Η Σύρος στην αισχύλεια τραγωδία «Πέρσες» του ΘΟΚ στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου

Υπέροχο ταξίδι πολιτισμού

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό της σημαντικής πολιτιστικής διοργάνωσης, που διεξάγεται και φέτος στο Κυκλαδίτικο νησί, με την υπογραφή του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ελλάδα, η μεγάλη περσινή καλοκαιρινή επιτυχία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με πρωταγωνιστές καταξιωμένους και νέους ερμηνευτές, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νίκος Ψαρράς, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Χάρης Χαραλάμπους, φιλοξενήθηκε στο 4ο Φεστιβάλ Άνδρου.

Ημερήσια κρουαζιέρα στην Άνδρο

Ανάμεσα στους 900 θεατές, που παρακολούθησαν αυτό το μοναδικό θεατρικό και μουσικό γεγονός, βρέθηκαν και φιλότεχνοι από τη Σύρο.

Μέλη καλλιτεχνικών ομάδων, αλλά και αρκετοί φιλότεχνοι του νησιού ταξίδεψαν στην Άνδρο με το παραδοσιακό σκάφος «Άγιος Νικόλαος», στο πλαίσιο ημερήσιας κρουαζιέρας που διοργάνωσε το Ταξιδιωτικό Γραφείο «Siros Travel» του Αντώνη Μαραγκού, με αφορμή τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση.

Η πρωτότυπη αυτή εκδρομή -πολιτιστικού χαρακτήρα- πήρε σάρκα και οστά, μετά από πρωτοβουλία της Βέτας Αποστολίδου, μέλους του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», ο οποίος θα παρουσιάσει από 7 έως 9 Αυγούστου 2018, στο ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, την αρχαία τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Σκέψη των υπευθύνων είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η οποία θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Σύρου να απολαύσουν μελλοντικά αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορα νησιά του νομού.

Ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης

Οι Πέρσες, το παλαιότερο από τα σωζόμενα έργα του αρχαίου ελληνικού δράματος, το μοναδικό που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα, καταγράφει την ήττα της περσικής αλαζονείας και το θρίαμβο του ελληνικού πνεύματος, υιοθετώντας μια ξεχωριστή αφηγηματική φόρμα.

Στην παράσταση του Άρη Μπινιάρη, ενός εκ των πιο πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών της νέας γενιάς», οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα νοήματα, τους ρυθμούς και τους ήχους του ποιητικού κειμένου, με τη μουσικότητα ως όχημα για την αναπαράσταση και τη μεταμόρφωση.

Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο Χορός, ερμηνεύονται αποκαλύπτοντας τη μουσική υφή του έργου. Χρησιμοποιώντας μια τέτοια απλή σύνθεση η παράσταση εκδηλώνεται μέσα από βασικά επίπεδα- δράση, λέξη, τραγούδισμα, χορός- κατακτώντας μια απλότητα, επαρκή για να αποκαλύψει τις αδιάκοπες δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος και την απήχησή του στο σημερινό κόσμο.

Η παραδοσιακή μουσική απόχρωση των χορικών, η κορύφωση του θρήνου και τη συνειδητοποίηση της απώλειας και της ήττας με μια απρόσμενη αλλά εντυπωσιακή ροκ αισθητική, η καθηλωτική επίκληση της Άτοσσας (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) στον νεκρό σύζυγό της Δαρείο (Νίκος Ψαρράς), που δημιουργεί μια μοναδική μυστηριακή ατμόσφαιρα, αλλά και η δυνατή ερμηνεία του Χάρη Χαραλάμπους στο ρόλο του Αγγελιοφόρου στρώνουν το χαλί της επιτυχίας σε αυτή την ξεχωριστή αφηγηματική απόδοση του Αισχύλειου έργου, που διεκδικεί επάξια μία θέση στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.