με την δημιουργική απασχόληση παιδιών σε παιδικά πάρτι, χώρων αναψυχής και βιβλιοπωλεία.

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 από την Ελένη Δημητρουλάκη, ιδρυτικό μέλος του κουκλοθιάσου «Ψευτιά με Αυτιά» όπου τον Σεπτέμβριο του 2010 απέσπασαν το βραβείο καλλίτερης παιδικής κουκλοθεατρικής παράστασης στην 2η Συνάντηση Νέων Ελλήνων κουκλοπαιχτών στο 12ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας στο Κιλκίς.

Το 2015 δημιουργεί την ομάδα «Η παρέα της Ελέν Μέλεν». Η ίδια είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου (UNIMA HELLAS).

Η Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στην Πάντειο και Μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ. Τώρα δουλεύει ως μεταφράστρια και μαμά. To «αγλάτι» το ονειρεύτηκε ένα βράδυ και -αφού βεβαιώθηκε ότι η λέξη δεν υπάρχει στο λεξικό- έγραψε το παραμύθι, το οποίο δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Η Νάνσυ Σιδέρη, απόφοιτη της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ζει και εργάζεται ως ηθοποιός στην Αθήνα. Τραγουδά και έχει γράψει τη μουσική για την παιδική παράσταση «Το Πάρε δώσε» της Ορχήστρας των χωμάτων και για το «Αγλάτι» της Ηλιοφώτιστης Παπαστεφάνου. Στο θέατρο συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων «Ο Καλός άνθρωπος του Σέτσουαν» (2013) και « Φάουστ» (2016) της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Αγάπη για τον διπλανό μας και το περιβάλλον

Για το πρωτότυπο θέμα της παράστασης, το οποίο προσεγγίζει την αγάπη τόσο για τον διπλανό μας, όσο και για τον τόπο μας που οφείλουμε να προστατεύσουμε, μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Δημητρουλάκη.

Όπως εξηγεί, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Πασχάλης θα βγει για πρώτη φορά να ψαρέψει μπροστά σε μεγάλο κοινό, όπως αυτό της Σύρου. Στην παρθενική προσπάθειά του, θα συναντήσει τη Γοργόνα, την οποία και θα ερωτευτεί. «Το Αγλάτι ουσιαστικά είναι ένας πλούτος που υπάρχει στο συγκεκριμένο νησί. Όποιος το βρει, σταματάει το ψάρεμα. Αυτό το έχουν κάνει οι ντόπιοι για να προστατεύσουν τις γοργόνες και το περιβάλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το «αγλάτι είναι η αγάπη για τα πλάσματα που ζουν στο αλάτι, δηλαδή τη θάλασσα».

«Καταλαβαίνεις την αξία της θάλασσας, όταν απομακρυνθείς από αυτήν»

Η ιστορία της Γοργόνας και του ψαρά, οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν μαζί, θα συγκινήσει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγαλύτερους θεατές. «Υπάρχουν κρυφά μηνύματα για κάθε ηλικία από ένα μωρό μέχρι έναν ενήλικα. Μέσα από τους διαλόγους, θα λάβουν μηνύματα που σχετίζονται με την αγάπη και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει η κ. Δημητρουλάκη, καθιστώντας γνωστό ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αγλάτι. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αυτό το τέχνασμα για να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη αλιεία». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα παραμύθι, χωρίς ξύλινη γλώσσα και διδακτισμούς. «Είναι στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού πώς θα λάβει τα διάφορα νοήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μέσα από το διάλογο του ψαρά και της γοργόνας θα αντιληφθούμε πως πέρα από τον δικό μας μικρόκοσμο, υπάρχουν τριγύρω κι άλλοι πολλοί, διαφορετικοί, που ίσως αγνοούμε ή δεν γνωρίζουμε καλά. «Αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Βλέπουμε καθημερινά τον τόπο μας, τον συνηθίζουμε και τον ξεχνάμε. Ειδικά αν μένεις κοντά στη θάλασσα, τη θεωρείς δεδομένη και καταλαβαίνεις την αξία της, μόνο αν πας σε μία πόλη», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι το «Αγλάτι» έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε κάποια σχολεία ανά την Ελλάδα, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε ένα νησί. Αυτή δεν είναι η πρώτη παράσταση της «παρέας της Έλεν Μελέν» καθώς τα Χριστούγεννα του 2015 συστήθηκε με ένα πρωτοχρονιάτικο παραμύθι που έθεσε τις βάσεις για να γεννηθούν νέες ιδέες.

Μαζί με την Ελένη και τη Νάνσυ θα βρίσκεται και ο clown Popoman ο οποίος θα διασκεδάσει τους μικρούς φίλους του με μοναδικά ταχυδακτυλουργικά και ακροβατικά κόλπα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν face painting για όλα τα παιδιά.