Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει!

Εικόνα Δέσποινα Συλιβάνη

Με εκνευρίζουν εκείνες οι στιγμές που το μυαλό κάνει παύση, κάτι σα delete δηλαδή και δε μπορείς να θυμηθείς διάφορα πράγματα.

Αυτό έπαθα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, όταν μέσω του site της “Κοινής Γνώμης”, διάβασα το θέμα της συναδέλφου, Άννας -Τερέζας Δαλμυρά, για τη νέα σημαία του ενιαίου Δήμου Σύρου. Θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όμως εκεί που κόλλησε πεισματικά το μυαλό μου και αρνιόταν να συνεργαστεί, ήταν όταν είδα το προτεινόμενο σύμβολο, το οποίο τελικά καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους.

Επί ώρες λοιπόν έσπαγα το κεφάλι μου. Βρε τι μου θυμίζει, βρε τι μου θυμίζει! Μετά από πολλά reset, δηλαδή πολλές επανεκκινήσεις, ο σκληρός δίσκος του μυαλού επιτέλους δούλεψε. Μα και βεβαία, το προτεινόμενο σύμβολο μου θυμίζει το σύμβολο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ναι, αυτό είναι, με μικρές, πολύ μικρές διαφορές. Ένας μεγάλος κύκλος, δύο κυματιστές γραμμές και η διαφορά είναι ότι στο μεν σύμβολο της Περιφέρειας μέσα στον μεγάλο κύκλο βρίσκεται ένας μικρότερος, ενώ στο σύμβολο που προτάθηκε για σημαία του ενιαίου Δήμου, μέσα στον κύκλο βρίσκεται η Σύρος.

Φυσικά και δεν είναι σκοπός μου να αναιρέσω τον δημιουργό του συγκεκριμένου συμβόλου, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να δημιουργήσει.

Ο Δήμος όμως θα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά όρια που κινείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο νοών νοείτω. Θα μπορούσε κάλλιστα να συνεργαστεί με το τμήμα του Πανεπιστημίου, όπως πρότεινε και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Απέργης και να ζητήσει τη δική τους άποψη.

Οι φοιτητές στο συγκεκριμένο Τμήμα, που είναι άλλωστε είναι και το αντικείμενο των σπουδών τους, θα σχεδίαζαν σίγουρα ένα σύμβολο το οποίο θα ήταν σύγχρονο και δημιουργικό.

Γιατί κύριοι αυτό χρειάζεται το νησί. Νέα στοιχεία και νέο αέρα. Με δύναμη και τόλμη. Καλή είναι η ιστορία και η κουλτούρα της Σύρου και κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό, αλλά χρειάζεται και μια αλλαγή. Ας ξεφύγουμε από τις “νυχτερίδες και τις αράχνες” λοιπόν και ας πάμε ένα βήμα πιο κάτω. Ας “χρησιμοποιήσουμε” τους νέους ανθρώπους του ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο και ας τους εμπιστευτούμε. Τόπο στα νιάτα για να αλλάξει ρότα αυτό το νησί. Ας τους εμπιστευτεί η δημοτική αρχή, αλλά και κάποιοι άλλοι που συνεχίζουν ακόμη... και κινούν τα νήματα της Σύρου. Διαφορετικά θα κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και τη μιζέρια που μας διακατέχει.

Είναι η ώρα να αποσυρθούν οι παλιοί και να πάρουν τη σκυτάλη οι νέοι.

Διαβάστε ακόμα