Θα μείνει αξέχαστη

Εικόνα Άννα - Τερέζα Δαλμυρά

Δεν είναι ταξίδι, ούτε κάποια ιδιαίτερη γιορτή. Δεν είναι οικογενειακό τραπέζι, ούτε κάποιο ευτράπελο που συνάντησα στο δρόμο. Δεν είναι ένας διαπληκτισμός αγνώστων που “κοσμεί” κάποιο από τα πεζοδρόμια της πόλης και έχω “στήσει” αυτί, αλλά ήταν... η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Άνευ ουσίας, με δήθεν διαφωνίες μεταξύ κάποιων μελών, με εμμονές σε πρόσωπα και από το πουθενά(;) αλληλοϋποστήριξη αλλά και με υπερβολική δόση αδιαφορίας για ζητήματα που όφειλαν να εξετασθούν σοβαρά, παρουσία όλων των αιρετών και δυστυχώς, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ένας εκ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, ορισμένοι φεύγουν και “κάποιοι μένουμε πίσω για να φυλάμε Θερμοπύλες”.

Πιο τραγελαφική συνεδρίαση - που λέει ελαφρώς διασκευασμένο και το σουξέ της εποχής , το οποίο ταιριάζει απόλυτα στις περιστάσεις - πεθαίνεις!

Πολλά ήταν λοιπόν τα κορυφαία γεγονότα που διαδραματίστηκαν και συνοδεύτηκαν σαφώς από ιστορικής σημασίας ατάκες. Έτσι, στην πρόσφατη συνεδρίαση:

Είδαμε...

  • Τον πρώτο πολίτη της πόλης να “χαϊδεύει”(;) τον δεύτερο, με “φόντο” σοβαρά ζητήματα που λίγο ήθελαν να περάσουν το “κατώφλι” της Δικαιοσύνης με συγκεκριμένη απόφαση των δημοτικών συμβούλων, η οποία κάπου “ξεχάστηκε” και τελικά; Αναζητήθηκε και βρέθηκε μία ηπιότερη οδός. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του δημάρχου... Όπως υποστήριξε κι ο ίδιος στην επίμονη παρατήρηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, “Ο ίδιος ο εκκαθαριστής με τις καταστάσεις θα μπορέσει να κάνει την εκκαθάριση για το ΚΕΚ, δεν ξέρω... εγώ δεν έχω λόγο να είμαι εκδικητικός προς κάποιους και να στείλω σόνι και καλά τον φάκελλο στον Εισαγγελέα. Αν θεωρεί κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους ότι πρέπει να πάει ο φάκελλος στον Εισαγγελέα, ας το κάνει μόνος του. Δουλειά μου είναι να κλείσει η εκκαθάριση”.

Δεν εκπλαγήκαμε με...

  • Την παντελή άγνοια του “ενός και μοναδικού” σχετικά με την ύπαρξη του ΦΕΚ που αποτυπώνει τις εκτάσεις που παραχωρούνται από τον αιγιαλό του Γαλησσά στο ΤΑΙΠΕΔ. “Έχουμε ζητήσει οποιαδήποτε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, οποιαδήποτε διαδικασία γίνεται με το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να λαμβάνει θέση και να έχει πληροφόρηση καταρχάς το δημοτικό συμβούλιο. Πέρα από τις δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση γι αυτό. Εμείς έχουμε βγάλει ένα ψήφισμα. Αν νομίζετε ότι πρέπει να το επαναλάβουμε και να απαιτήσουμε την πληροφόρηση του δήμου και ο δήμος να δίνει τη συναίνεση γι αυτές τις πρωτοβουλίες, για την αξιοποίηση εκτάσεων του δημοσίου είμαι στη διάθεσή σας”, υποστήριξε, υπολογίζοντας χωρίς τον ξενοδόχο – ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια... όπως τόνισε κλείνοντας, “Δεν θεωρώ σωστό να βγω να καταδικάσω οτιδήποτε ή να προκαταλάβω οποιαδήποτε κατάσταση τη στιγμή που δεν γνωρίζω αν αυτή η επένδυση που θα γίνει είναι επωφελής ή όχι, για τον τόπο”.

Παρατήσαμε...

- Να γίνονται “γαργάρα” ερωτήματα όπως εκείνο του αντιπροέδρου, σχετικά την πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού φέτος το καλοκαίρι, αφού δεν έχουν γνωμοδοτήσει – μέχρι σήμερα, τέλη Μαΐου - κάποια απαραίτητα Όργανα της πόλης. “Πώς θα γνωρίζει ο κόσμος και οι επισκέπτες που θα κινούνται;”, ρώτησε κι απάντηση δεν πήρε.

Θαυμάσαμε...

  • Τις απέλπιδες προσπάθειές των λίγων από τους πολλούς, να υπερψηφιστεί η πρόταση για τη νέα σημαία του ενιαίου δήμου, έχοντας μείνει η δημοτική αρχή με τους μισούς - σε αριθμό - δημοτικούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων διαφώνησαν μάλιστα δημόσια. Και φυσικά ντραπήκαμε για το ότι άφησαν απροστάτευτο το αναγνωρισμένο έργο του κ. Μακρουλάκη. Όσον αφορά δε, στον νομικό της αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στο δήμαρχο, ρώτησε ρητορικά, “Πώς αποφασίζετε; Μόνοι; Κλειστή Λέσχη είναι τα πράγματα του δήμου; Για όνομα του Θεού” για να πάρει ως απάντηση από εκείνον, “Το φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο για λόγους περισσότερη Δημοκρατίας”, σοκάροντάς μας για την αυτονόητη διαδικασία που οφείλει ούτως ή άλλως να ακολουθεί ο ίδιος και η δημοτική αρχή του τόπου.

Και τέλος, μάθαμε...

  • Για τις έντονες διαφωνίες που προέκυψαν ανάμεσα στο δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού για το ρεσιτάλ “κατακραυγής” που ο τελευταίος έδωσε στη συνεδρίαση, αναφορικά με την αναλγησία της δημοτικής αρχής και των υπευθύνων της αρμόδιας υπηρεσίας, όσον αφορά στις φθορές του θεάτρου “Απόλλων” και του Πνευματικού Κέντρου που παραμένουν φθορές και “στοιχειώνουν” κάθε γωνιά τους.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση όμως, περισσότερο απ΄ όλα, διδαχτήκαμε σεβασμό και καλούς τρόπους συμπεριφοράς από την πλευρά των υπολοίπων παρευρισκομένων εντός της αιθούσης. Από εκείνους που εξακολούθησαν να κάνουν τη δουλειά τους και να παρακολουθούν τους πρωταγωνιστές της ανωτέρω “παράστασης”. Θαυμάσαμε εν κατακλείδι, τη συμπεριφορά τη δική σου, τη δική μου και των άλλων. Των επισκεπτών, των παρευρισκομένων, των αναγνωστών και των τηλεθεατών.

Και στην εν λόγω συνεδρίαση, όσα κατεγράφησαν παραπάνω, να σκεφθείτε πως... δεν τα κατέγραψα εγώ! Αλλά ο ανεκτικός μου εαυτός!

Διαβάστε ακόμα